Lilium: Από πολλά υποσχόμενη startup με 3 δισ. ευρώ, στο χείλος της χρεοκοπίας

Από τα ψηλά στα χαμηλά. Ποια είναι η γερμανική νεοφυής επιχείρηση που κάποτε αποτελούσε το μέλλον της Ευρώπης για τα ιπτάμενα αυτοκίνητα. Η άνοδος και η πτώση.
Lilium: Από πολλά υποσχόμενη startup με 3 δισ. ευρώ, στο χείλος της χρεοκοπίας

Η γερμανική αεροδιαστημική εταιρεία Lilium θα βρεθεί αντιμέτωπη με χρεοκοπία, εάν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει μία έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βαυαρίας. Εάν πράγματι ρίξει «κανόνι», θα είναι ένας δραματικός ξεπεσμός για μια startup που κάποτε διαφημιζόταν ως «η καλύτερη υποψήφια στην Ευρώπη για να κατασκευάσει ιπτάμενα αυτοκίνητα στον 21ου αιώνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θες δουλειά; Παράγγειλε πίτσα! Η τρελή ιδέα της Pizza Hut

Ήδη άλλωστε, δύο θυγατρικές της βάρεσαν «πιστόλι» επειδή δεν κατόρθωσαν να βρουν πρόσθετα κεφάλαια για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους. Συγκεκριμένα, η Lilium GmbH και η Lilium eAircraft GmbH, οι 2 κύριες θυγατρικές της, κρίθηκαν ως υπερχρεωμένες και θα καταστούν ανίκανες να πληρώσουν τις υπάρχουσες υποχρεώσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H Aθήνα έχει 5 από τα καλύτερα μπαρ στον κόσμο - Ποια είναι

Η Lilium είναι η τελευταία προσθήκη σε μία σειρά εταιρειών που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα λεγόμενα «eVTOL» (electric vertical take-off and landing), ή αλλιώς ηλεκτρικά οχήματα που μπορούν να απογειωθούν και να προσγειωθούν και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αεροπορικά ταξί ή επιβατικά drones.

Τα συγκεκριμένα οχήματα αναπτύσσονται από νεοφυείς επιχειρήσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, όμως σήμερα, η Lilium έχει... μπελάδες καθώς προσπαθεί απεγνωσμένα να μαζέψει κεφάλαια από Γερμανούς φορολογουμένους προκειμένου να γλυτώσει την πτώχευσή της, αλλά δεν τα καταφέρνει μέχρι στιγμής, με την απόπειρά της να στέφεται με αποτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το πιο ακριβό σετ Lego που μπορείτε να αγοράσετε

Η εταιρεία ζητά 50 εκατ. ευρώ σε δάνεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ωστόσο, το αίτημά της απορρίφθηκε από Γερμανούς βουλευτές. Από την πλευρά του, ο Ντάνιελ Βίσεβιτς, συνιδρυτής του World Fund Investors για την τεχνολογία και την κλιματική αλλαγή με έδρα το Βερολίνο, τόνισε πως υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι τα αεροπορικά ταξί είναι ένα «παιχνίδι για εκατομμυριούχους» με αποτέλεσμα να μην στηρίξουν τη διάσωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αστροναύτες φορούν Prada: Αποκαλυπτήρια για τις νέες διαστημικές στολές της NASA

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι άδικο το γεγονός ότι η Tesla, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων «έκαψε» πολλά δισ. δολαρίων πριν καταφέρει να παράξει κέρδος, ενώ μάλιστα ήταν κάποτε σε θέση να λάβει ένα δάνειο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάτι που δεν συμβαίνει με την περίπτωση της Lilium, λόγω της «κοντόφθαλμης πολιτικής αντίληψης» ορισμένων στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η Lilium, η οποία ιδρύθηκε από 4 φοιτητές το 2015, απέκτησε γρήγορα τη φήμη ως μια από τις καλύτερα χρηματοδοτούμενες εταιρείες αεροπορικών ταξί στην Ευρώπη. Η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατ. δολάρια από επενδυτές, όπως των κινεζικών μεγαθηρίων των Tencent, Atomico και Earlybird.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υποβρύχιο σαλόνι και πισίνα με γυάλινο πυθμένα σε νέο Gigayacht 140 μέτρων

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Lilium εισήλθε στην Wall Street και εισήχθη στο Nasdaq μέσω συγχώνευσης με μια άλλη εταιρεία που ονομάζεται SPAC Qell. Στο απόγειό της, η Lilium άξιζε έως και 3,3 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς. Η μετοχή της έχει πέσει κάτω από τα 50 σεντς έκαστη, σε μια βουτιά που ισοδυναμεί με πτώση άνω του 95% από το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.