Ανατροπές στις εποχές παραγωγής, έχει φέρει η παρατεταμένη ξηρασία επηρεάζοντας άμεσα τις σοδειές ειδικά στα σύκα και τα φιστίκια. Οι εξαγωγές και των δυο προϊόντων έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, με τους αγρότες να ζητούν ενισχύσεις.
Ειδικότερα, οι συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες από τον Μάρτιο, οι συνθήκες καύσωνα από τον Ιούνιο και ο ήπιος χειμώνας συναπαρτίζουν το ψηφιδωτό της καταστροφής για τους Έλληνες παραγωγούς, που σχεδόν μηδένισαν τις εξαγωγές τους στο εξωτερικό.
Το πλήγμα για τα μαύρα σύκα Μαρκοπούλου είναι ασύλληπτο, με τον παραγωγό Γιάννη Μαγγανά να κάνει λόγο για ζημιές που ξεπερνούν το 90%. «Για μία συγκομιδή 100 ημερών, είμαστε ήδη στον μήνα και έχει μείνει ένα σύκο πάνω» τονίζει χαρακτηριστικά.
«Δεν υπάρχει τίποτα. Κι ό,τι έχει μείνει που να μπορούμε να πάρουμε, ήδη πέφτει. Τρέχουμε να μαζέψουμε όσα σύκα μπορούμε, να τα εξάγουμε για να κρατήσουμε κοντά τους ανθρώπους μας. Κάναμε εξαγωγή περίπου 250 παλέτες και φέτος εάν κάνουμε γύρω στις 50, θα είμαστε ευχαριστημένοι» πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασύρτικο: Μία ελληνική ποικιλία παντός καιρού - 8 must try ετικέτες
Άδεια από καρπούς είναι και τα δέντρα των βασιλικών σύκων, με τους καλλιεργητές να βρίσκονται σε απόγνωση, περιμένοντας οικονομική στήριξη είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από τον κρατικό κορβανά, προκειμένου να επιχειρήσουν μία νέα παραγωγή.
«Έπρεπε όλα τα κλαδιά να είναι γεμάτα καρπούς. Τώρα ψάχνουμε με το κιάλι. Για εμάς φέτος, δυστυχώς, η παραγωγή έχει τελειώσει, πριν ακόμη ξεκινήσει» υπογραμμίζει η Άννα Τσακουρέλη, παραγωγός βασιλικών σύκων στον Μαρκόπουλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξινόμαυρο: Το σταφύλι των Θεών - Τα κορυφαία ελληνικά κρασιά
Σύμφωνα με την ίδια, η ζημιά για τα βασιλικά σύκα φλερτάρει με το 80%. «Στις ξένες χώρες και τις αγορές δεν θα στείλουμε τίποτα φέτος. Μηδέν. Τίποτα. Αυτά τα λίγα που έχουν μείνει, θα είναι για εσωτερική κατανάλωση» συμπλήρωσε.
Παράλληλα και οι φιστικοπαραγωγοί ζητούν άμεσα λύση από τον ΕΛΓΑ και την κυβέρνηση, καθώς όπως ισχυρίζονται είναι η τρίτη συνεχόμενη «μαύρη» χρονιά για τις σοδειές τους και αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης.
Για πολλούς καλλιεργητές φιστικιών, η παραγωγή έχει μειωθεί στο 1/10 από το 2023, μιλώντας για ολική καταστροφή. «Είναι πρωτόγνωρη κατάσταση, εγώ δεν την έχω ξανασυναντήσει στη ζωή μου» διαμηνύει ο Πέτρος Πετούρης, παραγωγός φιστικιών.
«Υπάρχουν δέντρα που κατάφεραν να καρποφορήσουν παρά το σοκ του χειμώνα, που δεν υπήρχαν ώρες ψύχους, όμως δεν μπόρεσαν να ωριμάσουν τους καρπούς και να τους γεμίσουν. Δεν υπάρχουν φιστίκια φέτος για εξαγωγές. Τα έχουμε χτυπήσει τόσο πολύ φέτος που φαίνονται τα σημάδια. Έχουν τρέξει και οι ρετσίνες. Είναι το αντίστοιχο αίμα από το σώμα μας, εάν μας πληγώσει κάποιος» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Το επόμενο στάδιο για τους παραγωγούς είναι να χάσουν τους πελάτες του εξωτερικού, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντική «πληγή» για την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα να ζητούν χείρα βοηθείας από τους αρμόδιους φορείς, στέλνοντας υπομνήματα το τελευταίο διάστημα.