Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι βρίσκεται στα απλά πράγματα τα οποία ξεκινούν από το συχνότερο σβήσιμο των φώτων μέχρι ένα συντομότερο ντους ή την επιλογή παρόχου και πηγής ενέργειας που αποδεικνύεται ότι συμφέρουν.
Η αρχή μπορεί να γίνει από τα φώτα. Ενώ υπάρχει μια φήμη ότι το να τα ανάβετε και να τα σβήνετε συνεχώς καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από το να τα αφήνετε αναμμένα, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι αυτό αποτελούσε πρόβλημα όταν επρόκειτο για τα παλιά φώτα φθορίου που κατανάλωναν αρκετή ισχύ κατά την, αλλά ακόμη και τότε η συμβουλή προς τους χρήστες ήταν η ίδια, να τα σβήνουν ειδικά εάν σκόπευαν να λείψουν από το συγκεκριμένο χώρο ακόμη και για λίγα λεπτά. Φυσικά, οι παραδοσιακοί λαμπτήρες και τα μοντέρνα φώτα LED δεν απαιτούν επιπλέον ενέργεια για να ανάψουν, επομένως πρέπει πάντα να σβήνετε τα φώτα σας όταν δεν τα χρησιμοποιείτε ή όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο. Η αντικατάσταση όλων των φώτων του σπιτιού σας με λαμπτήρες LED μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ακόμα περισσότερα.
Κατά το μαγείρεμα, και συγκεκριμένα όταν χρειάζεται να βράσουμε κάτι, καλό είναι να προτιμούμε τους βραστήρες και όχι τις κλασικές εστίες στην κουζίνα, καθώς οι πρώτοι είναι πιο αποδοτικοί και θερμαίνονται από μέσα, επομένως πιο άμεσα σε σχέση με μια κατσαρόλα ή ένα τηγάνι που θερμαίνονται από έξω.
Ομοίως, οι φούρνοι μικροκυμάτων θεωρούνται πιο αποδοτικοί καθώς συνήθως χρησιμοποιούν το 5% της ενέργειας για να μαγειρέψουν ένα έτοιμο γεύμα σε σύγκριση με τη θέρμανση σε φούρνο. Το ζέσταμα των τροφίμων σε φούρνο μικροκυμάτων είναι πιο αποτελεσματικό από τους ηλεκτρικούς φούρνους και τους φούρνους αερίου. Ωστόσο, η σύγκριση ενός φούρνου μικροκυμάτων με μια εστία είναι πιο δύσκολη. «Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι πιθανό να χρησιμοποιεί τη λιγότερη ενέργεια, αλλά μια εστία αερίου μπορεί να είναι ακόμα φθηνότερη», σημειώνει ο ενεργειακός σύμβουλος Brian Horne από την Energy Saving Trust.
Μια ακόμη απλή αλλαγή που μπορεί να κάνει κάποιος προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια είναι να φορτίζει σωστά το κινητό και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να το αφήνει να φορτίζει όλη τη νύχτα.
Πολλές από τις συσκευές στα σπίτια μας καταναλώνουν ενέργεια ενώ βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Έτσι, μία από τις απλούστερες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε είναι να απενεργοποιήσετε συσκευές όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών εκτός λειτουργίας αναμονής. Φυσικά, η αγορά έχει αναπτύξει πολλά έξυπνα συστήματα τα οποία επιτρέπουν τη διαχείριση των συσκευών με μια και μόνο κίνηση.
Άλλη μια χρήσιμη παρέμβαση είναι η επιλογή του προγράμματος «eco» κατά το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο, καθώς καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και νερό.
Το πλύσιμο των ρούχων στους 30 βαθμούς και όχι σε υψηλότερες θερμοκρασίες θα εξοικονομήσει περίπου το 40% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από αυτή τη συσκευή κάθε χρόνο για ένα μέσο νοικοκυριό, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι τα σύγχρονα απορρυπαντικά λειτουργούν εξίσου καλά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες αλλά και ότι είναι προτιμότερο να θέτουμε σε λειτουργία το πλυντήριο όταν έχουμε πλήρες φορτίο.
Και φυσικά, δεν πρέπει να αγνοούμε τα πλεονεκτήματα της χρήσης των νυχτερινών τιμολογίων.