Phantom: Το θρυλικό F-4 μισό αιώνα στους ελληνικούς ουρανούς

Στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, διοργανώθηκε τελετή για τον μισό αιώνα προσφοράς του θρυλικού μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας.
Phantom: Το θρυλικό F-4 μισό αιώνα στους ελληνικούς ουρανούς

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το θρυλικό μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας F-4 Phantom, καθώς θα αντικατασταθεί από τα F-35. Στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, διοργανώθηκε τελετή για τον μισό αιώνα προσφοράς του στην προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τα πρώτα Phantom αγοράστηκαν το 1972 και με τάχιστες διαδικασίες στις 20 Απριλίου του 1974 εντάχθηκαν στο δυναμικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το κόστος του προγράμματος Peace Icarus ανήλθε τότε στα 5 δισ. δραχμές.

«Είναι το πρώτο αεροσκάφος στην ελληνική ιστορία που εδώ και 2,5 γενιές πετάει ακόμη, ενώ άλλα αεροσκάφη νεότερης γενιάς όπως το Mirage, το Α-7 και το πρώτο F-16 έχουν σχεδόν αποσυρθεί» υπογράμμισε ο Γεώργιος Γερούλης, αντιπτέραρχος εν αποστρατεία και πρόεδρος του συνδέσμου αποφοίτων «Ικάρων».

Όταν η Ελλάδα παρέλαβε το F-4, απέκτησε κατακόρυφη υπεροχή σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παρόλο που έχουν περάσει δεκαετίες, η πλατφόρμα με τον G9 κινητήρα, συνεχίζει να αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου.

Εικόνα

«Πέταξα το πρώτο Phantom από την Αμερική στην Ανδραβίδα. Ήμουν πιλότος για 10 χρόνια, από τον βαθμό του υποσμηναγού μέχρι του αντισμηνάρχου. Είναι το καλύτερο μαχητικό αεροσκάφος που απέκτησε ποτέ η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Απόδειξη είναι ότι συμπληρώνει 50 χρόνια στους αιθέρες και ίσως πάει και παραπάνω» τονίζει ο Αναστάσιος Μπουραντάς, αντιπτέραρχος εν αποστρατεία.

«Καταρχήν, το βασικό του πλεονέκτημα είναι οι 2 άνθρωποι. Άλλο δύο άνθρωποι, άλλο ένας. Εκεί μοιράζονται οι δουλειές. Ξεκινήσαμε από την πίσω θέση, πήγαμε μπροστά, μάθαμε όλα τα αεροσκάφη και επιστρέψαμε ως εκπαιδευτές» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Μανούσος, αντιπτέραρχος εν αποστρατεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσα χρήματα θα πάρει ο Τεντόγλου για το χρυσό μετάλλιο

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΓΕΑ, Δημοσθένη Γρηγοριάδη, η σημαντικότερη εξέλιξη ήταν ο εκσυγχρονισμός των αεροπλάνων καθώς το F-4 απέκτησε ηλεκτρονικά συστήματα και ραντάρ ικανά να μπορούν να χρησιμοποιούν νέα βλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύντομα στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα εισέλθουν μπουλντόζες ώστε να αναβαθμιστεί ριζικά η βάση και να μετατραπεί στη νέα «φωλιά» μαχητικών 5ης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα των F-35.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2024: Ανατροπή στην κορυφή - Η θέση της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται πως το αεροσκάφος έχει σταματήσει να υποστηρίζεται ηλεκτρονικά εδώ και 10 χρόνια, όμως η Πολεμική Αεροπορία κατάφερε να κάνει την εργοστασιακή συντήρηση αποκλειστικά και μόνο στην 117 Πτέρυγα Μάχης.