Coca-Cola Τρία Έψιλον: Εξέλιξη με επίκεντρο τη βιωσιμότητα - Το «πράσινο» εργοστάσιο και οι επενδύσεις

Branded Content Team
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Coca-Cola Τρία Έψιλον: Εξέλιξη με επίκεντρο τη βιωσιμότητα - Το «πράσινο» εργοστάσιο και οι επενδύσεις
Με μία ιστορία 55 και πλέον ετών στην Ελλάδα, η Coca - Cola Τρία Έψιλον που είναι συνυφασμένη με τις στιγμές και τις εμπειρίες μας, καθώς τις συνοδεύουν μοναδικά τα προϊόντα της, πρωτοπορεί συστηματικά στους τομείς της βιωσιμότητας και της πράσινης ανάπτυξης.

Με μία ιστορία 55 και πλέον ετών στην Ελλάδα, η Coca-Cola Τρία Έψιλον που είναι συνυφασμένη με τις στιγμές και τις εμπειρίες μας, καθώς τις συνοδεύουν μοναδικά τα προϊόντα της, πρωτοπορεί συστηματικά στους τομείς της βιωσιμότητας και της πράσινης ανάπτυξης.

Σε έναν κόσμο που η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον μακρινό μέλλον, αλλά μία συνθήκη που πλήττει έντονα την ανθρωπότητα και το περιβάλλον, απαιτούνται σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε να προστατέψουμε τον πλανήτη που μας φιλοξενεί και να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές.

Σε αυτή την απαιτητική συνθήκη, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, γίνεται μέρος της λύσης στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προτεραιότητα της εταιρείας αποτελεί η ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος σε όλη την αλυσίδα αξίας, σε ευθυγράμμιση με τις δεσμεύσεις του Ομίλου Coca-Cola HBC που κατέχει κορυφαία θέση στον δείκτη DJSI και αξιοσημείωτες αξιολογήσεις σε δείκτες ESG, ενώ έχει δεσμευτεί για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του έως το 2040.

Ακόμη, η εταιρεία, ευθυγραμμισμένη με τις δεσμεύσεις του Ομίλου, έχει υιοθετήσει μία σειρά δεσμεύσεων ESG για ουσιαστικά θέματα όπως η μείωση του πλαστικού στις συσκευασίες, η ανακύκλωση κάθε συσκευασίας που βγαίνει στην αγορά, καθώς και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Πώς το καταφέρνει αυτό;

Με γνώμονα τη συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η εταιρεία αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες και εξειδικευμένες δράσεις όπως η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στα εργοστάσια της από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και το 65,5% της συνολικής τους ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, το 40% των ψυγείων της εταιρείας είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με αποτέλεσμα το 2023 τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά 77,9GWh και τη μείωση εκπομπών CO2e κατά 26.628 τόνους.

Με το πρόγραμμα του «Πράσινου Στόλου», επίσης, υλοποιείται αντικατάσταση των υπαρχόντων οχημάτων, με αντίστοιχα οχήματα χαμηλών εκπομπών.

Κομβική η μείωση στο βάρος της συσκευασίας

Με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, καθ΄ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής μίας συσκευασίας, η εταιρεία προωθεί τη συνολική μείωση στο βάρος των προϊόντων της, από την παραγωγή στην μεταφορά και έπειτα στην τελική διάθεση ή την ανακύκλωσή τους.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει υιοθετήσει την πρωτοποριακή συσκευασία KeelClip™, μέσω της οποίας καταργείται η πλαστική μεμβράνη στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου, το οποίο ισοδυναμεί με μείωση σχεδόν 439 τόνων πλαστικού, καθώς και μείωση εκπομπών CO2e κατά 263 τόνους ετησίως.

Από τις συσκευασίες πλαστικού στα αναψυκτικά των 500 ml και του 1,5 λίτρου, με την νέα καινοτομία της Coca-Cola Τρία Έψιλον, μειώνονται 258 τόνοι πλαστικού.

Επίσης, αναφορικά με το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ ο όγκος των συσκευασιών έχει μειωθεί κατά 23% κατά μέσο όρο από το 2017.

Τέλος, από το 2023, η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει υιοθετήσει τα μη αποσπώμενα καπάκια σε όλο το χαρτοφυλάκιό της εφαρμόζοντας νωρίτερα τη σχετική ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2040

Έτσι, υιοθετώντας τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, εξελίσσοντας δηλαδή την διαδικασία της παραγωγής με τη χρήση των υπολογιστικών τεχνολογιών, ενισχύει την εγχώρια οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη και προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί το Σχηματάρι Mega – Plant όπου η υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής κουτιών αλουμινίου με ταχύτητα 100 km/hh, συμβάλει στη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, με τη μείωση χρήσης νερού και κατανάλωσης ενέργειας, όπως και στη μείωση εκπομπών.

Με όραμα ένα πιο βιώσιμο μέλλον, χάρη σε συνεχείς επενδύσεις στην καινοτομία, το Σχηματάρι εξελίσσεται σε ένα «έξυπνο», «πράσινο» εργοστάσιο, με ακόμα μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί πρότυπο για τον Όμιλο της Coca - Cola HBC ευρύτερα και συνιστά το πλέον σύγχρονο εργοστάσιο αναψυκτικών και χυμών στην Ελλάδα.

Προσήλωση στον στόχο

Στον «πυρήνα» των επενδυτικών αποφάσεων της Coca - Cola Τρία Έψιλον βρίσκεται η βιωσιμότητα, με επόμενο στόχο, μία εφοδιαστική αλυσίδα μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2040.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Coca-Cola Τρία Έψιλον αναπτύσσει το όραμά της για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη μονάδα παραγωγής Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ στο Αίγιο, με στόχο το 2025.

Επιπλέον, προβαίνει σε 100% αξιοποίηση, μέσω ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων από το Mega-Plant Σχηματαρίου.

Διόλου αμελητέα είναι και η χρήση πλήρως ηλεκτρικών περονοφόρων οχημάτων, αλλά και οι ανώτατες πιστοποιήσεις που διαθέτει σχετικά με την χρήση του νερού στα εργοστάσιά της.

Παράγει αξία που παραμένει στη χώρα

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον εργάζεται αδιάκοπα και ανοίγει νέους ορίζοντες και προοπτικές για την ανάπτυξη της χώρας σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Η εταιρεία, διατηρεί 4 εργοστάσια στη χώρα μας που παράγουν το 96% των προϊόντων της, δημιουργώντας μία ευρύτερη αλυσίδα αξίας που υποστηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας.

Και η αξία αυτή παραμένει στη χώρα καθώς το παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο που έχει υιοθετηθεί, διαθέτει ως επίκεντρο την Ελλάδα, ενώ τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας, εξάγονται κατόπιν σε 11 χώρες.

Υιοθετώντας τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, εξελίσσοντας δηλαδή την διαδικασία της παραγωγής με τη χρήση των υπολογιστικών τεχνολογιών, ενισχύει την εγχώρια οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη και προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

Με όραμα ένα πιο βιώσιμο μέλλον, χάρη σε συνεχείς επενδύσεις στην καινοτομία, το Σχηματάρι εξελίσσεται σε ένα «έξυπνο», «πράσινο» εργοστάσιο, με ακόμα μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί πρότυπο για τον Όμιλο της Coca - Cola HBC ευρύτερα και συνιστά το πλέον σύγχρονο εργοστάσιο αναψυκτικών και χυμών στην Ελλάδα.

Μέσω αυτής της μονάδας, επενδύει στην καινοτομία, την τεχνολογία και τους ανθρώπους, στηρίζει τους πελάτες, προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα στους καταναλωτές. Τέλος, διευρύνει το 24/7 χαρτοφυλάκιό του και εξελίσσεται διαρκώς δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης.

Πρόκειται για το επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας από το 1989, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι, και αναγνωρίζεται για τις υψηλές του επιδόσεις ως προς την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων, την Ποιότητα και την Περιβαλλοντική Διαχείριση.

Διαθέτει 17 γραμμές παραγωγής οι οποίες δεν σταματούν ποτέ και παράγουν το 100% των χυμών και το 96% των αναψυκτικών. Από εκεί διακινείται, το 75% του όγκου των εγχώριων πωλήσεων, διανέμοντας περισσότερα από 540 διαφορετικά προϊόντα κάθε ημέρα.

Επίσης, διαθέτει 4 εξειδικευμένα εργαστήρια ελέγχου ποιότητας και αποτελεί καθώς και ένα κορυφαίο μικροβιολογικό εργαστήριο σε όλο τον Όμιλο της Coca-Cola HBC.

Μέσα από τις πολύπλευρες αυτές δραστηριότητες, δημιουργεί αξία για τους κοινωνικούς του εταίρους, ανταποκρίνεται με ευελιξία και ανθεκτικότητα στις παγκόσμιες προκλήσεις και αναλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις που αναδεικνύουν το όραμά και την κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Advertorial

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider