Αμφιβολίες για το κατά πόσο η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποδώσει καρπούς, διατυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση νομισματικής πολιτικής που έδωσε νωρίτερα τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.
Η κεντρική τράπεζα σημειώνει για το θέμα αυτό πως η επαναλαμβανόμενη πρακτική της παροχής δυνατότητας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών «ενσωματώνεται στις προσδοκίες των φορολογουμένων για μελλοντική νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τη φορολογική συμμόρφωση εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται σε μεγάλο βαθμό οι θετικές επιδράσεις, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους οφειλέτες».
Και πράγματι τα στοιχεία για τη ρύθμιση των 120 δόσεων επιβεβαιώνουν την Τράπεζα της Ελλάδος.
Αν και έχει περάσει ένας μήνας από την ημέρα που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δέχεται τις αιτήσεις των φορολογούμενων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 163.000 οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι φυσικά πρόσωπα. Ο αριθμός αυτός αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των 3,9 εκατ. οφειλετών της εφορίας.
Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες ρύθμισαν χρέη ύψους 1,144 δισ. ευρώ στα οποία έχουν επιβληθεί και προσαυξήσεις ύψους 347 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν ρυθμιστεί 1,492 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν μπορούν ακόμα να εκτιμήσουν οι αρχές είναι το ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου καθότι η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
- Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών
Εάν ο κύριος Στουρνάρας είχε κάτι νέο να προσθέσει (πέραν του ότι είναι και εναντίον των 120 δόσεων) θα έβγαινε Δελτίο Τύπου από το υπουργείο Οικονομικών.
Αφού, όμως, ξεκίνησε νωρίς τη συμβολή του στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, κοινοποιούμε εκ νέου την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (15.5.19) την οποία είχε κάνει στην αρχή της επικουρικής καμπάνιας του κ. Στουρνάρα κατά του ΣΥΡΙΖΑ:
«Εκ παραδρομής σήμερα ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους Προϋπολογισμούς της δικής του θητείας ως υπουργού Οικονομικών , όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στο δικό μας Προϋπολογισμό και δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει».