Η ικανοποίηση από την επαγγελματική ζωή είναι καθοριστικής σημασίας, όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν δεδομένη. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που καταλήγουν να εργάζονται σε δουλειές απλά και μόνο για να μπορούν να προσφέρουν φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι και να εξασφαλίσουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πιο ρυπογόνες πόλεις της Γης το 2024
Δεδομένης της προαναφερθείσας κατάστασης, πολλοί εργαζόμενοι στρέφονται σε επαγγέλματα που είτε είναι επικίνδυνα είτε μισούν, καθώς συχνά δεν έχουν την πολυτέλεια να βρουν το dream job τους και πρέπει να καλύψουν τις βασικές τους καθημερινές τους ανάγκες για τα προς το ζην.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10 πιο πολύτιμα πτυχία σήμερα
Εάν πιστεύετε ότι η δουλειά σας στο γραφείο είναι κακή ή το αντικείμενο της εργασίας βαρετό, τα παρακάτω επαγγέλματα θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε. Από τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, το τοξικό περιβάλλον δουλειάς μέχρι τους χαμηλούς μισθούς, αυτές είναι οι 11 χειρότερες θέσεις εργασίας στον κόσμο, σύμφωνα με το Career Addict.
1) Οικοδόμοι
Οι οικοδόμοι δεν τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης στην κοινωνία μας, παρόλο που έχουν μία από τις πιο αναγκαίες δουλειές στον κόσμο. Είναι ένα παντός καιρού επάγγελμα με σωματική εξουθένωση και μεγάλες εργατοώρες. Είναι επίσης μια εξαιρετικά επικίνδυνη εργασία με πολλαπλά εργατικά ατυχήματα ή δυστυχήματα καθώς υφίσταται μία πληθώρα κινδύνων, από πτώσεις από μεγάλο ύψος μέχρι ηλεκτροπληξία και τραυματισμούς σε μηχανήματα έως έκθεση σε τοξικά.
2) Καθαρίστριες
Οι καθαρίστριες έχουν ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα του κόσμου, καθώς καλούνται καθημερινά να βάζουν τα χέρια τους στη... βρωμιά ενώ συχνά υφίστανται και κακομεταχείριση στο χώρο εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τις καθαρίστριες σε σπίτια που συχνά πληρώνονται με «μαύρα» και δουλεύουν ανασφάλιστες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επτά αγορές που δεν πρέπει να κάνετε στα αεροδρόμια
3) Φορτηγατζήδες
Εκτός από το γεγονός ότι η οδήγηση φορτηγού είναι μια από τις πιο επικίνδυνες δουλειές στον κόσμο, είναι επίσης μια από τις χειρότερες. Τα μεγάλα ταξίδια σε αυτοκινητόδρομους και οι ατελείωτες ώρες πίσω από το τιμόνι προκαλούν κατάθλιψη και μοναξιά, ενώ πολλοί το θεωρούν ένα αδιέξοδο επάγγελμα χωρίς περιθώρια προόδου και εξέλιξης.
4) Στρατιώτες
Αυτό το επάγγελμα μπορεί να ανταμείβει ψυχικά και οικονομικά, καθώς υπάρχει προσφορά στην υπηρεσία της πατρίδας, ωστόσο πολλοί στρατιωτικοί παλεύουν με ψυχικές νόσους και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία. Οι μεγάλες χρονικές περίοδοι μακριά από αγαπημένα πρόσωπα και ο κίνδυνος θανάτου από εχθρικά πυρά είναι μόνο λίγοι από τους πολλούς παράγοντες που καθιστούν ζόρικη την εργασίας στις ένοπλες δυνάμεις.
5) Σιδηρουργοί
Ενώ οι σιδηρουργοί νιώθουν μεγάλη υπερηφάνεια για το γεγονός ότι συνέβαλαν στην κατασκευή γεφυρών, δρόμων και άλλων εγκαταστάσεων, η εργασία συνοδεύεται από ένα μεγάλο τίμημα: τη θυσία της ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Πολλές ημέρες δουλεύουν 12ωρα, ενώ επισκέπτονται συχνά διαφορετικά εργοτάξια, μερικές φορές σε μεγάλες αποστάσεις. Πέρα από τη σωματική κόπωση, υπάρχουν και κίνδυνοι όπως πτώσεις που μπορούν να αποβούν θανατηφόρες, τακτικπί τραυματισμοί και χειρουργεία για ένα ετήσιο εισόδημα που ενδεχομένως δεν αξίζει το ρίσκο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πλουσιότεροι influencers στον κόσμο για το 2024
6) Ανθρακωρύχοι
Η εξόρυξη άνθρακα είναι μια από τις πιο περιφρονημένες δουλειές που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία των εργαζομένων. Οι ανθρακωρύχοι είναι γνωστό ότι έχουν πολύ μικρό προσδόκιμο ζωής, καθώς εργάζονται σε περιβάλλοντα με απίστευτη σκόνη και τοξικά, ενώ διακινδυνεύουν τις ζωές τους καθώς απειλούνται ανά πάσα στιγμή από μία έκρηξη αερίου ή κατάρρευση τμήματος σήραγγας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 4 ποτά που δεν πρέπει να παραγγείλετε ποτέ σε μπαρ με πολυκοσμία
7) Συλλέκτες απορριμμάτων
Οι συλλέκτες απορριμμάτων δεν έχουν σε καμία περίπτωση μια λαμπερή δουλειά ενώ είναι επιρρεπείς σε κάθε είδους κινδύνους, από τη σκόνη μέχρι τις ασθένειες, τον αμίαντο έως τις σύριγγες, μέσα στα σκουπίδια τις κακές καιρικές συνθήκες μέχρι τις επιθέσεις σκύλων. Τα δύσκολα ωράρια εργασίας και οι χαμηλές απολαβές δεν καθιστούν τη δουλειά ιδανική.
8) Πυροσβέστες
Η πυρόσβεση είναι αναμφίβολα μια κομβική εργασίας, αλλά εμπεριέχει σωματικές και πνευματικές προκλήσεις, μαζί με προφανείς κινδύνους. Από τα μεγάλα πύρινα λαίλαπα, τη βοήθεια σε πλημμύρες και τους απεγκλωβισμούς, οι πυροσβέστες θεωρούνται ήρωες, ενώ συχνά δεν έχουν μόνιμη εργασία και απασχολούνται μέσω από συμβάσεις ορισμένου χρόνου για μερικές περιόδους κάθε χρονιάς. Οι μεγάλες βάρδιες και οι διαφορετικές ώρες εργασίας, από Σαββατοκύριακα μέχρι αργίες ωθεί τους πυροσβέστες να μην έχουν αρκετό χρόνο είτε για ξεκούραση ή συναναστροφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Επίσης, οι τραυματισμοί μέχρι και ο θάνατος σε περιόδους με ακραία φαινόμενα καθιστά σαφές γιατί η πυροσβεστική συγκαταλέγεται στις χειρότερες θέσεις εργασίας στον κόσμο.
9) Αστυνομικοί
Για πολλούς, το να γίνουν αστυνομικοί είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Αλλά πολλοί συνειδητοποιούν επίσης ότι η αστυνομική εργασία στις ταινίες δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινότητα. Ουσιαστικά, οι αστυνομικοί διακινδυνεύουν τη ζωή τους - και συχνά τις χάνουν - προσπαθώντας να προστατεύσουν τους πολίτες, να εφαρμόσουν τους νόμους και να διατηρήσουν την έννομη τάξη. Επιπλέον, είναι καταπονημένοι με πολλούς στο επάγγελμα να αναφέρουν ένα αίσθημα απελπισίας, που οδηγεί σε κατάθλιψη και αυτοκτονία, λόγω εμπλοκών σε ληστείες, περιστατικά με πυροβολισμούς και όχι μόνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι νεκροί celebrities για το 2024
10) Τεχνίτες σε κεραμοσκεπές
Το να είσαι επισκευάζεις κεραμοσκεπές, σίγουρα πληρώνει σχετικά καλά αλλά αξίζει το άγχος; Η εν λόγω δουλειά απαιτεί τεχνική ικανότητα και αντοχή. Ταυτόχρονα, η δουλειά, ιδιαίτερα στην κορύφωση του καλοκαιριού κάτω από τον καυτό ήλιο που χτυπά το δέρμα σας και η ανησυχία πτώσης από μεγάλο ύψος στο κενό με τις επακόλουθες τραγικές συνέπειες, καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα ως άκρως επικίνδυνο.
11) Τηλεφωνητές
Οι εργαζόμενοι σε τηλεφωνικά κέντρα πληρώνονται για να κάνουν διαρκείς κλήσεις σε ένα ευρύ κοινό προκειμένου να πουλήσουν διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι κλήσεις προκαλούν τεράστια ενόχληση σε πολλούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι συχνά να γίνονται αποδέκτες απαράδεκτων συμπεριφορών. Η καθημερινή δυσφορία και οι μέτριες απολαβές καθιστούν... αποκρουστικό το εν λόγω επάγγελμα.