Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα βιώσιμα κεφάλαια - αυτά που λαμβάνουν υπόψη τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εταιρικής διακυβέρνησης ή ESG παράγοντες - είχαν καθαρές εισροές ύψους 142,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 12% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Morningstar.
Κάθε επένδυση που κάνουν οι επιχειρήσεις έχει αντίκτυπο παρέχοντας ή παρακρατώντας κεφάλαιο από ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο. Ακόμη και πριν από την πανδημία και τις κοινωνικές αναταραχές των τελευταίων 18 μηνών, ένα αυξανόμενο σύνολο επενδυτών ανησυχούσε μήπως «σπαταλήσει» τις φιλανθρωπικές προσπάθειές τους τοποθετώντας κεφάλαια σε εταιρείες ή βιομηχανίες που δεν ήταν τοποθετημένες σε αξίες που θεωρούν πολύτιμες. Σκεπτόμενοι μια συνέχεια μεταξύ καθαρού κέρδους και καθαρού σκοπού, πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αναζητούν μια καλύτερη ισορροπία.
Αυτή η τάση έχει οδηγήσει σε πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, από τον τρόπο που ζούμε μέχρι το πώς εργαζόμαστε, με ποιους κάνουμε παρέα και ποιες δραστηριότητες θεωρούμε σημαντικές. Δισεκατομμύρια δολάρια ρέουν σε επενδύσεις ESG και εάν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων δεν ξεκινήσουν αυτές τις συζητήσεις με τους πελάτες τους τότε θα τους προλάβει ο ανταγωνισμός.
Σε στενούς όρους, μια επένδυση ESG μπορεί να αποτελεί ένα επίπεδο ανάλυσης κινδύνου που εφαρμόζεται στα περιουσιακά στοιχεία για να κατανοήσουμε τι είδους κινδύνους ή ευκαιρίες πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Για παράδειγμα, μια περιφερειακή τράπεζα με το 75% του χαρτοφυλακίου που υποστηρίζει να αφορούν δάνεια fracking μπορεί να απαιτεί διαφορετική αποτίμηση από μια πολυεθνική τράπεζα με πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δανείων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων καλούνται να αναλάβουν μια ιδιότυπη δράση όσον αφορά στις συζητήσεις που θα διεξάγουν με τους πελάτες τους. Και αυτό επειδή οι σύμβουλοι μπορεί να δυσκολευτούν να ξεκινήσουν μια συζήτηση για θέματα που δεν βασίζονται σε μετρήσεις. Και ίσως, ο μόνος τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι να ωθήσουν τους πελάτες τους να τους πουν ξεκάθαρα τι είναι σημαντικό για αυτούς και πώς αυτό φαντάζονται ότι μπορεί να αντικατοπτριστεί στα χαρτοφυλάκιά τους.
Για παράδειγμα, μπορούν να τεθούν ερωτήματα του τύπου: «Υπάρχουν βιομηχανίες ή εταιρείες που προτιμάτε να δίνουμε έμφαση ή να αποφεύγουμε καθώς διαχειριζόμαστε τα περιουσιακά σας στοιχεία;» ή "πώς νιώθετε που επενδύετε μέρος ή το σύνολο του χαρτοφυλακίου σας στους συγκεκριμένους τομείς που αντικατοπτρίζουν συγκεκριμένες αξίες»;
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πελάτες
Είναι σημαντικό για τους πελάτες να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος ανάπτυξης ενός βιώσιμου χαρτοφυλακίου. Ο ίδιος ο χρηματοοικονομικός κλάδος — τόσο σε ποικιλία επενδύσεων όσο και σε αναλύσεις δεδομένων — βρίσκεται από μόνος του αυτή τη στιγμή σε μια εξελικτική διαδικασία. Όμως, σίγουρα, το ενδιαφέρον για τους τύπους επενδύσεων και η μέτρηση των αποτελεσμάτων, καθώς και η έκρηξη των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στον κλάδο, συμβάλλουν στη δημιουργία καλύτερων επιλογών.
Η μέτρηση του αντίκτυπου των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι πολύ πιο εξελιγμένη σήμερα σε σχέση με το παρελθόν αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Διάφοροι οργανισμοί, από το Συμβούλιο Προτύπων Χρηματοοικονομικής Λογιστικής, ή FASB, έως το SASB, την Global Reporting Initiative, την CFA Society και τα Ηνωμένα Έθνη καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να οδηγήσουν σε όλο και περισσότερα αξιοποιήσιμα δεδομένα για τους επενδυτές. Για παράδειγμα, η SEC και η FASB εξετάζουν αυστηρότερους κανόνες αναφοράς για τις εταιρείες, ειδικά όσον αφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις δραστηριότητες.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.