Μόλις το 5 % των παγκόσμιων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Και όλοι αυτοί οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι εγκαταστάσεις που καίνε άνθρακα.
Μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο με επικεφαλής τον Ντον Γκραντ, καθηγητή κοινωνιολογίας και συνεργάτη του Ινστιτούτου Ανανεώσιμης και Βιώσιμης Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ανέλυσε τις εκπομπές 29.078 σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από 221 χώρες και κατέληξε στους top ρυπαίνοντες, οι οποίοι καίνε όλοι άνθρακα λειτουργώντας αναποτελεσματικά αν ληφθεί υπ’ όψιν η ποσότητα ενέργειας που παράγουν.
Οι πιο ρυπογόνες μονάδες εντοπίστηκαν στην Πολωνία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, την Κίνα, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Environmental Research Letters. Η Νότια Κορέα διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μεταξύ των δέκα κορυφαίων υπερ-ρυπαντών. Η Ινδία έχει δύο και οι άλλες χώρες που αναφέρονται παραπάνω έχουν από μία.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, η ένταση των εκπομπών των δέκα χειρότερων μονάδων υπερέβη την αντίστοιχη των άλλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων στις χώρες αυτές το 2018 σε ποσοστό που κυμαινόταν από 28,2 % έως 75,6 %. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μονάδες είναι αναποτελεσματικές όπως αναφέρεται.
Η μελέτη εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι παγκόσμιες εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να μειωθούν εάν οι υπερ -ρυπογόνοι σταθμοί μειώσουν τις εκπομπές τους. Εάν αυτό το 5 % των ρυπαντών μείωνε την ένταση των εκπομπών τους στον παγκόσμιο μέσο όρο για τις μονάδες ορυκτών καυσίμων, οι εκπομπές CO2 στον κόσμο θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 25 %, διαπίστωσε η μελέτη. Εάν οι μονάδες άνθρακα και πετρελαίου αυτού του 5 % των ρυπαντών μεταβούν στο φυσικό αέριο, οι παγκόσμιες εκπομπές θα μειωθούν κατά 29,5 %. Τέλος, εάν το 5 % των ρυπαντών ενσωματώσει τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθούν κατά 48,9 %, σύμφωνα με τη μελέτη.