Αυξάνονται οι γνωστοί sommelier οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το βιδωτό κούμπωμα του κρασιού είναι καλύτερο από το φελλό καταρρίπτοντας έναν ίσως από τους μεγαλύτερους μύθους που ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια.
Σύμφωνα με όσα γράφει ο Independent, το κρασί με το βιδωτό κούμπωμα δεν είναι και δεν δείχνει φθηνότερο από ένα κρασί που έχει φελλό ενώ όπως φαίνεται η ποιότητα του κρασιού στην πρώτη περίπτωση διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση.
Το σφράγισμα με βιδωτό κούμπωμα θεωρείται λιγότερο δαπανηρό για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στερεί κάτι από την αξία του κρασιού που βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι. Το αντίθετα μάλιστα.
Σύμφωνα με την γνωστή sommelier, συγγραφέα και ιδρύτρια του οργανισμού Wine for Normal People, της Elizabeth Schneider, τα βιδωτά καπάκια δεν δείχνουν ότι ένα μπουκάλι κρασί έχει μικρότερη αξία - και κρατούν κρασί πραγματικά πολύ καλύτερα από φελλό.
Μιλώντας στο The Independent, η Schneider ανέφερε ότι το κλείσιμο με βίδα δημιουργήθηκε αρχικά στη Γαλλία, όπου οι οινοπαραγωγοί παρατηρούσαν υψηλά επίπεδα αλλοίωσης από βακτήρια που εισέρχονται στους φελλός και μπορούν να καταστρέψουν το κρασί.
«Το βιδωτό πώμα ήταν ένας τρόπος να το πετύχουμε», υποστηρίζει αναφερόμενη για την εφεύρεση του κλεισίματος Stelcap, το οποίο είναι τώρα γνωστό ως κλείσιμο Stelvin.
Παρόλο που οι οινοπαραγωγοί βρήκαν ότι το κλείσιμο ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό για τη διατήρηση μιας αεροστεγούς κατάστασης σε ένα μπουκάλι κρασί και την εξάλειψη του κινδύνου φθοράς του φελλού, μόνο το 2001 τα βιδωτά καπάκια άρχισαν να ενσωματώνονται σε μεγάλη κλίμακα, αρχής γενομένης από τους Οινοπαραγωγούς της Νέας Ζηλανδίας.
Τώρα πλέον, πάνω από το 90% των κρασιών της Νέας Ζηλανδίας σφραγίζονται με αυτόν τον τρόπο.
Από πρακτική άποψη, η Schneider είπε ότι όλοι οι παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών θα πρέπει να εξετάζουν τα μπουκάλια βιδωτού καλύμματος, τα οποία μπορούν εύκολα να ανοιχθούν καθώς και να σφραγιστούν και να μεταφερθούν.
Ωστόσο, παρόλο που ένα καπάκι συστροφής προσφέρει μια καλύτερη σφράγιση σε ένα μπουκάλι κρασί και μια φθηνότερη επιλογή για τους οινοπαραγωγούς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κατάλληλο για όλους τους οίνους, καθώς η το πώμα επηρεάζει τη γεύση του κρασιού.
Σύμφωνα με την Schneider, για τα κόκκινα κρασιά με υψηλή οξύτητα ενδείκνυνται τα πώματα από φελλό, τα οποία με την πορώδη υφή τους προσφέρουν την ευκαιρία να αποκτήσουν λίγο οξυγόνο.