Tip of the Day

Πώς μπορώ να αγοράσω ή να πουλήσω χρυσές λίρες στην Τράπεζα της Ελλάδος

15-06-2022 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορώ να αγοράσω ή να πουλήσω χρυσές λίρες στην Τράπεζα της Ελλάδος

Για συναλλαγές αγοράς και πώλησης χρυσού στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείσει ραντεβού επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 210 320 2788.

Αγορά χρυσών λιρών

  • Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.
  • Στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών Aγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττεται προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα 3 ευρώ.
  • Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
  • Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς).
  • Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.
  • Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, απαιτούνται επιπλέον:
  1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
  2. Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
  3. Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
  4. Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
  5. Τηλέφωνο επικοινωνίας

Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης ​​​εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Πώληση χρυσών λιρών

  • Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.
  • Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
  • Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και το αντίτιμο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη (απαιτείται βιβλιάριο και IBAN).
  • Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, απαιτούνται επιπλέον, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο:
  1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
  2. Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας, ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
  3. Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
  4. Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
  5. Τηλέφωνο επικοινωνίας.

Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. ​

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Η Volvo ξεκινά την παραγωγή του ηλεκτρικού SUV EX30 στη Γάνδη

23:42

Η Συρία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ

23:26

Η Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων

23:10

Ισχυρή εβδομάδα κερδών στην Wall Street με τεχνολογικό «γκάζι»

22:57

Εξαντλούνται τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα

22:44

Πάπας Φραγκίσκος: Ολοκληρώθηκε η προσέλευση των πιστών στη Βασιλική του Αγ. Πέτρου

22:31

Τραμπ: «Όχι» σε νέα αναβολή των δασμών - Η Ουκρανία να υπογράψει αμέσως τη συμφωνία για τα ορυκτά

22:18

Εβδομαδιαία «βουτιά» 2% για το πετρέλαιο

22:05

Ακαθάριστα Οικόπεδα: Και επίσημα παράταση έως 15 Ιουνίου

21:52

Deliveroo: Πρόταση «μαμούθ» 3,6 δισ. δολαρίων για εξαγορά από την DoorDash

21:39

Σεισμός τώρα στην Αθήνα

21:28

Πτώση 2% για τον χρυσό - Απώλειες και στην εβδομάδα

21:17

100 ημέρες Τραμπ: Η χειρότερη επίδοση για το δολάριο από τον Νίξον το 1973

21:05

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 86 εκατ. ευρώ

20:49

Γάζα: Τουλάχιστον 78 νεκροί Παλαιστίνιοι σε 24 ώρες

20:37

Ο Ζελένσκι απαντά στον Τραμπ: Η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία – Αμετάβλητη η θέση μας

20:23

«Ρήγμα» Τούρκων σεισμολόγων για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: «Απελευθερώθηκε ενέργεια Χιροσίμας»

20:12

100 ημέρες Τραμπ: Ένας πρώτος απολογισμός για την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση

20:02

Το FBI συνέλαβε δικαστή για «παρεμπόδιση» σύλληψης μετανάστη

19:52

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στον Ισημερινό: Τουλάχιστον 20 τραυματίας και ζημιές σε κτίρια

19:41

Η απάντηση του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» για την ασθενή με εγκαύματα στο χειρουργείο

19:31

Κρεμλίνο: Εποικοδομητική η συνάντηση Πούτιν - Γουίτκοφ

19:22

Έλαστρον: Υπερδιπλασιάστηκαν τα EBITDA στα 7 εκατ. το 2024 - Αύξηση όγκου πωλήσεων 4%

19:17

Έγινε το 4 στα 4 στις ευρωαγορές - Στο καλύτερο σερί του από το 2019 ο FTSE 100

19:11

Έλτον: Στα 161,2 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του ομίλου το 2024 - Άλμα 181% στα καθαρά κέρδη

18:58

ΓΣΕΒΕΕ: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται προσιτές τιμές ενέργειας

18:51

Παύλος Μαρινάκης: Στόχευση της επόμενης ΔΕΘ η μεσαία τάξη

18:46

Medicon: Στα 16,9 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2024 - Αύξηση 14,9% στα EBIDTA

18:38

Κώτσηρας: Κάθε ευρώ από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα γυρίζει στον πολίτη

18:29

Eurobank: Στο 97,9% το ποσοστό στην Ελληνική Τράπεζα - Προχωρά σε squeeze out για το 100%