Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να εισρεύσουν στην αγορά αντιστάθμισης άνθρακα και να ενεργοποιήσουν ένα νέο τομέα πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών σύμφωνα με το Bloomberg.
Μόνο τον τελευταίο χρόνο, χιλιάδες εταιρείες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακά τους αγοράζοντας την ηλεκτρική τους ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, εγκαθιστώντας ΑΠΕ όπου είναι δυνατόν και μειώνοντας τη χρήση νερού και πόρων. Αλλά για να επιτύχουν τον τελικό στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών, χρειάζεται να συμπληρώσουν αυτές τις προσπάθειες αγοράζοντας πιστώσεις άνθρακα.
Σήμερα, οι αντισταθμίσεις άνθρακα αποτελούν ως επί το πλείστον λύσεις που βασίζονται στη φύση - όπως η φύτευση δέντρων ή η προστασία των δασών - που σχετίζονται με τη μείωση του άνθρακα. Αλλά δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά για να καλύψουν τη ζήτηση από όλες τις εταιρείες που οδεύουν πλέον προς το καθαρό μηδέν. Και με βάση την πρόσφατη Διεθνή Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, τα προβλήματα θα είναι χειρότερα από ό,τι φανταζόμασταν προηγουμένως. Ο ρυθμός των σημερινών προσπαθειών είναι ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της της κλιματικής αλλαγής και σαφώς μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα μέσω της οικοδόμησης μιας νέας αγοράς άνθρακα που θα διευρύνει τον ορισμό των αντισταθμίσεων για να επιταχύνει την καινοτομία στην πράσινη τεχνολογία, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθά τις εταιρείες να επιτύχουν ταχύτερα τους στόχους τους.
Ο κόσμος άκουσε επανειλημμένως στην περσινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, COP26, ότι η επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα και καθαρών μηδενικών εκπομπών θα απαιτήσει, για τις επόμενες δεκαετίες, 4 έως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις ετησίως. Οι κυβερνήσεις, οι ΜΚΟ και η κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων δεν είναι σε θέση να καλύψουν αυτή τη ζήτηση για χρηματοδότηση και δεν μπορούν να αντλήσουν ή να επενδύσουν κεφάλαια στην κλίμακα που απαιτείται για να κάνουν ουσιαστική αλλαγή. Η επιχειρηματική κοινότητα και οι κεφαλαιαγορές, ωστόσο, με τη συνεργασία των κυβερνήσεων, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον ρυθμό και να διευρύνουν τις λύσεις χρηματοδότησης απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με επενδύσεις σε νέες, πράσινες τεχνολογίες οι οποίες θα μπορούσαν να υπολογίζονται ως πίστωση για αντισταθμίσεις. Μια τέτοια αλλαγή θα απελευθερώσει δισεκατομμύρια δολάρια για να εισρεύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη με στόχο τη μείωση του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και τη δημιουργία ουσιαστικής χρηματοδότησης για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι το ήμισυ των απαιτούμενων μειώσεων στις εκπομπές άνθρακα πρέπει να προέρχεται από ενεργειακές τεχνολογίες που δεν έχουν φτάσει ακόμη στις εμπορικές αγορές.
Μια αγορά για αυτή τη νέα κατηγορία αντισταθμίσεων θα μπορούσε να κινητοποιήσει δεκάδες, πιθανώς εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην πράσινη τεχνολογία για τα επόμενα 10 χρόνια. Θα έκανε την επιχειρηματική κοινότητα πραγματικό εταίρο για τις κυβερνήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην παροχή φορολογικών κινήτρων και στη διασφάλιση της διαφάνειας. Τέτοιες συνεργασίες έχουν αποδειχθεί κρίσιμες σε άλλες ιστορικές επιτυχίες, από την κατασκευή όπλων για τις Συμμαχικές δυνάμεις στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έως την έρευνα, την ανάπτυξη και τη διανομή εμβολίων Covid-19.
Η όρεξη της αγοράς είναι αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση. Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021, οι εθελοντικές αγορές άνθρακα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε σχέση με το 2020. Αλλά η μεγαλύτερη ζήτηση δεν έχει έρθει ακόμη. Περισσότερες από 450 χρηματοοικονομικές εταιρείες από 45 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 130 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Μέχρι το τέλος της COP26, 136 χώρες, 115 περιφέρειες και 235 πόλεις είχαν δεσμευτεί για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα ενώ τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν 5.235 επιχειρήσεις με παρόμοιες δεσμεύσεις.