Expats: Οι 30 ακριβότερες πόλεις για να ζεις και να εργάζεσαι το 2024

Το υψηλό κόστος στέγασης και οι «αστάθειες τάσεις του πληθωρισμού» ασκούν πίεση στα «πορτοφόλια» των expats. Η Mercer συνέκρινε το κόστος 200 υπηρεσιών για να καταρτίσει τη λίστα με τις 226 πόλεις.
Χονγκ Κονγκ / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images

Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη βρίσκονται στην κορυφή της νέας παγκόσμιας λίστας με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για «εκπατρισμένους», δηλαδή όσους ζουν και εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού, κρατώντας τους ελβετικούς προορισμούς μακριά από τις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Εικόνα

Τα «φουσκωμένα» ενοίκια σε Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη ήταν καθοριστικό ώστε Ζυρίχη, Γενεύη, Βασιλεία και Βέρνη να βρεθούν στην 3η, 4η και 5η θέση του πίνακα, σύμφωνα με την έκθεση Cost of Living 2024 της Mercer. Η Νέα Υόρκη υποχώρησε στην έβδομη θέση, ενώ το Λονδίνο «σκαρφάλωσε» στην όγδοη θέση, από 17ο πέρυσι.

Εικόνα

Το υψηλό κόστος στέγασης και οι «αστάθειες τάσεις του πληθωρισμού» ασκούν πίεση στα «πορτοφόλια» των expats. Η Mercer συνέκρινε το κόστος 200 υπηρεσιών - συμπεριλαμβανομένων των ενοικίων, των μεταφορών, των τροφίμων, των ρούχων και των ειδών οικιακής χρήσης - για να καταρτίσει τη λίστα με τις 226 πόλεις.

Εικόνα

«Οι προκλήσεις κόστους ζωής είχαν σημαντικό αντίκτυπο στους πολυεθνικούς οργανισμούς και τους υπαλλήλους τους», υπογράμμισε η Ιβόνι Τρέιμπερ, επικεφαλής της Mercer για την παγκόσμια κινητικότητα. «Το αυξημένο κόστος διαβίωσης μπορεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους στο εξωτερικό να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους, να περικόψουν τις διακριτικές δαπάνες ή ακόμα και να δυσκολευτούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Για να αντισταθμίσουν αυτές τις προκλήσεις, οι εργοδότες μπορούν να προσφέρουν πακέτα στήριξης με επιδόματα ή επιδοτήσεις» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσα χρήματα παίρνουν οι Ευρωβουλευτές

Γενικά στην λίστα, υπάρχουν 7 πόλεις των ΗΠΑ στην πρώτη 20άδα, μεταξύ των οποίων το Λος Άντζελες (10η θέση), η Χονολουλού (12η θέση) και το Σαν Φρανσίσκο (13η θέση), ενώ το Σίδνεϊ είναι η ακριβότερη πόλη της περιοχής του Ειρηνικού (58η θέση), όπως το Τορόντο κατέλαβε τα πρωτεία στον Καναδά (92η θέση). Η Βομβάη ήταν ο ακριβότερος προορισμός της Ινδίας (136η θέση). Το Λάγος της Νιγηρίας (225η) και η Αμπουτζά (226η) διολίσθησαν στην τελευταία θέση του πίνακα λόγω των συναλλαγματικών διακυμάνσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έντεκα υπερπολυτελή θέρετρα στην Ελλάδα που θα σας εξιτάρουν

Οι 30 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για expats

  1. Χονγκ Κονγκ - Κίνα
  2. Σιγκαπούρη
  3. Ζυρίχη - Ελβετία
  4. Γενεύη - Ελβετία
  5. Βασιλεία - Ελβετία
  6. Βέρνη - Ελβετία
  7. Νέα Υόρκη - ΗΠΑ
  8. Λονδίνο - Ηνωμένο Βασίλειο
  9. Νασάου - Μπαχάμες
  10. Λος Άντζελες - ΗΠΑ
  11. Κοπενχάγη - Δανία
  12. Χονολουλού - ΗΠΑ
  13. Σαν Φρανσίσκο - ΗΠΑ
  14. Μπανγκί - Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
  15. Ντουμπάι - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  16. Τελ Αβίβ - Ισραήλ
  17. Μαϊάμι - ΗΠΑ
  18. Τζιμπουτί
  19. Βοστώνη - ΗΠΑ
  20. Σικάγο - ΗΠΑ
  21. Τζαμένα - Τσαντ
  22. Ουάσιγκτον - ΗΠΑ
  23. Σανγκάη - Κίνα
  24. Βιέννη - Αυστρία
  25. Πεκίνο - Κίνα
  26. Κονακρί - Γουινέα
  27. Ατλάντα - ΗΠΑ
  28. Σιάτλ - ΗΠΑ
  29. Παρίσι - Γαλλία
  30. Άμστερνταμ - Ολλανδία

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ