Η Βενετία σχεδιάζει να γίνει μια βιώσιμη πόλη μετά την ασυνήθιστη προειδοποίηση της Unesco

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Βενετία σχεδιάζει να γίνει μια βιώσιμη πόλη μετά την ασυνήθιστη προειδοποίηση της Unesco
Μια σπάνια προειδοποίηση της UNESCO θορύβησε τους Ιταλούς.

Η Λα Τσερτόζα, το μικροσκοπικό νησί στην Λιμνοθάλασσα της Βενετίας στην βόρεια Ιταλία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος σε μια περίοδο όπου ένας από τους πιο πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου αρχίζει να υποδέχεται τους ταξιδιώτες με την προσδοκία η τουριστική βιομηχανία να επανέλθει στα προ πανδημικά επίπεδα.

Μια ιδιωτική επένδυση έχει μετατρέψει το νησί, το οποίο απέχει μόλις 15 από την πλατεία του Αγίου Μάρκου σε ένα πολύπλευρο αστικό πάρκο το οποίο περιλαμβάνει ξενοδοχείο, μαρίνα, εστιατόριο και δασικές εκτάσεις.

«Σχεδόν κανείς, ούτε καν οι πιο ειδικοί ή ντόπιοι, δεν αναγνωρίζει τη λιμνοθάλασσα ως ένα ενδιαφέρον φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον», αναφέρει ο Alberto Sonino, επικεφαλής του αναπτυξιακού έργου.

Το εύθραυστο περιβάλλον της Βενετίας και της λιμνοθάλασσας προστατεύεται ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αναφερόμενη στην υπερβολική τουριστική κίνηση της πόλης, η UNESCO προέβη αυτήν την εβδομάδα σε μια σπάνια πρωτοβουλία και πρότεινε να συμπεριληφθεί η Βενετία στη λίστα των μνημείων σε κίνδυνο.

Η σύσταση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έλαβε υπόψη τον μαζικό τουρισμό, ιδίως τη διέλευση των κρουαζιερόπλοιων μέσω του ιστορικού κέντρου, μια σταθερή μείωση των μόνιμων κατοίκων καθώς και τα προβλήματα διακυβέρνησης και διαχείρισης. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον επόμενο μήνα

«Αυτό δεν είναι κάτι που προτείνουμε ελαφρά τη καρδία», δήλωσε ο Mechtild Roessler, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς. «Είναι μια προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα συλλογικά».

Οι περιφερειακοί αξιωματούχοι του Veneto υπέβαλαν σχέδιο, το οποίο ζητά τον έλεγχο των αφίξεων ημερήσιων ταξιδιωτών, την ενίσχυση των μόνιμων κατοίκων, την ενθάρρυνση των νεοσύστατων επιχειρήσεων, τον περιορισμό των αποθεμάτων ιδιωτικών ενοικίων διαμερισμάτων και τον έλεγχο της εμπορικής ζώνης για την προστασία των Βενετών τεχνιτών .

Η πρόταση, που υποβλήθηκε τον Μάρτιο, στοχεύει να καταστήσει τη Βενετία «παγκόσμια πρωτεύουσα αειφορίας» και ελπίζει να αξιοποιήσει μέρος από τα 222 εκατομμύρια ευρώ (265 εκατομμύρια δολάρια) από τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ για να βοηθήσει την Ιταλία να ανακάμψει από την πανδημία.

«Η Βενετία κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Αν δεν το σταματήσουμε και το να αντιστρέψουμε την κατάσταση, η πόλη σε 10 χρόνια θα είναι μια έρημος», επισημαίνει ο Nicola Pianon, διευθύνων σύμβουλος της Boston Consulting Group.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider