Αλλαγές στο ΦΠΑ - Ποια αγαθά εντάσσονται στο μειωμένο συντελεστή 13%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλαγές στο ΦΠΑ - Ποια αγαθά εντάσσονται στο μειωμένο συντελεστή 13%

Αλλαγές στο ΦΠΑ ορισμένων προϊόντων προκαλεί η δημοσίευση του νόμου 4758/2020, εντάσσοντας στο μειωμένο συντελεστή 13%, προϊόντα όμως η μουστάρδα και τα σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με τις διατάξεις του άρθρου 64 του ν.4758/2020 εντάσσονται στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13% και άλλα αγαθά όπως:

(i) μουστάρδα παρασκευασμένη,
(ii) παρασκευάσματα διατροφής που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού, με εξαίρεση τα συμπληρώματα διατροφής σε οποιαδήποτε μορφή παρουσιάζονται
(iii) σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσματα, άλλα από εκείνα που γίνονται με βάση ευώδεις ουσίες, των τύπων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών.

Αναλυτικά, με την συγκεκριμένη διάταξη, προβλέπεται η προσθήκη ορισμένων προϊόντων διατροφής και παρασκευασμάτων που προορίζονται να ενσωματωθούν σε προϊόντα διατροφής καθώς και παρασκευάσματα διατροφής της Δασμολογικής Κλάσης 2106 στο Μέρος Α «Αγαθά» του Παραρτήματος III του ν. 2859/2000 (Α' 248), με στόχο τον εξορθολογισμό και εξομάλυνση της αγοράς ως προς την εφαρμογή του κατάλληλου συντελεστή Φ.Π.Α.

Η εν λόγω διάταξη θεσπίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους αντικατάστασης του Παραρτήματος III με τον ν. 4611/2019 (Α'73), δηλαδή τη μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών, την τόνωση της αγοράς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων εστίασης, αλλά και για λόγους περιορισμού των φαινομένων φοροδιαφυγής.
Επιπλέον, με την προτεινόμενη ρύθμιση υπάγεται η μουστάρδα η οποία εντάσσεται στην Δ.Κ. 2103 στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. της παρ. 28 του Παραρτήματος III του Κώδικα Φ.Π.Α.

Όπως αναφέρεται στο Taxheaven, η θέσπιση της εν λόγω διάταξης αποσκοπεί στην εξισορρόπηση της αγοράς ειδών διατροφής με την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. που υιοθετήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 121 του ν. 4611/2019.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης, τα προϊόντα διατροφής που διατίθενται από τις επιχειρήσεις εστίασης στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών (ανεξαρτήτως δασμολογικής κλάσης) υπάγονται σε κάθε περίπτωση στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%, με συνέπεια να προκαλείται διαφορετική μεταχείριση ως προς την εφαρμογή του συντελεστή Φ.Π.Α. από ομοειδείς επιχειρήσεις. Το εν λόγω γεγονός επέφερε δυσαρμονία στην αγορά, δεδομένου ότι τα έτοιμα γεύματα σε συσκευασία, παρασκευάσματα όπως τζατζίκι, τυροκαυτερή, ρώσικη σαλάτα, καθώς και απομιμήσεις τυριών αποκλειστικά από φυτικά λιπαρά, μείγματα τυριών και φυτικών λιπαρών, κατατάσσονται στη ΔΚ 2106 και ως εκ τούτου υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Με την θέση σε ισχύ της διάταξης δεν θα προκαλείται πλέον σύγχυση ως προς την εφαρμογή του κατάλληλου συντελεστή Φ.Π.Α. στην κατηγορία των έτοιμων γευμάτων και άλλων παρασκευασμάτων διατροφής, της δασμολογικής κλάσης 2106 και επιπλέον η μουστάρδα θα συμπεριλαμβάνεται όπως αντίστοιχα άλλες σάλτσες, μαγιονέζα, κέτσαπ, κλπ. στον μειωμένο συντελεστή.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider