Οι εταιρείες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι πρωτοβουλίες ESG στη λειτουργική και οικονομική τους απόδοση και για αυτό πλέον αναζητούν ευκαιρίες στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Φυσικά, προκειμένου να καλύψουν τις σύγχρονες απαιτήσεις για δράση, πρέπει να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα σε όλα τα σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού, ξεκινώντας από τις προμήθειες.
Η εφοδιαστική αλυσίδα ενός οργανισμού μπορεί να ευθύνεται για περισσότερο από το 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότερες από αυτές τις εκπομπές παράγονται μέσω προμήθειας, η διαχείριση δαπανών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς μοχλούς που έχουν οι οργανισμοί για την προώθηση της βιωσιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Αυτό το στοιχείο της προμήθειας μπορεί να επηρεάσει τη βιωσιμότητα και τις ευρύτερες δεσμεύσεις ESG μέσω στρατηγικών συνεργατών και επιλογής προϊόντων με χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα.
Εάν, ωστόσο, τα ενδιαφερόμενα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν μια διαφανή άποψη για τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε ζωτικές πληροφορίες που απαιτούνται για την αξιολόγηση και την αξιολόγηση της προόδου προς τους στόχους ESG.
Αυτή η έλλειψη ορατότητας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο, από την άγνοια της καταναγκαστικής εργασίας σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού, έως την απορρόφηση υψηλών επιπέδων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τους προμηθευτές. Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες καλούνται να υποβάλουν αναφορές σχετικά με τις μετρήσεις ESG, απαιτείται ένα αξιόπιστο tracking.
Φθάνοντας στα ενδότερα της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, οι εταιρείες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση όχι μόνο να αποφύγουν τον κίνδυνο, αλλά και να χαράξουν μια σαφή πορεία προς την παρακολούθηση και την επίτευξη των στόχων ESG. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η υιοθέτηση τεχνολογίας που παρέχει τέτοιες πληροφορίες — με άλλα λόγια, ένα επιχειρηματικό δίκτυο.
Για παράδειγμα, η σύνθεση των δραστηριοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας σε έναν πίνακα εργαλείων σε πραγματικό χρόνο επιτρέπει στις εταιρείες να ενσωματώσουν τη διαχείριση των προμηθευτών και να προσδιορίσουν τις «επικίνδυνες» συνεργασίες. Μέσα σε ένα δίκτυο, αυτό μπορεί να επεκταθεί για να παρέχει στις προμήθειες μια προβολή σε πραγματικό χρόνο των δυνατοτήτων του προμηθευτή και να αυτοματοποιήσει τη λειτουργία ώστε να συμμορφώνεται με τις καθορισμένες απαιτήσεις. Αυτό επιτρέπει τη διαφάνεια στην προμήθεια βιώσιμων υλικών, των διαδικασιών παραγωγής και της έγκαιρης παρέμβασης σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος.
Ο ρόλος της τεχνολογίας
Η έξυπνη διαχείριση κόστους και η τεχνολογία των επιχειρηματικών δικτύων μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στο να δώσουν ζωή στις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας. Καθώς το ESG εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, η διαφάνεια, η υποβολή εκθέσεων, η συμμόρφωση και οι απαιτήσεις ελέγχου καθιστούν απαραίτητη την ψηφιοποίηση για την εκμετάλλευση των πόρων και των αποτελεσμάτων σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Έρευνα από την IDC σχετικά με τις βασικές τάσεις στη βιωσιμότητα και το ESG συγκρίνει την απόδοση κερδών και εσόδων 680 κατασκευαστικών οργανισμών με τις επιδόσεις τους στο ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο στα έσοδα όσο και στα κέρδη, οι ψηφιακά ώριμοι κατασκευαστές που έδωσαν έμφαση στη βιωσιμότητα ξεπέρασαν τους κλαδικά ομολόγους τους που δεν είναι ούτε ψηφιακοί ούτε εστιασμένοι στη βιωσιμότητα.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.