«Ποδαρικό» με αλλαγές στις προσλήψεις στο Δημόσιο - Οι προκηρύξεις του Ιανουαρίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ποδαρικό» με αλλαγές στις προσλήψεις στο Δημόσιο - Οι προκηρύξεις του Ιανουαρίου
«Κλειδί» στη νέα διαδικασία θα αποτελέσει ο υποχρεωτικός πανελλαδικός γραπτός διαγωνισμός για όλους τους υποψηφίους που θέλουν να κερδίσουν μία θέση στο Δημόσιο. Το νέο σύστημα θα φέρει επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις.

Με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα των προσλήψεων στο Δημόσιο θα μπει το 2021, καθώς αλλάζει άρδην η διαδικασία επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, 26 χρόνια μετά την ψήφιση και εφαρμογή του εμβληματικού ν. 2190/94, γνωστότερου και ως "νόμος Πεπονή".

Η αρχή γίνεται από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας χρονιάς και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου, οπότε η Βουλή αναμένεται να ψηφίσει τη μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ και τον νέο τρόπο προσλήψεων στο Δημόσιο.

Στόχος είναι μέσω αυτής της μεταρρύθμισης να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση, να προσληφθούν οι πιο άξιοι, έτσι ώστε να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο δημόσιος τομέας.

«Κλειδί» στη νέα διαδικασία θα αποτελέσει ο υποχρεωτικός πανελλαδικός γραπτός διαγωνισμός για όλους τους υποψηφίους που θέλουν να κερδίσουν μία θέση στο Δημόσιο. Στο υπουργείο Εσωτερικών πιστεύουν ακράδαντα πως η ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ και το νέο σύστημα θα φέρει επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις.

Την άνοιξη του 2022 - βάσει του προγραμματισμού- θα τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά το νέο σύστημα προσλήψεων, γι' αυτό και μέσα στο νέο έτος προχωρά η ανάπτυξη μητρώου θεμάτων για τα τεστ γνώσεων, καθώς και η διαμόρφωση ειδικών εργαλείων για τις δοκιμασίες δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας.

Ο ετήσιος διαγωνισμός

Με τα νέα δεδομένα, το κράτος θα προγραμματίζει τον ετήσιο αριθμό των προσλήψεων και ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο θα γίνεται μέσα από εξετάσεις πανελλαδικού τύπου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εφόσον οι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα (π.χ. τίτλοι σπουδών) θα εξετάζονται σε κοινά θέματα, αναλόγως της θέσης που διεκδικούν, αποδεικνύοντας έτσι, εμπράκτως, τις γνώσεις τους.

Επίσης, μέσα από τις γραπτές εξετάσεις θα προκύπτει ποιες είναι οι δεξιότητές τους σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη θέση που καλούνται να υπηρετήσουν και ποιες είναι οι πλευρές της εργασιακής αποτελεσματικότητάς τους.

Επιπλέον, προβλέπεται ένα είδος «μπόνους» για όσους διαθέτουν μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό τίτλο συναφή με τη θέση την οποία διεκδικούν.

Κάθε Μάιο και με βάση τον καθορισμό των αναγκών που θα καταγράφουν οι φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου θα καταρτίζεται η λίστα με τις ανάγκες για νέο προσωπικό, οι οποίες θα εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο, θα προκηρύσσονται οι θέσεις και ακολούθως θα διεξάγεται ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός που θα αφορά υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε γενικές ερωτήσεις, αλλά και εξειδικευμένες ανάλογα με την ειδικότητά τους π.χ οικονομολόγοι, μηχανικοί κ.λπ

Ο δεύτερος γραπτός διαγωνισμός με γενικές ερωτήσεις θα γίνεται για υποψήφιους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ για τους υποψηφίους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης η διαδικασία παραμένει η ίδια.

Πέραν των ερωτήσεων οι υποψήφιοι να απαντούν σε ειδικά δομημένο τεστ διακρίβωσης δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας μέσω του οποίου θα γίνεται ένα πρώτο ξεκαθάρισμα αφού οι υποψήφιοι που δεν θα περνούν το τεστ θα κόβονται.

Από την εξέταση θα προκύπτει μια «δεξαμενή» υποψηφίων από όλες τις ειδικότητες, από την οποία ο κάθε φορέας θα αντλεί εκείνους που αντιστοιχούν στις ανάγκες του.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο εξής τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων καθώς και τα κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άνεργοι κλπ) παύουν να καθορίζουν την πρόσληψή τους, καθώς θα δίνεται ειδικό βάρος στις γνώσεις και την εξειδικευμένη εμπειρία τους τόσο για μόνιμους, όσο και για συμβασιούχους.

Οι προσλήψεις του 2021

Για την φετινή χρονιά το Δημόσιο θα προσλάβει πάνω από 60.000 εποχικούς και μόνιμους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του ΑΣΕΠ έχουν εγκριθεί 2.618 θέσεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο, ενώ πάνω από 40.000 θα είναι οι προσλήψεις συμβασιούχων σε δήμους και περιφέρειες, 10.000 οι θέσεις των εποχικών που θα εργαστούν σε ΔΕΚΟ, φορείς και οργανισμούς, ενώ χιλιάδες είναι κάθε χρόνο και οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ.

Η πανδημία του κορονοϊού καθιστά επιτακτική την ανάγκη πραγματοποίησης χιλιάδων προσλήψεων στον χώρ της Υγείας, ενώ θα ακολουθήσει η εκπαίδευση που χρειάζεται να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό.

Τον Ιανουάριο αναμένονται οι δύο μεγάλες προκηρύξεις που αφορούν 1.600 θέσεις για Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) και 1.000 θέσεις για Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (Ο.Β.Α.), καθώς τα Γενικά Επιτελεία βάζουν τις τελικές «πινελιές» πριν δημοσιευτούν.

Συνολικά, σε βάθος 5ετίας οι νέοι επαγγελματίες στρατιώτες θα αυξηθούν κατά 13.000, αποσκοπώντας στην ηλικιακή ανανέωση και την ποιοτική αναβάθμιση στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με Προεδρικό Διατάγμα, αλλάζουν τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων επαγγελματιών οπλιτών.

Διαβάστε επίσης

Με νέα κριτήρια η πρόσληψη 15.000 ΕΠ.ΟΠ - Τον Ιανουάριο η προκήρυξη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider