Όλα έτοιμα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου με τους πολίτες να προσέρχονται για 19η φορά στις κάλπες από τη Μεταπολίτευση ενώ για πρώτη φορά ψηφίζουν περίπου 22.000 Έλληνες του εξωτερικού αλλά και περισσότεροι από 400.000 νέοι ηλικίας 17-21 ετών.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές θα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την ηλικία των 17 ετών και άνω, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκλογές 2023: Από την απλή αναλογική, στην ενισχυμένη της δεύτερης κάλπης - Όλα τα «SOS»
Τι ώρα ανοίγουν οι κάλπες
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα σε 21.197 εκλογικά τμήματα και άλλα 99 στο εξωτερικό. Στην εκλογική διαδικασία θα μπορεί να ψηφίσει κάποιος και με την ψηφιακή ταυτότητα που έχει στο κινητό του. Είναι η πρώτη φορά που το ψηφιακό κράτος θα συμβάλει στην εκλογική διαδικασία μέσω του συστήματος SRT. Αν κάποιος θέλει να μάθει πού ψηφίζει μπορεί να το κάνει είτε μέσω διαδικτύου στο gov.gr, είτε με τηλεφωνική κλήση στο 213 136 1500 και στο 213 131 3800 από 08:00 μέχρι 20:00, είτε από τους πίνακες που έχουν αναρτηθεί στους δήμους.
Πρώτα οι ομογενείς
Οι ομογενείς θα ψηφίσουν μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή το Σάββατο στις 20 Μαΐου, στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα (συνολικά 99) που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες του κόσμου. Οι περισσότεροι πολίτες προέρχονται από χώρες της Ευρώπης, με το Ηνωμένο Βασίλειο να συγκεντρώνει τις περισσότερες εγγραφές. Ακολουθεί η Γερμανία και η Ολλανδία στις πρώτες τρεις χώρες που βρίσκονται οι περισσότεροι Έλληνες. Τα εκλογικά κέντρα, θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, με την τοπική ώρα κάθε περιοχής. Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό είναι ότι δεν ψηφίζουν με σταυρό προτίμησης. Ψηφίζουν μόνο με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Προσερχόμενοι στα εκλογικά τμήματα, πρέπει να έχουν απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο τους.
Πού ψηφίζουμε στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι ενημερώνονται και ψηφιακά για το πού ψηφίζουν. Στον ειδικό ιστότοπο, gov.gr, ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει. Μάλιστα υπάρχει και χάρτης με την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος.
Όσον αφορά τους σταυρούς που επιτρέπεται να βάλουν ώστε το ψηφοδέλτιό τους να μην κριθεί άκυρο, η απάντηση δεν είναι ίδια για όλους τους ψηφοφόρους, καθώς το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο σταυρών προτίμησης διαφέρει από εκλογική περιφέρεια σε εκλογική περιφέρεια. Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο δέκα (10) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
- Έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο).
- Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού:
- Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
- Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.
Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων. Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:
- αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος
- αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Ψήφος χωρίς ταυτότητα
Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητά του; Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.
Συγκεκριμένα:
- αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
- το διαβατήριο
- το δίπλωμα οδήγησης
- ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων
Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Παράλληλα, δεκτή γίνεται και η ψηφιακή ταυτότητα στο gov.gr
Πόσους σταυρούς βάζουμε
Στο ψηφοδέλτιο βάζουμε αριστερά ή δεξιά από το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου, μονάχα έναν απλό σταυρό (+) και όχι νι (v) ή οποιοδήποτε άλλο σύμβολο. Σε περίπτωση που κάποιος βάλει σταυρό και τις δύο πλευρές του ονοματεπωνύμου του υποψήφιου βουλευτή, τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο. Το στυλό θα πρέπει να είναι είτε μπλε είτε μαύρου χρώματος. Κατά το παρελθόν έχουν θεωρηθεί άκυρα ψηφοδέλτια που έχει βρεθεί αντί για σταυρό να έχουν π.χ. μια ημισέληνο (ενδεχομένως από Έλληνα πολίτη μουσουλμανικού θρησκεύματος), ή ο σταυρός να έχει επιπλέον κυκλωθεί ή να έχει χρησιμοποιηθεί στυλό κόκκινου, πράσινου ή άλλου χρώματος. Σε περίπτωση που μπερδευτείτε και βάλετε περισσότερους σταυρούς απ’ όσους πρέπει, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο. Απλώς δεν συνυπολογίζονται οι σταυροί για κανέναν από τους υποψήφιους βουλευτές και πηγαίνει υπέρ του κόμματος. Είναι δηλαδή σαν να μην έχουμε βάλει κανέναν σταυρό.
Οι σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια είναι, κατανέμονται ως ακολούθως:
Μέχρι 4 σταυρούς
- Α’ Αθήνας
- Βόρειος Τομέας Αθήνας
- Νότιος Τομέας Αθήνας
- Α’ Θεσσαλονίκης
Μέχρι 3 σταυρούς
- Δυτικός Τομέας Αθήνας
- Β’ Πειραιώς
- Ανατολική Αττική
- Αχαΐα
- Β’ Θεσσαλονίκης
- Λάρισα
Μέχρι 2 σταυρούς
- Α’ Πειραιώς
- Δυτική Αττική
- Αιτωλοακαρνανία
- Δωδεκάνησα
- Έβρος
- Εύβοια
- Ηλεία
- Ημαθία
- Ηράκλειο
- Ιωάννινα
- Καβάλα
- Καρδίτσα
- Κοζάνη
- Κορινθία
- Κυκλάδες
- Μαγνησία
- Μεσσηνία
- Πέλλα
- Πιερία
- Σέρρες
- Τρίκαλα
- Φθιώτιδα
- Χανιά
Έναν σταυρό
- Αργολίδα
- Αρκαδία
- Άρτα
- Βοιωτία
- Γρεβενά
- Δράμα
- Ευρυτανία
- Ζάκυνθος
- Θεσπρωτία
- Καστοριά
- Κέρκυρα
- Κεφαλλονιά
- Κιλκίς
- Λακωνία
- Λασίθι
- Λέσβος
- Λευκάδα
- Ξάνθη
- Πρέβεζα
- Ρέθυμνο
- Ροδόπη
- Σάμος
- Φλώρινα
- Φωκίδα
- Χαλκιδική
- Χίος
Οι ετεροδημότες
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Οι άνδρες της φρουράς των εκλογικών τμημάτων και του λοιπού στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, που διατίθεται για τις ανάγκες των εκλογών ή μετακινείται για άλλους υπηρεσιακούς λόγους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου, όπου εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία.
Ειδικά κέντρα για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα
Με ειδική διάταξη που συμπεριελήφθη στον νόμο 5043/2023 (ΦΕΚ 91 Α΄/13.4.2023 - Άρθρο 36) προβλέπεται για πρώτη φορά η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας τους.
Κάθε δήμος έχει την υποχρέωση να επιλέξει ειδικό χώρο σε ισόγειο όροφο όπου θα εγκατασταθούν τα παραβάν, θα πληροί τα κριτήρια προσβασιμότητας ατόμων ΑμεΑ, θα διαθέτει προδιαγραφές πυρασφάλειας, ενώ ο τίτλος τους θα είναι ευανάγνωστος και εύκολος στην αναγνώριση από τους ίδιους του εκλογείς και τους συνοδούς τους.
Οι πολίτες θα επιδεικνύουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους στον αρμόδιο δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος, ο οποίος θα επαληθεύσει την εγγραφή του εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο και θα βεβαιώνει την ταυτοπροσωπία. Στη συνέχεια, θα προσέρχεται στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα έχοντας μαζί του όλα τα ψηφοδέλτια, ένα ακόμη λευκό, καθώς και έναν φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή για την εισαγωγή του ψηφοδελτίου.
Τι γίνεται με τις εκλογικές άδειες
Δικαίωμα ειδικής εκλογικής άδειας λαμβάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τον νόμο του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται ότι όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Ο αριθμός των ημερών αδείας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους, καθορίζεται ως εξής:
- Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
- Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
- Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών.
- Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 3 (3) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
- Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.
- Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
- Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας
- Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους
- Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.
- Για όσους εκ των μισθωτών, η Κυριακή 21 Μαΐου (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη ημέρα, θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν.
Σημειώνεται τέλος ότι η ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.
Οι βουλευτικές έδρες ανά εκλογική περιφέρεια - Πώς κατανέμονται
Mε βάση την τελευταία απογραφή του πληθυσμού της χώρας πραγματοποιήθηκε η κατανομή των εδρών που θα προκύψουν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Οι μονοεδρικές περιφέρειες πλέον είναι εννέα και συγκεκριμένα τα Γρεβενά, η Ευρυτανία, η Ζάκυνθος, η Θεσπρωτία, η Καστοριά, η Κεφαλλονιά, η Λευκάδα, η Σάμος και η Φωκίδα.
Φέτος οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής βάσει του νόμου που ψηφίστηκε το 2016. Όπως προκύπτει από αυτόν, όσα κόμματα ξεπεράσουν το όριο του 3% θα «μοιραστούν» αναλογικά 285 έδρες με βάση το ποσοστό που αναλογεί στις ψήφους τους. Άλλες 12 έδρες προέρχονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και οι υπόλοιπες τρεις έδρες θα αναδειχθούν για πρώτη φορά από τους Έλληνες του εξωτερικού.
- Α’ Αθηνών: 13
- Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών: 16
- Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών: 12
- Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών: 19
- Α’ Πειραιώς: 5
- B’ Πειραιώς: 8
- Α’ Ανατολικής Αττικής: 12
- Β’ Δυτικής Αττικής: 4
- Αιτωλοακαρνανίας: 7
- Αργολίδος: 3
- Αρκαδίας: 3
- Άρτης: 2
- Αχαΐας: 9
- Βοιωτίας: 3
- Γρεβενών: 1
- Δράμας: 3
- Δωδεκανήσου: 5
- Έβρου: 4
- Ευβοίας: 6
- Ευρυτανίας: 1
- Ζακύνθου: 1
- Ηλείας: 5
- Ημαθίας: 4
- Ηρακλείου: 8
- Θεσπρωτίας: 1
- Α’ Θεσσαλονίκης: 17
- Β’ Θεσσαλονίκης: 9
- Ιωαννίνων: 5
- Καβάλας: 4
- Καρδίτσης: 4
- Καστοριάς: 1
- Κέρκυρας: 3
- Κεφαλληνίας: 1
- Κιλκίς: 3
- Κοζάνης: 4
- Κορινθίας: 4
- Κυκλάδων: 4
- Λακωνίας: 3
- Λαρίσης: 8
- Λασιθίου: 2
- Λέσβου: 3
- Λευκάδος: 1
- Μαγνησίας: 5
- Μεσσηνίας: 5
- Ξάνθης: 3
- Πέλλης: 4
- Πιερίας: 4
- Πρεβέζης: 2
- Ρεθύμνης: 2
- Ροδόπης: 3
- Σάμου: 1
- Σερρών: 5
- Τρικάλων: 4
- Φθιώτιδος: 4
- Φλωρίνης: 2
- Φωκίδος: 1
- Χαλκιδικής: 3
- Χανίων: 4
- Χίου: 2
Ποιες μέρες δεν πληρώνουμε διόδια στις εκλογές 2023
Οι μπάρες των διοδίων θα είναι σηκωμένες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19 Μαΐου για όσους οδηγούς θα διέρχονται από τα διόδια της επικράτειας, ενώ για τους δικαστικούς αντιπροσώπους η ελεύθερη διέλευση θα ισχύσει από το πρωί της Πέμπτης 18 Μαΐου, με τη επίδειξη βέβαια των απαιτούμενων εγγράφων. Το χρονικό διάστημα που ο καθένας θα μπορεί να περάσει από τα διόδια χωρίς να πληρώσει θα λήξει στις 8 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου, την επομένη δηλαδή των εκλογών.
Όλα τα κόμματα και οι υποψήφιοι για τις κάλπες της 21ης Μαΐου
Στις επικείμενες εκλογές θα συμμετάσχουν 27 κόμματα, 8 συνδυασμοί και ένας μεμονωμένος υποψήφιος. Επίσης, δόθηκαν οι λίστες υποψήφιων βουλευτών όλων των κομμάτων, ανά την επικράτεια.
Τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές 2023, αναλυτικά:
1) ΣΥΡΙΖΑ
2) ΚΚΕ (μ-λ)
3) ΟΚΔΕ
4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ
5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
7) ΚΙΝΗΜΑ 21
8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
9) ΝΙΚΗ
10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
11) ΜέΡΑ25 - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
13) ΟΑΚΚΕ
14) Μ-Λ ΚΚΕ
15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
17) ΤΟΛΜΑ
18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ
20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
21) Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.
22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
23) SOCIAL
24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
26) ΕΑΝ
27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Συνασπισμοί κομμάτων
1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ - ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
6) ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ
7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α.
Μεμονωμένοι υποψήφιοι
- ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ
Ποια κόμματα έκοψε ο Άρειος Πάγος
- Εκτός εκλογών μένουν οι συνδυασμοί: ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» - ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ - ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος - Εμφιετζόγλου, Πατρίδα - Αφροδίτη Λατινοπούλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.
Νωρίτερα τα πρώτα αποτελέσματα
Η τεχνολογία εκσυγχρονίζει και τον τρόπο που θα συγκεντρωθούν και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών. Μέσω tablet, κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος θα μεταδίδει απευθείας στο υπουργείο τα αποτελέσματα του εκλογικού του κέντρου μετά το τέλος της καταμέτρησης. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Singular Logic, μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή μέχρι τις 20:30, θα υπάρχει εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας, που θεωρείται το όριο για το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα. Η εταιρεία, η οποία θα μεταδίδει και σε αυτές τις εκλογές τα αποτελέσματα, εκτιμά ότι το διάστημα από τις 21:00 έως τις 22:00 θα έχει ενσωματωθεί το 80%-90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά. Τα πρώτα αποτελέσματα της σταυροδοσίας θα ανακοινωθούν γύρω στις 22:00-23:00 και τα τελικά αναμένονται τα ξημερώματα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο κλασικός τρόπος μετάδοσης με τηλεγραφήματα μέσω δήμου και περιφέρειας, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1981, μέθοδος η οποία καθυστερεί την δημοσιοποίηση του αποτελέσματος από τα εκλογικά τμήματα κατά 2,5-3 ώρες.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.