Πυρκαγιές: Εντείνονται οι δράσεις πρόληψης στις Περιφέρειες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Εντείνονται οι δράσεις πρόληψης στις Περιφέρειες
Αντιμέτωπη με μια ακόμη δύσκολη αντιπυρική περίοδο θα είναι φέτος η Ελλάδα με την πρόγευση να έχει δοθεί ήδη από την αρχή της χρονιάς όπου εκδηλώθηκαν ασυνήθιστα πολλές πυρκαγιές.

Αντιμέτωπη με μια ακόμη δύσκολη αντιπυρική περίοδο θα είναι φέτος η Ελλάδα με την πρόγευση να έχει δοθεί ήδη από την αρχή της χρονιάς όπου εκδηλώθηκαν ασυνήθιστα πολλές πυρκαγιές ενώ το Μάρτιο μόνο εκδηλώθηκαν πάνω από 1.600 πυρκαγιές. Η κλιματική αλλαγή διαχέει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς ακόμη και σε «απρόσβλητα» μέρη ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει πλέον ξεφύγει από τα τυπικά χρονικά όρια (1η Μαΐου – 31 Οκτωβρίου). Το 2024 καταγράφτηκε πολύ μεγάλος αριθμός εκδήλωσης πυρκαγιών εκτός αντιπυρικής περιόδου και οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 7,42 % από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου σε σχέση με τον μέσο όρο 20ετίας καθώς το 2024 εκδηλώθηκαν συνολικά 9.500 πυρκαγιές ενώ ο μέσος όρος ανέρχεται σε 8.844 πυρκαγιές. Μάλιστα από το σύνολο των πυρκαγιών το 2024, οι 3.525 εκδηλώθηκαν πριν ή μετά την αντιπυρική περίοδο.

Η ταχύτερη απόκριση στο πεδίο με περισσότερες δυνάμεις ανταπόκρισης, οι λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, η πρόληψη, η καλύτερη επιχειρησιακή οργάνωση και η άμεση κινητοποίηση των εναέριων μέσων αποτελούν ορισμένα από τα σημεία κλειδιά του νέου επιχειρησιακού δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο υιοθετήθηκε πριν από έναν χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, έμφαση δίνεται στην ετοιμότητα των περιφερειών και των τοπικών αρχών, οι οποίες καλούνται να δράσουν και να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα εν τη γενέσει τους. Με βάση αυτή τη λογική, εντείνονται οι διαβουλεύσεις και οι ενημερωτικές συναντήσεις το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενώ τις τελευταίες ημέρες, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης, βρέθηκε σε τρεις μεγάλες περιφέρειες της χώρας για το συντονισμό της πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να επιχειρήσουν 1.806 άνδρες και γυναίκες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, προερχόμενοι από το μόνιμο προσωπικό της, τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και τους εποχικούς πυροσβέστες. Ιδιαίτερα ενισχυμένη με εποχικούς πυροσβέστες θα είναι η περιοχή της Χαλκιδικής με 130 εποχικούς πυροσβέστες (από 113), ενώ ενισχυμένοι θα είναι επίσης με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες οι νομοί Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς. Όσον αφορά στους εθελοντές, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο στην κεντρική Μακεδονία θα είναι διαθέσιμοι 600 ενεργοί εθελοντές του ΠΣ, 386 εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας ενώ επιδίωξη είναι να ενισχυθεί το έργο από 487 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας από 48 συνολικές εθελοντικές ομάδες. Ενισχυμένη θα είναι η δύναμη σε drones στην Κεντρική Μακεδονία στη φετινή αντιπυρική περίοδο, με 11 drones (από 5) για επιτήρησης στις δασικές περιοχές της Περιφέρειας. Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός τόνισε ότι είναι κρίσιμος ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες μέσω της αναβαθμισμένης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών έχει βελτιστοποιήσει τη συνδρομή της, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο απόκρισης στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό, σημαντικό είναι το έργο που έχει γίνει στη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας στις δασικές εκτάσεις χάρη στα προγράμματα AntiNero 1,2,3 και 4 όπου έχουν δοθεί για την Κεντρική Μακεδονία ύψους 114.000.000 ευρώ για καθαρισμούς και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου πέρυσι καταγράφτηκαν 175 ενάρξεις πυρκαγιών που είχαν ως αποτέλεσμα να καούν 9.000 στρέμματα, στόχος είναι οι λιγότερες ενάρξεις και η γρήγορη οριοθέτηση πυρκαγιών μέσα από την πρόληψη και τη διαρκή ετοιμότητα. Στην περιοχή θα δώσουν φέτος τη μάχη των πυρκαγιών 548 γυναίκες και άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προερχόμενοι από το μόνιμο προσωπικό της, τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και τους εποχικούς πυροσβέστες. Ταυτόχρονα, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο θα έχουμε 125 ενεργούς εθελοντές του ΠΣ, τη συνδρομή 64 εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας και επιδιώκουμε να έχουμε επιπλέον και 52 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας από 8 συνολικά εθελοντικές ομάδες. Όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα, έμφαση δίνεται στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για τις οποίες στη Δυτική Μακεδονία έχουν διατεθεί 6 εκατ. ευρώ.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπου πέρυσι σημειώθηκαν 1439 ενάρξεις πυρκαγιών, η πυροσβεστική δύναμη φέτος θα απαρτίζεται από 2634 άνδρες και γυναίκες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, προερχόμενοι από το μόνιμο προσωπικό της, τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και τους εποχικούς πυροσβέστες. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για 880 μόνιμους πυροσβέστες, 258 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, 120 δασοκομάντος, υπηρετούντες στην 9η ΕΜΟΔΕ με έδρα την Τρίπολη, 550 εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ επιδίωξη του υπουργείου είναι στην ομάδα να συμπεριληφθούν και 394 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας από 19 συνολικά εθελοντικές ομάδες. Επιπλέον, θα μας συνδράμουν 432 εποχικοί πυροσβέστες, 30 περισσότεροι από την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο, δηλαδή του 2024. Ακόμη, στην φετινή αντιπυρική περίοδο, για πρώτη φορά θα υπάρχουν 6 drones για επιτήρηση στις δασικές περιοχές της Περιφέρειας και συγκεκριμένα 2 drones στη Λακωνία, ένα στην Αρκαδία, ένα στην Αργολίδα, ένα στην Κορινθία και ένα στη Μεσσηνία.

Ως προς την εναέρια επιτήρηση και κατάσβεση, θα επιχειρούν ένα ελικόπτερο Μπελ μεσαίου τύπου στην Τρίπολη μαζί με δύο αεροσκάφη πεζετέλ, τα οποία θα σταθμεύουν στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης και επιπλέον στην Καλαμάτα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο αεροσκάφη τύπου air tractor και ένα ελικόπτερο βαρέος τύπου Eriksson καθώς και δύο ακόμη αεροσκάφη πεζετέλ.

Όσον αφορά στη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας στις δασικές εκτάσεις της Πελοποννήσου. Χάρη στα προγράμματα Αντινέρο 1,2,3 και 4 έχουν δοθεί για την Πελοπόννησο 59 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές: Πύρινη άνοιξη εν όψει μιας σκληρής αντιπυρικής περιόδου

Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Ιεράπετρα και Ρέθυμνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider