Ένα νέο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ξεκινά ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου αποκλειστικά για νοικοκυριά. Το «Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω – ΚοΑ», στοχεύει στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης των απορριμμάτων συσκευασίας, με παράλληλη επιβράβευση των πολιτών, βάσει της επίδοσης τους στην ανακύκλωση.
Το πρόγραμμα προχωρά την πιλοτική λειτουργία του, με τη δωρεάν διάθεση στους κατοίκους της περιοχής «Γλυκά Νερά» Μοσχάτου (το τμήμα που οριοθετείται μεταξύ των οδών Πίνδου από παραλία, Ρήγα Φεραίου και Κηφισού έως παραλία), «έξυπνων» αυτοκόλλητων ετικετών τριών διαφορετικών χρωμάτων, σύμφωνα με τα τρία χρώματα αναφοράς και ταξινόμησης του είδους των απορριμμάτων, που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα. Κάθε χρωματιστή ετικέτα, θα αναγράφει ένα μοναδικό 12ψήφιο αριθμό. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να καταμετρηθεί η ποσότητα απορριμμάτων που ανακυκλώνει το συγκεκριμένο νοικοκυριό και αναλόγως να επιβραβεύεται με σειρά εκπτώσεων και παροχών.
Οι «έξυπνες» αυτοκόλλητες ετικέτες με τα 3 διαφορετικά χρώματα, σε πρώτη φάση θα διανεμηθούν σε όσους έχουν κάνει τη προεγγραφή τους είτε μέσω της παραπάνω πλατφόρμας, είτε μέσω των ειδικών συνεργείων του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, που θα πραγματοποιούν κατ’ οίκον εγγραφές. Μάλιστα, το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και σε άλλες περιοχές των κοινοτήτων Μοσχάτου και Ταύρου.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου, κ. Ανδρέα Ευθυμίου, στόχος είναι η αποτελεσματική διαλογή των απορριμμάτων συσκευασίας, τα οποία αποτελούν σημαντικό ποσοστό της συνολικής ποσότητας παραγόμενων απορριμμάτων του δήμου.
Να σημειωθεί ότι πιλοτικά προγράμματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης («Νέα Γενιά Ανακύκλωσης») είχαν ανακοινωθεί για πέντε δήμους, ήδη από το 2019, για Άνδρο, Ιωάννινα, Καλλιθέα, Ναύπλιο και Νέα Σμύρνη.
Γενικότερα, οι δήμοι αποτελούν τον αδύναμο κρίκο στην ανακύκλωση καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται ακόμη σε μονοψήφιο ποσοστό. Στη χώρα μας το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης σήμερα δεν ξεπερνά το 20%, με το μισό αυτού του ποσοστού να προέρχεται από την ανακύκλωση των βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας και όχι από τα δημοτικά απόβλητα.
Έτσι, εν έτει 2021, η χώρα μας εξακολουθεί να θάβει το 80% των αστικών αποβλήτων σε χωματερές, παρότι η υποχρέωση της Ελλάδας είναι να μειώσει το συγκεκριμένο ποσοστό στο 10% το 2035. Οι δεσμευτικοί στόχοι για την κυκλική οικονομία που αφορούν στην χώρα μας είναι 55% ανακύκλωση το 2025 ενώ προοδευτικά πρέπει έως το 2035 να φτάσει στο 65%.