Πέντε εξαιρετικά ελληνικά κρασιά για να ερωτευτείτε το καλοκαίρι

Ασύρτικο, Βιδιανό, Ντεμπίνα, Ξινόμαυρο και Λιμνιώνα, είναι ιδανικά για περάσετε όμορφα είτε δίπλα στη θάλασσα, χαλαρώνοντας στη θερινή ραστώνη, είτε σε ένα μπάρμπεκιου με φίλους.
Πέντε εξαιρετικά ελληνικά κρασιά για να ερωτευτείτε το καλοκαίρι

Από τα αρχαία χρόνια είναι γνωστό πως η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη αμπελουργική παράδοση και πλούσια ιστορία στον χώρο του κρασιού. Ωστόσο, μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες ελληνικού κρασιού που είναι «θησαυροί», παραμένουν άγνωστες σε πολλούς σομελιέ και γευσιγνώστες, καθώς η περιορισμένη παραγωγή από οικογενειακούς αμπελώνες που στοχεύουν στην άριστη ποιότητα, παρά τις εξαγωγές - δεν προορίζεται για... ευρεία κατανάλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην ελίτ της παγκόσμιας οινοποιοίας η Ελλάδα - Τα κρασιά που εντυπωσίασαν

Από το Ασύρτικο, τη δημοφιλή ποικιλία της Σαντορίνης που αναπτύσσεται σε άνυδρα, ηφαιστειακά εδάφη και δίνει λευκά κρασιά με γεμάτη γεύση, αρώματα φρούτων όπως μήλο και εσπεριδοειδή, αρωματική πανδαισία μέχρι το Ξινόμαυρο, μια ποικιλία που παράγει ερυθρά κρασιά με μέτριο σώμα, υψηλή οξύτητα και έντονες τανίνες και συναντάται κυρίως στη Νάουσα, υπάρχουν πολλά αχαρτογράφητα νερά για τους λάτρεις του οίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν πρέπει να ανησυχούμε για τα παιδιά μας

Ένεκα καλοκαιριού, συγκεντρώσαμε κάποιες από τις πιο διάσημες ποικιλίες της Ελλάδας: Ασύρτικο, Βιδιανό, Ντεμπίνα, Ξινόμαυρο και Λιμνιώνα, που είναι ιδανικά για να δροσίσουν τον ουρανίσκο σας, καθώς μπορείτε να τα πιείτε είτε δίπλα στη θάλασσα, χαλαρώνοντας στη θερινή ραστώνη, είτε σε ένα μπάρμπεκιου με φίλους.

Εικόνα

Ασύρτικο

Η Σαντορίνη μπορεί να είναι συνώνυμη με τα ονειρικό της ηλιοβασίλεμα, τα υπέροχα, ασβεστωμένα σπίτια και τις εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους αλλά μόλις δοκιμάσετε αυτήν την νησιωτική ποικιλία, το Ασύρτικο ίσως να γίνει το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Το λευκό σταφύλι παράγει ένα ξηρό, ομώνυμο κρασί που φημίζεται για τη διαπεραστική υψηλή οξύτητα, την αλατότητα, ως αποτέλεσμα της παράκτιας τοποθεσίας του και του πυριτόλιθου, χάρη στα εδάφη με ηφαιστειακή τέφρα και ελαφρόπετρα, στα οποία ευδοκιμεί. Με εξαιρετικά μοναδική γεύση, οδηγεί σε πολύ πυκνά λευκά κρασιά, με λεπτότητα και ορυκτώδη χαρακτήρα ενώ η καλλιέργεια των σταφυλιών προσδίδει έναν σπάνιο και απολαυστικό τόνο. Το Ασύρτικο είναι ελαφρύ, δροσιστικό, ιδανικό συνοδευτικό για σαλάτες και απευθύνεται σε άτομα που αναζητούν λευκά κρασιά με αντισυμβατικό, έντονο στυλ και εστιάζουν στη δομή και την έκφραση του terroir.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξοχικά: Στα ύψη η ζήτηση για αγορά στην Ελλάδα - «Ξεπουλάνε» Κρήτη και Ιόνιο

Βιδιανό

Με καταγωγή από την λεβεντογέννα Κρήτη, η λευκή ποικιλία του Βιδιανού προσφέρει έντονη υφή, ήπια επίγευση και γήινη επικάλυψη καθώς ωριμάζει μέσα σε δρύινα βαρέλια. Διαθέτει μεσαία οξύτητα και μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και χωρίς μεζέδες ή φαγητό, ωστόσο, πηγαίνει υπέροχα με τα ψάρια. Στη μύτη κυριαρχούν πυρηνόκαρπα (ροδάκινο) και λευκόσαρκα (αχλάδι) φρούτα με νότες εσπεριδοειδών, ενώ ο ουρανίσκος σας θα πλημμυρίσει από πλούσια αρώματα ρίγανης και λεμονιού.

Εικόνα

Ντεμπίνα

Η Ζίτσα είναι μία «ταπεινή» ζώνη ΠΟΠ, στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων της Ηπείρου, η οποία δίνει «τίμια» λευκά κρασιά από την Ηπειρώτικη ποικιλία Ντεμπίνα, που χαρακτηρίζεται από ελαφρότητα, φρεσκάδα και τραγανότητα. Το όνομά της εικάζεται ότι πιθανότητα προέρχεται από το ιταλικό «de vino», που σημαίνει σταφύλι του κρασιού, οπότε λέγεται ότι έχει ιταλική προέλευση. Θεωρείται μοναδική στο είδος της, χάρη στα φρουτώδη, αριστοκρατικά και φινετσάτα αρώματά της, από μήλο, αχλάδι και ροδάκινο, τα οποία σίγουρα σαγηνεύουν κάθε απαιτητικό οινόφιλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 8 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις εάν είσαι στην Αθήνα

Ξινόμαυρο

Το Ξινόμαυρο είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο κόκκινο σταφύλι που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το Pinot Noir. Εκπλήσσει με τις επιδόσεις και τον πολυδύναμο χαρακτήρα του, προσφέροντας «vin de garde» ερυθρά, δυναμικά ροζέ, αρωματικά αφρώδη, ακόμα και ιδιοσυγκρασιακά γλυκά κρασιά. «Ευθύνεται» για τα ερυθρά κρασιά ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα και ΠΟΠ Ραψάνη, καθώς και στα ξηρά ήσυχα και αφρώδη κρασιά του Αμυνταίου (ΠΟΠ Αμύνταιο). Για να ξεδιπλώσει το μεγαλείο του, χρειάζεται κατάλληλο terroir, αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και κατάλληλες καιρικές συνθήκες, καθώς είναι «δύστροπο» και απαιτητικό. Το ρουμπινί χρώμα του με γεύσεις από ελιά και ντομάτα μέχρι καπνό και φραγκοστάφυλα, «ποτίζει» τον ουρανίσκο με οξύτητα και άγριες ταννίνες, ενώ δίκαια έχει κατακτήσει τον τίτλο του «ελληνικό Nebbiolo».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι νέοι δεν μας έχουν ανάγκη

Λιμνιώνα

Εάν ψάχνετε ένα γλυκόπιοτο, κόκκινο κρασί που θα συνοδεύσει ψητά μπιφτέκια, μπριζόλες και αρνί αυτό το καλοκαίρι, η απάντηση για εσάς είναι μία: Λιμνιώνα. Τα βαθυκόκκινα φρούτα του αναμειγνύονται με νότες φασκόμηλου και γαρύφαλλου που εξακολουθούν να προσφέρουν μια καθαρή γεύση στον ουρανίσκο χάρη στις τανίνες του. Το κρασί από Λημνιώνα έχει ζωηρό και σκούρο κόκκινο χρώμα. Στη μύτη είναι πλούσιο, πολύ εκφραστικό, με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών και ορυκτώδη χαρακτήρα ενώ λέγεται πως προέρχεται από τη Θεσσαλία και ειδικότερα από τις περιοχές της Καρδίτσας και του Τυρνάβου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ