Alice Walton: Η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο με πάνω από 2 εκατ. εργαζόμενους

Η Άλις Γουόλτον, 74χρονη κληρονόμος και φιλάνθρωπος της Walmart, είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, με περιουσία 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Alice Walton: Η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο με πάνω από 2 εκατ. εργαζόμενους

Η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, η Άλις Γουόλτον, είναι η κληρονόμος της δημοφιλούς αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας λιανικής Walmart. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Sam Walton το 1962 κι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής στον κόσμο, καταγράφοντας έσοδα 648 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: Αφού πήγε να πτωχεύσει, η startup του πωλήθηκε για 1,1 δισ. ευρώ

Γνωστή για το εκτεταμένο δίκτυο πολυκαταστημάτων της, η Walmart έχει την έδρα της στο Bentonville του Αρκάνσας των ΗΠΑ. Ο οργανισμός διαθέτει περισσότερα από 10.000 καταστήματα σε 24 χώρες και είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στον κόσμο, με περισσότερους από δύο εκατομμύρια εργαζόμενους.

Μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, η εταιρεία πέρασε στον έλεγχο της οικογένειας Γουόλτον. Αυτό την καθιστά μία από τις πλουσιότερες οικογένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την κόρη του Γουόλτον, Άλις, τη γυναίκα με τα περισσότερα χρήματα στον κόσμο. Στα 74 της, έχει καθαρή περιουσία 1000 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Bloomberg Billionaires Index.

Εικόνα

Η περιουσία της εκτινάχθηκε στα ύψη φέτος χάρη στην αύξηση της τιμής της μετοχής της Walmart κατά 44%, η οποία πρόσθεσε 25 δισεκατομμύρια δολάρια στο κεφάλαιό της.

Η Γουόλτον γεννήθηκε στο Νιούπορτ του Αρκάνσας και μεγάλωσε με τα τρία αδέρφια της στο Μπέντονβιλ. Τελείωσε εκεί το γυμνάσιο το 1966 και στη συνέχεια σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Trinity στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Τα δύο εν ζωή αδέρφια της, ο Τζιμ και ο Ρομπ Γουόλτον, είναι επίσης μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, με καθαρή περιουσία 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 95,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα. Καθένας από τους τρεις αδελφούς Walton κατέχει περισσότερο από το 12% των μετοχών της οικογενειακής τους εταιρείας, σύμφωνα με το Business Insider.

Το 1988, ίδρυσε την Llama Company, μια επενδυτική τράπεζα όπου ήταν πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος μέχρι το κλείσιμό της το 1998. Πριν από αυτό, εργάστηκε ως αναλύτρια μετοχών και διαχειρίστρια χρημάτων στην First Commerce Corporation, ενώ ηγήθηκε επενδυτικών δραστηριοτήτων και στον Όμιλο Arvest Bank.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alice Walton (@official_alice_walton)

Παθιασμένη με την τέχνη, άνοιξε το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges στο Bentonville το 2011. Το τεράστιο αυτό μουσείο περιλαμβάνει έργα διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Άντι Γουόρχολ, ο Μαρκ Ρόθκο και ο Νόρμαν Ρόκγουελ. Το 2017, η Γουόλτον δημιούργησε το Art Bridges Foundation για να βοηθήσει μικρά μουσεία που στερούνται πολιτιστικών πόρων. Το ίδρυμα παρέχει χρήματα, δανείζει έργα τέχνης και συνεργάζεται με άλλα μουσεία για τη δημιουργία καλλιτεχνικών προγραμμάτων.

Πέρα από την τέχνη, η Γουόλτον έχει επενδύσει και στην υγειονομική περίθαλψη. Το 2019, ίδρυσε το Whole Health Institute, το οποίο συνεργάζεται με συστήματα υγείας και κοινότητες για τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. Τον Μάρτιο του 2021, η Walton ανακοίνωσε την κατασκευή μιας μη κερδοσκοπικής ιατρικής σχολής στο Bentonville, που ονομάζεται Alice L. Walton School of Medicine, προσφέροντας το πτυχίο Doctor of Medicine με εστίαση στην αλλοπαθητική ιατρική.