Η αειφορία δεν αφορά μόνο στην ανακύκλωση και την φύτευση δέντρων. Ειδικά σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο θετικός αντίκτυπος επιτυγχάνεται με διάφορα μέσα. Μπορείτε να συμβάλετε στη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να είστε ειδικός. Σήμερα τα «πράσινα» επαγγέλματα αποτελούν ένα σχετικά μικρό μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου σύμπαντος και σύμφωνα με τις έρευνες έχουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Η αναζήτηση μιας «πράσινης» θέσης εργασίας απαιτεί και αυτή κάποια συγκεκριμένα βήματα, ίσως λίγο διαφορετικά από αυτά που ακολουθείτε όταν ψάχνετε μια οποιαδήποτε άλλη εργασία.
Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να σκεφθείτε ποια είναι τα θέματα που σας παρακινούν περισσότερο (ενεργειακή απόδοση, μείωση άνθρακα, βιώσιμες προμήθειες, διαχείριση βιοποικιλότητας, εργασιακές σχέσεις και ανθρώπινα δικαιώματα κλπ) Σκεφτείτε τους τύπους ρόλων που σας ενδιαφέρουν (για παράδειγμα, ανάλυση δεδομένων, σχεδιασμός στρατηγικής, καινοτομία κλπ) συνδυάζοντας τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά σας.
Κατόπιν, βρείτε εταιρείες που σας ενδιαφέρουν και δείτε τους διαθέσιμους ρόλους. Για παράδειγμα, ομάδες σχεδιασμού που εξετάζουν την κυκλικότητα ενός προϊόντος, κατασκευαστές ή ειδικοί προμηθειών που αναπτύσσουν προγράμματα υπεύθυνης προμήθειας. Ερευνήστε τους διάφορους οργανισμούς για να εντοπίσετε αυτούς που ταιριάζουν με τις φιλοδοξίες σας. Ελέγξτε τους ιστότοπούς τους και αναζητήστε αναφορές βιωσιμότητας που έχουν δημοσιεύσει. Συγκρίνετε τους με τον ανταγωνισμό και, εάν σας ικανοποιούν τις απαιτήσεις σας, ακολουθήστε τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας για τυχόν θέσεις εργασίας. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τους υπαλλήλους τους που εργάζονται για τη βιωσιμότητα και να τους ακολουθήσετε στο LinkedIn.
Φυσικά, ίσως δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για την πρώτη σας «πράσινη» δουλειά. Ρωτήστε για ευκαιρίες μέσα στον οργανισμό που ήδη εργάζεστε. Εάν το Περιβάλλον, η Κοινωνική και η Διακυβέρνηση (ESG) είναι ήδη στην ημερήσια διάταξη, ρωτήστε τα άτομα στην ομάδα για τυχόν ευκαιρίες. Ακόμα κι αν δεν προσλαμβάνουν τώρα, αξίζει να φροντίσετε να ενημερωθείτε όταν έρθει η ώρα. Εν τω μεταξύ, εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να εμπλακείτε ως μέρος του τρέχοντος ρόλου σας και προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα.
Παράλληλα, μην αφήσετε την έλλειψη σχετικής εμπειρίας να σας εμποδίσει να υποβάλετε αίτηση. Αρκεί να δείξετε ότι διαθέτετε μία από τις παρακάτω ικανότητες: δημιουργική ή/και αναλυτική σκέψη, επικοινωνία, ομαδικό πνεύμα, περιέργεια/επίλυση προβλημάτων, διαχείριση κινδύνου.
Η δικτύωση είναι πιθανώς η νούμερο ένα συμβουλή για να βρείτε την πρώτη σας δουλειά σε τομείς που ασχολούνται με την βιωσιμότητα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό. Κάντε ερωτήσεις στις υπάρχουσες επαφές (ή τουλάχιστον λάβετε μια σύσταση σε κάποιον άλλο), παρακολουθήστε εκδηλώσεις και αναζητήστε μαθήματα από ειδικούς. Το LinkedIn φυσικά αποτελεί ένα καλό εργαλείο.
Η αειφορία είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος τομέας. Συνεχίστε να ενημερώνεστε γύρω από το θέμα, ώστε να μπορείτε να συζητάτε ιδέες με τις επαφές σας, καθώς και να δίνετε στον εαυτό σας τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε μια πιθανή συνέντευξη. Χρήσιμες πηγές αποτελούν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς και δημοσιεύσεις από το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αλλά και εταιρείες συμβούλων όπως η Deloitte, η PWC και η McKinsey (μπορείτε να εγγραφείτε στα newsletter).
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.