Ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες όλων των εποχών, έλεγε πως το μυστικό για την τέλεια πόλη είναι το φως, το πράσινο και ο ήλιος. Ωστόσο, αυτό το «όνειρο» αποδείχθηκε απατηλό και έσβησε γρήγορα για ορισμένες πόλεις που μετατράπηκαν σε φαντάσματα, ερημωμένες από ζωή καθώς οι κάτοικοι τις εγκατέλειψαν είτε λόγω φυσικών καταστροφών, είτε εξαιτίας πολέμου.
Μια εξ αυτών, υπήρξε η Αμμόχωστος: η πόλη - διαμάντι, που αποτελούσε έναν από τους πιο «καυτούς» τουριστικούς προορισμούς με πολυτελή θέρετρα. Τον Αύγουστο του 1974, ο χρόνος «πάγωσε» όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι και η πόλη εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να αποτελεί μόνιμα ανοιχτή πληγή για Έλληνες και Κύπριους. Οι Τούρκοι περιέφραξαν την περιοχή των Βαρωσίων και μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ του 1984, η διαχείριση ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη με στόχο κάποια στιγμή οι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η Μπουρζ αλ Μπαμπά στην Τουρκία, αποτέλεσε ένα μεγαλεπίβολο όραμα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ένα σχέδιο που ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία, το 2014 και είχε ως στόχο την δημιουργία ενός παραμυθένιου χωριού, με 732 luxurious κατοικίες, τεράστιες εγκαταστάσεις και λουτρά. Ωστόσο, το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης άφησε το έργο ανολοκλήρωτο, επομένως η περιοχή δεν κατοικήθηκε ποτέ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Σύρος παράγει 1 από τα 10 καλύτερα ροζέ κρασιά του 2024
Το νησί Χάσιμα στην Ιαπωνία, κάποτε ήταν πασίγνωστο καθώς φιλοξενούσε πολλές εγκαταστάσεις για εξόρυξη άνθρακα ενώ περίπου 6.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί. Το 1974 όμως, τα ορυχεία έκλεισαν και οι περισσότερες οικογένειες απομακρύνθηκαν. Στο ιαπωνικό νησί έχουν γυριστεί πολλές ταινίες, μεταξύ άλλων και το Skyfall του Τζέιμς Μποντ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εστιατόριο με μαμαδίστικα φαγητά έβγαλε 44 εκατ. ευρώ το 2023
Επίσης, στην Πρίπγιατ της Ουκρανίας, κατοικούσαν σχεδόν 50.000 άνθρωποι, οι ζωές των οποίων άλλαξαν ριζικά μέσα σε 2 ημέρες εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος του Τσέρνομπιλ. Οι κάτοικοι άφησαν πίσω τους όλα τους τα υπάρχοντα ενώ η περιοχή αποκλείστηκε σε μία μεγάλη ακτίνα, παραμένοντας απαγορευμένη για πάρα πολλά χρόνια καθώς θα χρειαστούν 24.000 χρόνια για να απαλλαγεί πλήρως από την ακτινοβολία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιθύνων νους των Grammy ένας Ελληνοκύπριος που επέζησε από την τουρκική εισβολή
Το Μπόντι Στέιτ της Καλιφόρνια, υπήρξε ένας τόπος που έσφυζε από ζωή και πλούτο, καθώς εκεί είχαν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες από χρυσό στους λόφους. Όταν, όμως, οι εξορύξεις σταμάτησαν το 1942 και μετά από 2 καταστροφικές πυρκαγιές, οι κάτοικοι έφυγαν χωρίς να κοιτάξουν πίσω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο «επίγειος παράδεισος» των 8 δισ. ευρώ στην Αθήνα
Μια ακόμη πόλη άξια αναφοράς είναι η Χουτουάν στην Κίνα, ένα χωριό βγαλμένο από καρτ ποστάλ. Το ψαροχώρι άκμαζε μέχρι το 2002, ενώ έκτοτε μοιάζει σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Ο ντόπιος πληθυσμός μετανάστευσε σε πιο μεγάλες κωμοπόλεις για να υιοθετήσουν έναν πιο σύγχρονο τρόπο ζωής. Πλέον, σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν καλυφθεί από την πυκνή βλάστηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσο θα κοστίσει ο γάμος του Γιάννη Αντετοκούνμπο - Καλεσμένα όλα τα Σεπόλια
Τέλος, η Φορντλάντια στην Βραζιλία συνιστούσε μια αυτοσυντηρούμενη βιομηχανική πόλη, στην οποία παραγόταν η μεγαλύτερη ποσότητα καουτσούκ, αλλά οι αυστηροί κανόνες και οι απαγορεύσεις της, που αφορούσαν από το αλκοόλ, μέχρι τις γυναίκες και το ποδόσφαιρο, οδήγησε στη μαζική φυγή των κατοίκων.