Σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός των επιδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ρεύμα, που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε σχέση με τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για το μέτρο, η «περίμετρος» εφαρμογής του αποδείχθηκε τελικά μεγαλύτερη, ώστε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, να παράσχει «δίχτυ προστασίας» στις ωφελούμενες εταιρείες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση καθορίστηκε στα 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καλύπτοντας μάλιστα το σύνολο της κατανάλωσης των μικρότερων επιχειρήσεων (με τζίρο έως 500.000 ευρώ). Επίσης, και στις δύο υπόλοιπες κατηγορίες ωφελούμενων -στις οποίες η ενίσχυση θα εφαρμοστεί στο 80% και 60% της κατανάλωσης- δεν υπάρχει πλαφόν στις κιλοβατώρες που θα επιδοτηθούν.
Παράλληλα, ειδική πρόνοια έχει ληφθεί για τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις (αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, καθαριστήρια). Σε αυτή την περίπτωση, η επιδότηση θα είναι διπλάσια, καλύπτοντας το 100% της κατανάλωσής τους, ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών.
Ακόμη και στους λογαριασμούς Ιουνίου τα ποσά
Σημαντικό είναι επίσης ότι η διαδικασία παροχής της επιδότησης είναι αυτοματοποιημένη. Πέραν από την υποβολή της αίτησης στην ειδική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ (Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διαχείρισης Επιδότησης), οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να καταθέσουν κανένα άλλο δικαιολογητικό. Η πλατφόρμα θα αντλήσει τα στοιχεία των καταναλώσεων από τα πληροφοριακά συστήματα του Διαχειριστή, ώστε να υπολογίσει τα ποσά των δικαιούχων – τα οποία θα εμφανιστούν ως έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει το πρώτο 10ήμερο Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μείνει ανοικτή για περίπου ένα μήνα, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης των επιδοτήσεων.
Χάρις στην αυτοματοποίηση, οι ρυθμοί με τους οποίους θα «τρέξει» η διαδικασία θα είναι γρήγοροι, με τις πιστώσεις να γίνονται λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας. Έτσι, εκτιμάται ότι οι εκπτώσεις είναι πιθανόν να φανούν ακόμη και στους λογαριασμούς Ιουνίου των δικαιούχων.
Πάνω από 1 εκατ. δικαιούχοι
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο στοχεύει στην απορρόφηση των αυξήσεων που υπήρξαν στις τιμές ρεύματος κατά το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου 2024 έως και 28 Φεβρουαρίου 2025, για τις επιχειρήσεις με κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το ύψος της ενίσχυσης απορροφά στο μεγαλύτερο βαθμό την αύξηση κόστους με το οποίο επιβαρύνθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατά το εν λόγω διάστημα.
Επίσης, για τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις, όπως τα αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και τα καθαριστήρια, το ύψος της επιδότησης είναι διπλάσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες, καθώς επιβαρύνθηκαν περισσότερο κατά την περίοδο επιδότησης.
Το πλαίσιο ενίσχυσης αφορά επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερες από 1 εκατ. επιχειρήσεις. Μάλιστα, η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων της επιδότησης δεν επηρεάζει τη χορήγησή της. Επομένως, οι αιτούντες με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα λάβουν κανονικά στους λογαριασμούς τους την ενίσχυση που αφορά στην περίοδο επιδότησης, εφόσον καταστούν δικαιούχοι.
Αντίθετα, εκτός του μέτρου τίθενται οι εταιρείες που έχουν ιστορικό διαπιστωμένης ρευματοκλοπής από το 2020 μέχρι σήμερα. Οι περιπτώσεις αυτές ανέρχονται σε 32.000, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν συνολικά περίπου 3 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα διατεθούν στον συνολικό προϋπολογισμό του πλαισίου ενίσχυσης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΝ, Σταύρος Παπασταύρου: «Καθίσταται απολύτως σαφές ότι όποιος δεν συμμετέχει στις συλλογικές υποχρεώσεις, δεν θα μπορεί να απολαμβάνει τα συλλογικά προνόμια. Είναι ζήτημα πρωτίστως ηθικό και στην κατεύθυνση αυτή, της πάταξης της ρευματοκλοπής, δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις».