Περιθώριο έως και τις 30 Ιουνίου έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω κορονοϊου, προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις ώστε να λάβουν με τη μορφή επιδότησης το σύνολο των τόκων των ενήμερων δανείων τους για τρεις μήνες (Απρίλιος-Ιούνιος).
Το μέτρο ενίσχυσης των ΜΜΕ που έχουν ενήμερα δάνεια χρηματοδοτείται με 750 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το συνολικό ποσό που θα λάβει μία επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 5.000 θα είναι νέες δηλαδή με δραστηριότητα έως πέντε έτη.
Η επιδότηση καλύπτει τους συμβατικούς τόκους και όχι τόκου υπερημερίας, ενώ δεν είναι επιλέξιμα κοινοπρακτικά δάνεια.
Τονίζεται ότι τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου του περσινού έτους.
Οι δικαιούχοι
Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση είναι οι ακόλουθες:
1. Δικαιούχοι της ενίσχυσης δηλαδή εταιρείες που μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της δράσης, είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους, οι οποίες στις 19 Μαρτίου δραστηριοποιούνταν στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας ΚΑΔ. Πρόκειται για εταιρείες που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους και έχουν τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.
2. Εφόσον δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, πρέπει να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολόκληρου σε πρωτογενείς παραγωγούς
3. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης
4. Να δεσμευτούν ότι θα απασχολούν την 31η Δεκεμβρίου του 2020 τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν τη 19η Μαρτίου
5. Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που μπορεί να λάβει η κάθε επιχείρηση δεν γίνεται να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ
6. Επιχειρήσεις στις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα αναστολής καταβολής κεφαλαίου δανείου για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορούν να λάβουν και τη συγκεκριμένη ενίσχυση
7. Δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.
Υποβολή αιτήσεων
Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis με την ένδειξη Επιδότηση Τόκων ΜΜΕ Υφισταμένων Δανείων Πληττόμενων από Covid 19.
Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει συνάψει το δάνειο, η οποία αφορά το σύνολο των επιλέξιμων υποχρεώσεών του προς αυτό.
Κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, ο ωφελούμενος υποχρεούται σωρευτικά να συμπληρώσει τα σχετικά πεδία του ΠΣΚΕ, να επισυνάψει τα δικαιολογητικά που προβλέπονται και να οριστικοποιήσει την αίτηση ώστε αυτή να καταστεί διαθέσιμη προς επεξεργασία σε επόμενο στάδιο.
Αιτήσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά, δεν δύνανται να λάβουν ενίσχυση, ενώ οι αιτήσεις χρηματοδότησης στο ΠΣΚΕ πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένες.
Περισσότερες πληροφορίες δίνονται μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1520, ή στο e-mail: [email protected] ή στον ιστότοπο www.min.dev.gov.gr