Tip of the Day

Πέντε λάθη που κάνουμε όταν ανακυκλώνουμε υλικά

Παρά το γεγονός ότι η ανακύκλωση αποτελεί μία οικεία τακτική στις πόλεις, δεν είναι όλοι οι καταναλωτές πλήρως εξοικειωμένοι με το τι ανακυκλώνεται και τι όχι.
Πέντε λάθη που κάνουμε όταν ανακυκλώνουμε υλικά

Η μείωση των απορριμμάτων—είτε αγοράζοντας λιγότερα είτε επαναχρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα αντικείμενα, είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσετε ό,τι καταλήγει στις χωματερές.

Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η εκτροπή υλικών από τη ροή των απορριμμάτων, είτε με κομποστοποίηση υλικών ώστε να διασπώνται φυσικά είτε με ανακύκλωση κοινών ειδών οικιακής χρήσης, όπως χαρτί, χαρτόνι, ταχυδρομείο, κουτιά, γυαλί και πλαστικό.

Ωστόσο, η ανακύκλωση, ως διαδικασία, είναι πιο περίπλοκη από τη διαλογή των υλικών στους κατάλληλους κάδους με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να κάνουν κάποια σοβαρά λάθη όταν προσπαθούν να ανακυκλώσουν.

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι η τοποθέτηση αντικειμένων σε λάθος κάδο, όπως στην περίπτωση των μη ανακυκλώσιμων υλικών που αναμιγνύονται με ανακυκλώσιμα. Ένα άλλο είναι να μην έχουν καθαριστεί σωστά δοχεία, όπως βάζα ή συσκευασίες από πακέτο με υπολείμματα φαγητών. Αυτά σίγουρα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα επιδεινώνει τη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού ανακύκλωσης που προκαλούνται από τις απαγορεύσεις διαφόρων υλικών στην Κίνα, η οποία επεξεργαζόταν σχεδόν το ήμισυ των υλικών που οδηγούνταν προς ανακύκλωση στον κόσμο. Αυτό έχει οδηγήσει σε αναζήτηση εναλλακτικών εντός της εκάστοτε χώρας και την ανάγκη δημιουργίας νέων υποδομών. Για παράδειγμα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κοινότητες στις ΗΠΑ αναγκάστηκαν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις παράδοσης, να τερματίσουν ή να περιορίσουν την παραλαβή από το πεζοδρόμιο και να πουλήσουν ή να απορρίψουν υλικά λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και εσωτερικής υποδομής που είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της ανακύκλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρυσός κανόνας όταν κάποιος έχει αμφιβολία για το εάν το αντικείμενο που κρατάει στα χέρια του ανακυκλώνεται, καλό είναι να ρωτήσει ή να αφιερώσει λίγο χρόνο για να αναζητήσει πληροφορίες. Πρόκειται για γνώση η οποία σίγουρα θα του χρησιμεύσει και στο μέλλον.

Η βασική αρχή είναι ότι όλα τα αποδεκτά αντικείμενα θα πρέπει να είναι σχετικά καθαρά και όχι σε σακούλες για να βεβαιωθούμε ότι τα υλικά γίνονται αποδεκτά από τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και δεν εκτρέπονται στη χωματερή.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ