Την σημαντική συμβολή που μπορεί να έχουν τα ανανεώσιμα αέρια και το υδρογόνο στην προσπάθεια επίτευξης των κλιματικών στόχων για εκτεταμένη απανθρακοποίηση της οικονομίας, περιλαμβάνοντας και τους λεγόμενους «δύσκολους» τομείς, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του, ο Υπηρεσιακός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελής Κάπρος, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου Hydrogen & green gases Forum που διοργανώνει το energypress.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, μετά την εισαγωγική ομιλία του Υπουργού, ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη και από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Παπανδρέου.
Οι σχετικοί στόχοι θα καθοριστούν από το ΕΣΕΚ που θα αποφασιστεί από την επόμενη κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, τα υπόλοιπα σχέδια στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ και την Κίνα θέτουν ως στρατηγική απόφαση πρώτα τη γρήγορη μετάβαση της ηλεκτρικής ενέργειας σε μηδενικό αποτύπωμα. Ο εξηλεκτρισμός μπορεί να προσφέρει γρήγορη μείωση εκπομπών στους δύσκολους τομείς, όμως οι διάφορες χρήσεις της ενέργειας σε βιομηχανία και τις μεταφορές δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο με ηλεκτρισμό. «Το σύστημα χρειάζεται όχι μόνο κλιματικά ουδέτερα ηλεκτρόνια, αλλά και μόρια. Η στρατηγική επιλογή είναι το πρόγραμμα πρασινίσματος των αερίων καυσίμων στη χώρα και των υγρών καυσίμων», ανέφερε σχετικά ο κ. Κάπρος.
Επιπρόσθετα, ο Υπηρεσιακός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σχετική ιεράρχηση με στοιχεία προτεραιότητας στην ανάπτυξη βασικών υποδομών και πιλοτικών υποδομών.
Ο κ. Κάπρος στάθηκε και στο ρυθμιστικό ζήτημα, λέγοντας ότι πρώτο πράγμα είναι η νομοθεσία και οι κανονισμοί που δεν υπάρχουν σήμερα για τα κλιματικά ουδέτερα αέρια. «Η λέξη φυσικό αέριο πρέπει να αντικατασταθεί με την έκφραση φυσικό αέριο και κλιματικά ουδέτερα αέρια. Η Ελλάδα έχει δυνατότητα να παίξει εξαγωγικό ρόλο στον κλάδο λόγω των ΑΠΕ που διαθέτει. Θα δούμε στο μέλλον τον πλήρη μετασχηματισμό των διϋλιστηρίων διατηρώντας τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα. Θα δούμε και τις διασυνδέσεις υδρογόνου που θα δώσουν αυτό το ρόλο στη χώρα μας», κατέληξε.
Σπυράκη: Οι προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά υδρογόνου
Στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται προκειμένου να μετρήσουμε μια συμπαγή ευρωπαϊκή στρατηγική για το υδρογόνο και τα ανανεώσιμα αέρια αναφέρθηκε εκτενώς η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο Hydrogen & Green Gases που διοργανώνει το energypress.
Συγκεκριμένα, η κα Σπυράκη ξεχώρισε ως βασικές προϋποθέσεις την δημιουργία μιας προβλέψιμης αγοράς, την ανάγκη η ΕΕ να στείλει ισχυρά και καθαρά σήματα ως προς την θέση της στον διεθνή ανταγωνισμό, την ενίσχυση της αλυσίδας αξίας, την καλύτερη σύνδεση της έρευνας με το κομμάτι της παραγωγής και της διάθεσης, καθώς και να υπάρξει μια προτεραιοποίηση ως προς την χρήση του υδρογόνου και των ανανεώσιμων αεριών.
Παπανδρέου: Κρίσιμη παράμετρος η γεωπολιτική σημασία του υδρογόνου
Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου στάθηκε ιδιαίτερα στη γεωπολιτική σημασία του υδρογόνου, υπογραμμίζοντας τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο Ευρώπης.
Ιδιαίτερα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις πολιτικές διαφωνίες εντός της ΕΕ, σχετικά με τον νόμο, που πρόκειται να έρθει στο Ευρωκοινοβούλιο σε ένα μήνα για τις χρήσεις γης, μεταξύ άλλων και της μείωσης του μεθανίου.
Κλείνοντας, επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να προχωρήσει το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας, καθώς σε αρκετά ζητήματα βρίσκεται, όπως ανέφερε, αρκετά πίσω.