Αλλαγές στον τρόπο δουλειάς, διασκέδασης ακόμη και χαλάρωσης των εργαζόμενων έφερε η πανδημία, ενώ καθιέρωσε την εξ αποστάσεως απασχόληση σε πολυεθνικές αλλά και εγχώριες επιχειρήσεις ως μια αναγκαία πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει.
Σχετική έρευνα της KPMG για την εξέλιξη της πανδημίας και την καταγραφή των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση, συμπεραίνει τα εξής:
- Η εξ αποστάσεως εργασία είναι πλέον μία μορφή εργασίας που γίνεται αποδεκτή από όλα τα ιεραρχικά επίπεδα και όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι αποδεκτό ότι ήρθε για να μείνει και μετά τη νόσο COVID-19.
- Οι εργαζόμενοι στην πλειονότητα τους επικροτούν τα μέτρα που έλαβαν οι εταιρείες στην προσπάθεια τους για την αντιμετώπιση της νόσου και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν αφήσει έναν θετικό αντίκτυπο.
- Οι αρχικές αναστολές ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η παραγωγικότητα των εργαζομένων έχουν ξεπεραστεί και υπάρχει μία γενική αποδοχή τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και τους προϊσταμένους.
- Παραμένει για τους managers πρόκληση η εξ αποστάσεως διαχείριση των υφισταμένων τους και αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να αποκτήσουν πρόσθετες δεξιότητες για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στα νέα τους καθήκοντα.
- Η νόσος COVID-19 άλλαξε όχι μόνον την εργασιακή πραγματικότητα αλλά και τον τρόπο που οι εργαζόμενοι διασκεδάζουν και χαλαρώνουν. Αυτό έχει επιπτώσεις και στο σχεδιασμό των καλοκαιρινών τους διακοπών.
- Τα μεγαλύτερα στην ηλικία άτομα είναι εκείνα που είναι λιγότερο εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες και αυτά που αισθάνονται περισσότερο αποκομμένα από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Η εξ αποστάσεως εργασίας δεν τους βοηθά να αφιερώσουν χρόνο για την κοινωνικοποίηση τους μέσα στην ομάδα.
Η νόσος COVID-19 έχει αναδείξει την ανάγκη της κατάκτησης των βασικών αρχών των τεχνολογικών γνώσεων κυρίως από τους έμπειρους επαγγελματίες ώστε να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν καλύτερα μέσα στις νέες συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονται εξ’ αιτίας της πανδημίας και της περαιτέρω ανάγκης αξιοποίησης της τεχνολογίας.
- Είναι ξεκάθαρο ότι όλες οι εταιρείες δεν ήταν το ίδιο καλά προετοιμασμένες για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για απόκτησης τεχνολογικού εξοπλισμού που διευκολύνει την απομακρυσμένη εργασία, την ανάπτυξη κουλτούρας διαρκούς μάθησης και προσαρμογής στις αλλαγές καθώς και απλοποίηση των διαδικασιών που θα μπορούν να υποστηρίξουν και την εξ αποστάσεως εργασία.
- Η νόσος COVID-19 έχει συνεισφέρει σημαντικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών και βοήθησε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις που υπήρχαν από πολλές ομάδες εργαζομένων. Τα οφέλη της τεχνολογίας έγιναν περισσότερο ορατά.
Τι αλλάζει στην εξ αποστάσεως εργασία
Η θετική στάση στην καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα, αξίζει παρόλα αυτά να σχολιάσουμε κάποιες αξιοσημείωτες διακυμάνσεις που παρατηρούνται, όπως:
Από το 47% που συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως ή εκ περιτροπής, μόνο το 52% αυτών εργάζεται σε καθημερινή βάση από τον προσωπικό του χώρο, δηλαδή μόνο το 24% εργάζεται πλέον εξ αποστάσεως καθημερινά.
Το 74% των εργαζόμενων σε Πολυεθνικές εταιρείες έχει θετική στάση, έναντι 59% αυτών σε Ελληνικές εταιρείες.
Ο Ασφαλιστικός Κλάδος φαίνεται να έχει την πιο θετική στάση σε ποσοστό 81%. Ακολουθούν ο Συμβουλευτικός κλάδος (72%) και ο Τραπεζικός (71%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό θετικής στάσης εμφανίζεται και σε αυτόν το κύκλο, στον κλάδο της Βαριάς Βιομηχανίας (43%).
Το 67% των διοικητικών στελεχών έχει θετική στάση, ενώ στα μη διοικητικά στελέχη το ποσοστό βρίσκεται στο 62%. Αξίζει να επισημανθεί ότι στον 3ο κύκλο ακόμη και οι Ιδιοκτήτες/Γενικοί Διευθυντές οι οποίοι στους δύο πρώτους κύκλους διατηρούσαν μια θετική αλλά πιο συντηρητική στάση, πλέον έχουν
διαμορφώσει μια εξίσου θετική στάση όπως αυτή του συνόλου του δείγματος.
Ένα σημαντικό ποσοστό (45%), των εργαζομένων που η εταιρεία τους δεν εφάρμοσε το μέτρο της εξ αποστάσεως εργασίας, θεωρούν ότι βάσει αντικειμένου θα μπορούσαν να εργαστούν σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας. Ως σημαντικότερους αποτρεπτικούς παράγοντες επισημαίνουν τις σύνθετες διαδικασίες (57%) και την ανεπαρκή ψηφιοποίηση των αρχείων (50%) που απαιτούν τη φυσική τους παρουσία.