Η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αποτυγχάνουν να προβούν σε δεσμεύσεις για το κλίμα οι οποίες να μπορούν να μετρηθούν σύμφωνα με κάποια σημαντικά κριτήρια, σύμφωνα με έρευνα του Science Based Targets.
Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας του ομίλου, παρά τις αναρτήσεις εταιρικών ανακοινώσεων και τους ισχυρισμούς ότι λαμβάνεται υπ' όψιν η βιωσιμότητα, οι περισσότεροι ηγέτες επιχειρήσεων δεν συμβαδίζουν με την τάση. Μόνο το ένα πέμπτο από τις 4.200 εταιρείες που εδρεύουν στις 20 πιο ισχυρές οικονομικά χώρες έχουν εγγραφεί σε επιστημονικές εκθέσεις, σύμφωνα με την έκθεση της SBTi .
Ο καθορισμός στόχων για τη μείωση των εκπομπών δεν αρκεί για να τις μειώσει, εκτιμά η Heidi Huusko, στέλεχος της SBTi. «Οι στόχοι της εταιρείας πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη», αναφέρει.
Το SBTi αποτελεί έναν συνασπισμό φορέων συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση και βοηθά τις εταιρείες να θέσουν στόχους μείωσης των εκπομπών και με την πρόσφατη έρευνά του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της COP26 το Νοέμβριο.
«Αντιμετωπίζουμε την πολύ πραγματική πιθανότητα οι θερμοκρασίες του πλανήτη να αυξηθούν σύντομα πάνω από το όριο των 1,5 ° C που η επιστήμη εκτιμά ότι θα προκαλέσει κλιματική καταστροφή», δήλωσε ο Huusko. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Η μελέτη SBTi διαπίστωσε επίσης ότι:
- Οι χώρες του G7, με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό εταιρειών των οποίων οι κλιματικοί στόχοι βασίζονται στην επιστήμη και διαμορφώνονται στο 41% και 33% αντίστοιχα.
- Ο Καναδάς (17%), οι ΗΠΑ (19%), η Ιαπωνία (19%) και η Ιταλία (19%) υστερούν σημαντικά σε σχέση με τον μέσο όρο της G7.
- Η Ινδονησία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, χώρες που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους ρυπαίνοντες στον κόσμο δεν έχουν εταιρείες με εγκεκριμένους επιστημονικούς στόχους.
- Στο «G13» (μη μέλη της G7 στην G20), 1.216 εταιρείες έχουν αποκαλύψει στόχους για το κλίμα, αλλά μόνο το 6% να βασίζεται στην επιστήμη.
- Το 33% των κοινοτικών στόχων (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) για το κλίμα βασίζονται στην επιστήμη, ένα ποσοστό το οποίο κυμαίνεται πάνω από τον μέσο όρο της G7 (25%). Ωστόσο, ορισμένες μεγάλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (21%) και της Ιταλίας (19%) βρίσκονται σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της G7.
Με πληροφορίες από το Bloomberg.