«Η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα δεν φέρνει ανάπτυξη»

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα δεν φέρνει ανάπτυξη»

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι παραγωγικοί φορείς για τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, αντί να κλείσει τις «πόρτες της φοροδιαφυγής» ύψους 1 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ΕΦΚ έπεσε ξανά στο τραπέζι, όπως προέκυψε από το προσχέδιο του μνημονίου που είδε την περασμένη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας.

«Η επιμονή της Κυβέρνησης να διαρρέει και να καλλιεργεί το τελευταίο χρονικό διάστημα την επικείμενη αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα, γιατί ανάλογες ενέργειες όπως η αύξηση του ΕΦΚ το 2012 στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 60 στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο είχε αρνητικά αποτελέσματα στην τότε προσπάθεια της Κυβέρνησης να αυξήσει τα δημόσια έσοδα», σημειώνουν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Μάλιστα τονίζουν ότι η οποιαδήποτε αύξηση του ΕΦΚ είναι εντελώς αντιφατική, με την επιδίωξη της Κυβέρνησης για το πέρασμα της οικονομίας από την ύφεση των τελευταίων ετών, σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγορά καύσιμων σήμερα, όλες οι επιβαρύνσεις (Φόροι, Τέλη, Δασμοί) στις τιμές του καταναλωτή στην αντλία είναι: 72% για τις Βενζίνες, 55% για το Πετρέλαιο Κίνησης και 50% για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι επικείμενες αυξήσεις που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση στα καύσιμα (βενζίνες, πετρέλαιο, υγραέριο, φυσικό αέριο) παράλληλα και με την αύξηση κατά μία μονάδα του Φ.Π.Α, θα έχει σαν επίπτωση την σημαντική αύξηση του μεταφορικού κόστους αλλά και του κόστους παραγωγής αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Ο συνδυασμός αυτός κάνει, όπως λένε εκπρόσωποι της βιομηχανίας, αναπόφευκτες τις αυξήσεις προϊόντα είναι εγχώριος παραγόμενων είτε εισαγόμενων αλλά και λιγότερο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα η επιβολή νέων φόρων σε τσιγάρα, αλκοολούχα ακόμα και τον καφέ αναμένεται ότι θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την φοροδιαφυγή καθώς αυξάνονται ακόμα περισσότερο τα κίνητρα για αυτήν.

Όλοι οι παραγωγικοί φορείς ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων που εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια και την λήψη αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο και την πάταξη της φοροδιαφυγής ενώ εκπρόσωποι του κλάδου των καυσίμων επιμένουν ότι μόνο με την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, δασμοφοροδιαφυγή, κ.λπ.), σε όλα τα στάδια παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων και όχι μόνον στο χώρο των πρατηρίων μπορούν να φτάσουν έσοδα στα ταμεία του κράτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider