Στο «χορό» του ESG μπαίνουν και οι μη εισηγμένες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο «χορό» του ESG μπαίνουν και οι μη εισηγμένες
Διευρύνονται τα «κανάλια» διοχέτευσης των κριτηρίων ESG στην ελληνική αγορά.

Το θεσμικό πλαίσιο για την γνωστοποίηση πληροφοριών ESG (Environmentall, Social and Corporate Governance), το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2022 θα περιλαμβάνει και προβλέψεις για τις μεγάλες μη εισηγμένες επιχειρήσεις, διευρύνοντας έτσι τα «κανάλια» διοχέτευσης των κριτηρίων ESG στην ελληνική αγορά.

Η προώθηση των κριτηρίων ESG είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις προοπτικές της πράσινης μετάβασης και όπως είναι γνωστό από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι μεγάλες εισηγμένες θα είναι υποχρεωμένες να γνωστοποιούν πληροφορίες ESG. Στο ίδιο «κάδρο» όμως θα ενταχθούν και οι μη εισηγμένες καθώς η οδηγία CSRD, η οποία αποτελεί πρόταση της ΕΕ για υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, είναι σε φάση προετοιμασίας και θα υποχρεώνει εισηγμένες και μη εισηγμένες (οι οποίες πληρούν κάποια κριτήρια) να προχωρούν στις εν λόγω γνωστοποιήσεις.

Ο κ. Δημήτρης Σακίπης, ESG Leader, Sustainability and Climate Change Services στην PwC Greece, μιλώντας την Τετάρτη στο Athens ESG & Climate Crisis Summit χαρακτήρισε το CSRD ως «game changer» καθώς κάνει την τομή και εισάγει ένα πλαίσιο το οποίο καθιστά υποχρεωτικές τις γνωστοποιήσεις και για τις μη εισηγμένες. «Από το 2023-2024 οι μη εισηγμένες θα καλούνται να δημοσιεύσουν πληροφορίες ESG. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται ορισμένες προκλήσεις για τις μη εισηγμένες», σημείωσε.

«Είναι μια πρόκληση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έρθουν και να προσαρμοστούν στο ESG σύστημα. Το κόστος μετάβασης για τις ΜμΕ είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τον τομέα, τον αριθμό ων υπαλλήλων, το γεωγραφικό προσδιορισμό. Μιλάμε για ένα κόστος εμπροσθοβαρές, το οποίο αν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σωστά, πολύ γρήγορα όλες οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να το ισοσκελίσουν -και γιατί όχι να δημιουργήσουν πρόσθετη αξία», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η διεύρυνση του κύκλου των εταιρειών που θα καλούνται στο εξής να κάνουν audit μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση των υπόχρεων προσώπων τα οποία θα μπορούσαν να φθάσουν τα 50.000. Φυσικά, με τις επερχόμενες αλλαγές θα πρέπει να εναρμονιστεί και η τομεακή νομοθεσία ενώ και ο τραπεζικός τομέας έχει αρχίσει να προετοιμάζεται, με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν ήδη κάνει την αρχή εδώ και πολύ καιρο.

Ο κ. Γιάννης Καλτσάς, επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας Ελλάδας/Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μιλώντας στο συνέδριο της «Καθημερινής» μιλώντας για το ίδιο θέμα διευκρίνισε ότι «όταν μιλάμε για μη εισηγμένες, μιλάμε και για δημόσιες εταιρείες, κοινωφελείς επιχειρήσεις οι οπίες παίζουον μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλάκαι για ΜμΕ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ΕΤΕπ ήταν ο πρώτος διεθνής οργανισμός που εξέδωσε πράσινα ομόλογα, ενώ σήμερα είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός στις εκδόσεις βιώσιμων ομολόγων. «Επενδύουμε και σε εισηγμένες και σε μη εισηγμένες εταιρείες», σημείωσε σχετικά ενώ έκανε ειδική αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), αναφέροντας ότι η ΕΤΕπ συνεργάζεται με τις ελληνικές τράπεζες και τους παρέχει δωρεάν τεχνική βοήθεια με στόχο την εκπαίδευση των τελευταίων στην αξιολόγηση των ΜμΕ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ο ρόλος των τραπεζών είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φιλικού στο ESG και απαιτείται να προχωρήσουν και οι ίδιες σε σημαντικές τομές οι οποίες θα αφορούν στα «πράσινα» κριτήρια αλλά και στην προσαρμογή των προϊόντων και των υπηρεσιών τους στα ESG κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι το Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) αποτελεί μέρος του πλαισίου όπου υπάγονται οι ευρωπαϊκές κανονιστικές απαιτήσεις γνωστοποίησης, όπως το Κανονισμός Γνωστοποιήσεων SFDR και ο Κανονισμός Taxonomy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές εταιρείες να εφαρμόσουν ESG κριτήρια

Πώς ανταποκρίνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ενεργειακή μετάβαση και στα κριτήρια ESG

Αναζητώντας σημείο επαφής μεταξύ ESG και πυρηνικής ενέργειας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider