Tip of the Day

Πώς οι εταιρείες μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα και να σώσουν τον πλανήτη

19-04-2022 | 07:39
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς οι εταιρείες μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα και να σώσουν τον πλανήτη
Η επένδυση στον πιο προηγμένο εξοπλισμό παραγωγής και στις τεχνικές συλλογής απορριμμάτων επιτρέπει σε εταιρείες όλων των μεγεθών να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Ως μέρος του «E» ή της περιβαλλοντικής συνιστώσας των αρχών ESG, εταιρείες όλων των μεγεθών αναλαμβάνουν περιβαλλοντικές δεσμεύσεις ως μέρος του επιχειρηματικού τους οράματος και πρακτικής, οδηγώντας σε μετρήσιμη εξοικονόμηση κόστους, ανάπτυξη λόγω βελτιωμένης εικόνας της επωνυμίας και ικανοποιημένους εργαζόμενους και καταναλωτές.

Οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν δράσεις και πολιτικές για την προστασία της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος, τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις, τη μείωση των αποβλήτων και των εκπομπών, την υιοθέτηση νέας τεχνολογίας και τη συνεργασία με άλλους οργανισμούς για να περιορίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, οι δημοσίως εκφρασμένες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις δεν αρκούν αν αυτές δεν μετουσιώνονται σε πράξεις και σε μεθόδους οι οποίες, όταν υιοθετούνται, πρωτίστως εστιάζουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Έτσι, με βάση αυτή τη λογική, οι εταιρείες μπορούν να εξετάσουν διάφορες επιλογές χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να μειώσουν το αποτύπωμά άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας και μπαταριών. Για παράδειγμα, εταιρείες με αχρησιμοποίητη γη, στέγες, χώρους στάθμευσης, χωματερές ή χώρους επεξεργασίας απορριμμάτων μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης πηγών ηλεκτρικής ενέργειας ενώ μπορούν να διερευνήσουν και τις επιλογές προμήθειας εκτός.

Τα κτίρια συμβάλλουν στο 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση και να μειώσει τις εκπομπές.
Στο πλαίσιο μπορούν να εγκαταστήσουν εφικτές τεχνικές μείωσης της χρήσης ενέργειας, όπως αναβαθμίσεις θέρμανσης, εξαερισμού, κλιματισμού, μόνωσης και αναβαθμίσεις φωτισμού. Στον εξωτερικό χώρο μπορούν να υλοποιήσουν βελτιώσεις εξωτερικού σχεδιασμού, όπως συστήματα υψηλής απόδοσης στο νερό, ελέγχους άρδευσης κλπ.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν στο σχεδιασμό των κτιρίων τους δεν ανταποκρίνονται πάντα στους ισχυρισμούς τους ή μπορούν να αντικατασταθούν γρήγορα με καλύτερη τεχνολογία. Επομένως, για να αξιολογήσουν επαρκώς τις αποφάσεις προμήθειας των προϊόντων τους, θα πρέπει να αναζητήσουν πιστοποιήσεις βιωσιμότητας που χορηγούν ανεξάρτητοι οργανισμοί.

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούν να συνεργαστούν με τους υπαλλήλους τους για να δώσουν κίνητρα για αποφάσεις μικρότερης κλίμακας, όπως η ομαδική χρήση αυτοκινήτου ή, όπου χρειάζεται, να επιλέξουν να παρακολουθήσουν μια εικονική διάσκεψη αντί να ταξιδέψουν στη φυσική τοποθεσία. Οι εταιρείες μπορούν επίσης να διαθέσουν μέσα ανακύκλωσης στους εργαζομένους. Αν και αυτές είναι απλές επιλογές, η προώθηση περιβαλλοντικά συνειδητών αποφάσεων μπορεί να προσελκύσει και να διατηρήσει υπαλλήλους και πελάτες που θέλουν να υποστηρίξουν «πράσινες» επιχειρήσεις, οδηγώντας σε ικανοποιημένους πελάτες, προμηθευτές, εργαζομένους και περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες. Τα οφέλη δεν είναι μόνο θεωρητικά αλλά είναι και μετρήσιμα και σχετίζονται τόσο με τη διαχείριση των απορριμμάτων όσο και με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η μετατροπή των συστημάτων απορριμμάτων σε κλειστά συστήματα θα συμβάλει στην αποφυγή προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του Covid-19.

Τα συστήματα απορριμμάτων ημικλειστού και κλειστού τύπου είναι η επιτομή της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, καθώς επιτρέπουν στις εταιρείες να δημιουργούν νέα είδη από τα απόβλητα παραγωγής. Αυτά τα συστήματα βοηθούν τις εταιρείες να μεγιστοποιήσουν τις εισροές τους και να επαναχρησιμοποιήσουν τα ίδια υλικά επανειλημμένα, διατηρώντας τελικά τους φυσικούς πόρους, εκτρέποντας τα απόβλητα από χωματερές και αυξάνοντας τα κέρδη. Σχεδόν οποιοδήποτε υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων, νερού βαφής και αφρού, μαζί με τα πλαστικά, μέταλλα, εξαρτήματα τεχνολογίας και γυαλί.

Η επένδυση στον πιο προηγμένο εξοπλισμό παραγωγής και στις τεχνικές συλλογής απορριμμάτων επιτρέπει σε εταιρείες όλων των μεγεθών να δημιουργήσουν μια πολιτική διάθεσης απορριμμάτων ενώ μπορούν να μεγιστοποιήσουν αυτές τις προσπάθειες ενσωματώνοντας πρωτόκολλα συλλογής δεδομένων και αναφοράς για τη λογοδοσία στον τομέα και τη βελτίωση της διαδικασίας.

Οι συγκεκριμένες μέθοδοι εκτρέπουν τα απόβλητα, εξοικονομούν χρήματα και μειώνουν τις εκπομπές, ενώ αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19. Οι εταιρείες που δεν εμπλέκονται άμεσα στην κατασκευή μπορούν ακόμα να επωφεληθούν σημαντικά από τη συνεργασία με προμηθευτές, πελάτες και άλλους οργανισμούς που χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων. Αυτές οι συνεργασίες μειώνουν τον επιχειρηματικό κίνδυνο της εξάρτησης από πηγές προμήθειας που απαιτούν υλικά μίας χρήσης, τα οποία είναι πιο ευάλωτα σε ζητήματα εξωτερικής αλυσίδας εφοδιασμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:16

Τα οφέλη για Lamda από την πώληση των πέντε οικοπέδων

08:08

Λειψυδρία: Οι πισίνες και οι κήποι «πίνουν» το νερό στα νησιά – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη

08:00

Ακίνητα Airbnb: Σε διπλό κλοιό οι ιδιοκτήτες από Σεπτέμβριο - Έρχονται σαρωτικές διασταυρώσεις  και ανατροπές

07:50

Ολυμπιακοί αγώνες: Ο ελληνικός απολογισμός της 1ης ημέρας

07:44

Ολυμπιακοί αγώνες: Έπεσε μαχόμενη η εθνική μπάσκετ

23:58

Η ΔΟΕ επιτρέπει σε καταδικασμένο βιαστή να αγωνιστεί

23:37

Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι σε περιοχές του Ωραιοκάστρου για την πρόληψη της παραβατικότητας ανηλίκων

23:17

Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Θεσσαλονίκη και Πιερία

22:50

Γάζα: Τουλάχιστον 39.258 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου

22:19

Γ. Παπανδρέου: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, μακάρι να αποτελέσουν ένα φάρο ελπίδας και προώθησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

21:48

Φυτεία με 958 δενδρύλλια κάνναβης εντοπίστηκε σε δύσβατη περιοχή της Κοζάνης

21:20

Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας καλεί τη χούντα της Μιανμάρ να σταματήσει την αιματηρή καταστολή

21:12

Ολυμπιακοί αγώνες: Συνομιλία Μπαχ με τον Γιουν Σουκ-γεόλ και συγνώμη στη Νότια Κορέα

21:01

Πυροσβεστική: 46 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα

20:56

Ολυμπιακοί αγώνες: Νογκέιρα και οι άλλοι 11...πίσω από το μυστηριώδη μασκοφόρο με την Ολυμπιακή Φλόγα

20:48

Ολυμπιακοί αγώνες: Με... άρωμα ΝΒΑ η Γαλλία στην πρεμιέρα

20:44

Αγγελούδης: Αίσθηση απογοήτευσης από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

20:38

ΥΠΑΑΤ: Κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην ορεινή Κορινθία

20:33

Ισραήλ: Δέκα νεκροί μετά την εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο

20:26

Ολυμπιακοί αγώνες - ποδηλασία: Η Αυστραλή Μπράουν νικήτρια στην ατομική χρονομέτρηση γυναικών

20:22

Ολυμπιακοί αγώνες - Τζούντο ανδρών: Στον Σμέτοφ από το Καζακστάν το χρυσό στα 60 κιλά

20:17

Πυρκαγιά σε έκταση χαμηλής βλάστησης στην Κρηνίδα Σερρών

20:13

Ολυμπιακοί αγώνες - Τζούντο γυναικών: Η Τσουνόντα πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 48 κιλά

20:09

ΕΛΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Καλλιπάτειρα 2» κατά της αθλητικής βίας

19:52

Ιρλανδία: Απάνθρωπο και επαίσχυντο το ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Γάζα

19:44

Ολυμπιακοί αγώνες: Ο Βέλγος Εβένεπουλ το χρυσό στην ατομική χρονομέτρηση της ποδηλασίας δρόμου

19:27

Μακρόν: Η τελετή Έναρξης έκανε τους συμπατριώτες μας εξαιρετικά περήφανους

19:07

Τραμπ σε Χριστιανούς οπαδούς του: Έπειτα από αυτές τις εκλογές, δεν θα χρειαστεί να ξαναψηφίσετε

19:00

G20: Με ηχηρές απουσίες λόγω Τραμπ και Ολυμπιακών Αγώνων - Διακήρυξη δίχως αποτέλεσμα

18:47

Ολυμπιακοί αγώνες: Αναβλήθηκε ο αγώνας του Τσιτσιπά λόγω βροχόπτωσης