Σήμερα η Κομισιόν «ξεκλειδώνει» τον τουρισμό στην Ευρώπη και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για το τελικό κυβερνητικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει το πλαίσιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού εκδίδοντας οδηγίες, ώστε να γίνει δυνατή η διαμονή σε ξενοδοχεία, η επίσκεψη σε χώρους εστίασης και σε παραλίες με όρους ασφαλείας τους προσεχείς μήνες παρά την παρουσία της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με το σχέδιο, όπως έχει ήδη δημοσιεύσει το Reuters από την Κυριακή, η Κομισιόν ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν υπ όψιν τις ατομικές ανάγκες επιτρέποντας στους ανθρώπους να επισκεφθούν συγγενείς και αγαπημένους που ζουν σε διαφορετικές χώρες.
«Ξεκλείδωμα» του τουρισμού στις 15 Ιουνίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την παράταση των περιορισμών επί των μη αναγκαίων ταξιδίων εντός της ζώνης Σένγκεν για 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρειάζεται να διατηρούν κενές τις μεσαίες θέσεις στα αεροπλάνα, αλλά η χρήση της μάσκας εν πτήσει και στους χώρους των αεροδρομίων θα είναι υποχρεωτική.
Οι ελληνικές προτάσεις στην ΕΕ
Άρση των περιορισμών των μετακινήσεων από τις 15 Ιουνίου, υγειονομικά πρωτόκολλα χωρίς διακρίσεις για τα μέσα ταξιδιού και τεστ (διαγνωστικών ή αντισωμάτων) 72 ώρες πριν από το ταξίδι αναχώρησης προτείνει η Ελλάδα να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το restart του Τουρισμού.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με έγγραφο που έχει στείλει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο έχει στην κατοχή του το Politico, η ελληνική πλευρά ζητά να αποτελέσει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική η απαίτηση διαγνωστικών τεστ ή τεστ αντισωμάτων 72 ώρες πριν την αναχώρηση. Επιπλέον προτείνει τη «δίκαιη μεταχείριση» όλων των επίδοξων επισκεπτών και την αποτροπή «μεροληψίας βάσει ιθαγένειας» στα πρωτόκολλα ασφαλούς μετακίνησης.
Παράλληλα τάσσεται κατά της κενής ενδιάμεσης θέσης στα αεροπλάνα αλλά και κατά των πιο αυστηρών περιορισμών στις πτήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αναλογικά πρωτόκολλα για όλα τα μέσα μεταφοράς και ενιαίους κανόνες που δεν θα αφήνουν πίσω χώρες-μέλη που είναι περισσότερο απομονωμένες γεωγραφικά. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», σημειώνεται στο ελληνικό έγγραφο.