Πόλος έλξης για τους εκατομμυριούχους η Ευρώπη

Οι εκατομμυριούχοι φαίνεται πως γλυκοκοιτάζουν τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να μετακομίσουν στη Γηραιά Ήπειρο. 
Πόλος έλξης για τους εκατομμυριούχους η Ευρώπη

Οι εκατομμυριούχοι φαίνεται πως γλυκοκοιτάζουν τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να μετακομίσουν στην Γηραιά Ήπειρο. Περίπου το 83% όσων έχουν περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων (HNWI ή άτομα υψηλής καθαρής αξίας) σκέφτονται να μετεγκατασταθούν σε χώρες με έντονη ζωή, πολιτιστική ιστορία και οικονομικές ευκαιρίες.

Στο European Lifestyle Report της Knight Frank, ερωτήθηκαν 700 πλούσιοι από 11 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, σχετικά με την άποψή τους για τις πιο ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις και θέρετρα με πέντε βασικά κριτήρια: οικονομία, ποιότητα ζωής, περιβάλλον, υποδομές και συγκοινωνίες / μετακίνηση και ανθρώπινο κεφάλαιο (Human capital).

Εικόνα

Το Παρίσι βρέθηκε στην κορυφή της λίστας και ξεχώρισε σε κατηγορίες όπως η οικονομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο, που εμπεριέχει παράγοντες όπως η Παιδεία, η επιχειρηματικότητα και ο πολιτισμός. Ωστόσο, το Λονδίνο - που συχνά θεωρείται ως «μαγνήτης» για τους ζάμπλουτους - δεν μπήκε καν στην πρώτη πεντάδα, αλλά κατέκτησε την 7η θέση.

Η συμβουλευτική εταιρεία Henley & Partners που παρακολουθεί τις μεταναστευτικές τάσεις, υπογραμμίζει ότι 128.000 εκατομμυριούχοι σχεδιάζουν να μετεγκατασταθούν παγκοσμίως το 2024, σε σύγκριση με 120.000 το 2023, ένα νούμερο που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Επίσης, το 19% από τους υπερκροίσους που διαθέτουν εισοδήματα πάνω από 30 εκατ. δολάρια σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για δεύτερο διαβατήριο ή να αποκτήσουν υπηκοότητα σε άλλη χώρα, καθώς οι κύριες προτεραιότητές τους είναι η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα, ενώ έπονται η απασχόληση, η φορολογία και η εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι χρήματα κερδίζουν οι TikTokers στην Ελλάδα

«Η ασφάλεια και η φορολογία είναι πιο κρίσιμες για τα HNWI [άτομα υψηλής καθαρής αξίας] παρά τα προβλήματα έκδοσης βίζας κατά τη μετεγκατάσταση. Με την αυξανόμενη γεωπολιτική αστάθεια και τις προκλήσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής στην ψηφιακή εποχή, αυτή η εστίαση δεν προκαλεί έκπληξη», υποστηρίζει η έκθεση.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αλλαγές πολιτικής οδηγούν τα HNWI που αναζητούν πιο ευνοϊκές συνθήκες ζωής. Η μαζική φυγή 1,8 δισ. δολαρίων από την Credit Suisse στα τέλη του 2022 από πλούσιους κατόχους λογαριασμών ανέδειξε πόσο γρήγορα αντιδρούν σε ορατούς οικονομικούς κινδύνους» επισημαίνει η Κάιτ Έβερετ Άλεν, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας από την Knight Frank.

Το Top 5

1) Παρίσι
2) Βερολίνο
3) Βαρκελώνη
4) Βιέννη
5) Μαδρίτη

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ