CAVA: H ελληνική Chipotle των 10 δισ. δολαρίων

Από όλες τις «καυτές» IPO του περασμένου έτους - από εταιρείες με ΑΙ μέχρι startups στον κλάδο της βιοτεχνολογίας - καμία δεν εντυπωσίασε τη Wall Street περισσότερο από την CAVA.
CAVA: H ελληνική Chipotle των 10 δισ. δολαρίων

Από όλες τις «καυτές» IPO του περασμένου έτους - από εταιρείες με ΑΙ μέχρι startups στον κλάδο της βιοτεχνολογίας - καμία δεν εντυπωσίασε τη Wall Street περισσότερο από την CAVA. Η αλυσίδα εστιατορίων με ελληνικές ρίζες που αποκαλείται ως η «μεσογειακή» Chipotle έχει εκτιναχθεί περισσότερο από 300% από την αρχική δημόσια εγγραφή της τον Ιούνιο του 2023, αποκτώντας χρηματιστηριακή αξία άνω των 10 δισ. δολαρίων στην Wall Street.

Εικόνα

Αυτό ισοδυναμεί με 33 εκατ. δολάρια για καθένα από τα 323 εστιατόριά της, ένα εκπληκτικό ποσό ακόμη και για μια ταχέως επεκτεινόμενη αλυσίδα στον κλάδο της εστίασης. Συγκριτικά, οι επενδυτές αποτίμησαν πως η Chipotle Mexican Grill, η ναυαρχίδα στον τομέα των fast-casual εστιατορίων των ΗΠΑ, σε μόλις 3 εκατ. δολ. ανά εστιατόριο όταν συμπλήρωσε 1 έτος στις αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί αργούμε να φύγουμε από το πατρικό μας σπίτι;

Τα παραπάνω (κι όχι μόνο, φυσικά) συνηγορούν στο συμπέρασμα πως η παγκόσμια αγορά IPO είναι ξανά εδώ μετά από μερικά υποτονικά χρόνια. Η εισηγμένη -με ελληνικό DNA- στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει πλέον ισχυρή κεφαλαιοποίηση, με τους αναλυτές από JP Morgan και Piper Sandler να επισημαίνουν πως η αποτίμησή της ανά εστιατόριο είναι «άνευ προηγουμένου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο YouTuber που «τρέλανε» την ελληνική νεολαία - Πόσο πλούσιος είναι ο IShowSpeed

Η μετοχή της CAVA, η οποία ιδρύθηκε το 2006 από τρεις Ελληνοαμερικανούς, τον Θεόδωρο (Τεντ) Ξενοχρήστο, τον Δημήτρη Μοσχοβίτη και τον Ίκε Γρηγορόπουλο, οι οποίοι ήταν παιδικοί φίλοι από τα «γεννοφάσκια» τους, έχει επιδοθεί σε ράλι πάνω από 100% φέτος και αποτελεί το Next Big Thing στον κλάδο της γρήγορης εξυπηρέτησης και των ταχυφαγείων, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στην Αθήνα

«Οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τις καινοτόμες και ρηξικέλευθες ιδέες που είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη», τονίζει ο Τζιμ Σαλέρα, αναλυτής μετοχών εστιατορίων στο Stephens. Από την πλευρά της, η Λόρεν Μπαλίκ, CEO και ιδρύτρια της Upright Analytics, τονίζει πως αν και η επιχείρηση σχεδιάζει να λειτουργήσει 1.000 νέα εστιατόρια μέσα σε μια δεκαετία, εκτοξεύοντας τον τζίρο της, μπορεί να αντιμετωπίσει και κινδύνους.

Εικόνα

Συνδυάζοντας το fast food με το healthy στοιχείο που προσφέρει η μεσογειακή διατροφή, η CAVA σήμερα απασχολεί πάνω από 7.750 εργαζομένους έχοντας διάχυτες ελληνικές νότες και επιρροές στα πιάτα κα τις γεύσεις της. Υπήρξε τέλος, η πρώτη αλυσίδα εστιατορίων που εισήχθη στο αμερικανικά χρηματιστηριακά ταμπλό μετά τη Sweetgreen στα τέλη του 2021.