Mια σειρά δράσεων για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των γυναικών υλοποιούνται στον τομέα της εργασίας από το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η προστασία τους από κακοποιητικές συμπεριφορές, όσο και η οικονομική τους ανεξαρτησία.
Πιο συγκεκριμένα, γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία και επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εστία τους, μπορούν να βρουν εργασία και να στηριχθούν οικονομικά μέσω ειδικού προγράμματος σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.
Στο πρόγραμμα αυτό οι εν λόγω γυναίκες λαμβάνουν αυξημένη μοριοδότηση, ενώ επιδοτείται σχεδόν στο σύνολό του ο μισθός και οι ασφαλιστικές τους εισφορές.
«Το προφίλ των γυναικών θυμάτων βίας έχει κοινά χαρακτηριστικά. Πρόκειται κυρίως για άνεργες γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών, παντρεμένες με παιδιά, ανώτερης ή ανώτατης εκπαιδευτικής κατηγορίας και συχνά μέτρια ή ανώτερης οικονομικής κατάστασης» επισημαίνει η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.
«Αν θέλουμε να μην υπάρχει ούτε μία κακοποιημένη γυναίκα γύρω μας, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα της. Όχι στα λόγια. Αλλά με δράσεις, προγράμματα, επιμόρφωση και πραγματική στήριξη, σε κάθε της βήμα», τόνισε.
Προϋποθέσεις και ποσό επιδότησης μισθού
Απαραίτητη προϋπόθεση για τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι η προσκόμιση βεβαίωσης η οποία θα φέρει την υπογραφή από το νόμιμο εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, κατόπιν εισήγησης του/της Επιστημονικά Υπεύθυνου/ης, και ειδικότερα:
- για το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της ΓΓΟΠΙΦ από το νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα κατόπιν εισήγησης της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών,
- για τα 14 Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΙ από το νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα κατόπιν εισήγησης της Τριμελούς Επιστημονικής Επιτροπής,
- για τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες των Δήμων από το νόμιμο εκπρόσωπο του Δήμου κατόπιν εισήγησης από τον/την Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών.
- για τους Ξενώνες του ΕΚΚΑ από το νόμιμο εκπρόσωπο κατόπιν εισήγησης από τον Προϊστάμενο της Κοινωνικής Υπηρεσίας.
Η επιχορήγηση για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τις ωφελούμενες ορίζεται στο 90% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ μηνιαίως. Για κάθε μήνα μερικής απασχόλησης η επιχορήγηση ορίζεται στο 90% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ μηνιαίως.
Ακόμη, επιχορηγείται το 90% του αναλογούντος μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους που αφορά στο Δώρο Χριστουγέννων, στο Δώρο Πάσχα και το Επίδομα Αδείας, όπου αυτά καταβάλλονται, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ, τα 400 ευρώ και τα 400 ευρώ αντίστοιχα, για ωφελούμενους πλήρους απασχόλησης, καθώς και το 90% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους που αφορά στο Δώρο Χριστουγέννων, στο Δώρο Πάσχα και το Επίδομα Αδείας όπου καταβάλλονται, με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ, τα 200 ευρώ και τα 200 ευρώ αντίστοιχα, για ωφελούμενους μερικής απασχόλησης.
Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη.
Δράσεις κατά της έμφυλης βίας
Τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας δεν γεννούν μόνο αποτροπιασμό, αλλά καταδεικνύουν και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο πολιτείας και κοινωνίας, χρειάζεται ακόμη χρόνος έως ότου τα φαινόμενα αυτά, όπως και η κουλτούρα ανοχής τους, να εκριζωθούν οριστικά.
Η ΓΓΔΟΠΙΦ ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών έχει ως στόχο να σπάσει έμφυλα στερεότυπα και συμπεριφορές και να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας και προστασίας, τονίζοντας πως κανένα κορίτσι και καμία γυναίκα που θέλει να καταγγείλει περιστατικό βίας ή παρενόχλησης δεν είναι μόνη.
Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει το Δίκτυο Δομών που περιλαμβάνει 43 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης και νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής, καθώς και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.
Παράλληλα, κάθε ενδιαφερόμενη/ος που επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών βίας ή να ζητήσει βοήθεια, έχει τη δυνατότητα να τηλεφωνεί στην δωρεάν Γραμμή SOS 15900. Η Γραμμή λειτουργεί πανελλαδικά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, στελεχώνεται από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ το περιεχόμενο των κλήσεων είναι απόρρητο.
Πληροφορίες μπορούν επίσης να λάβουν όσες και όσοι το επιθυμούν στέλνοντας e-mail στο [email protected], καθώς και μέσα από την ιστοσελίδα metoogreece.gr.
Έρχονται νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ από το φθινόπωρο
Εντός του επόμενου τριμήνου πρόκειται να προκηρυχθούν από τον ΟΑΕΔ τα εξής προγράμματα:
- Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περισσότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΠΑΠ) της χώρας (ΟΑΕΔ).
- Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας, με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και σε ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών (Β’ κύκλος).
- Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους, ηλικίας έως 29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
- Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους, ηλικίας έως 29 ετών, στο ψηφιακό μάρκετινγκ (Β’ κύκλος).
- Δέσμη προγραμμάτων συμβουλευτικής, κατάρτισης, απασχόλησης, προεργασίας, σε περιοχές και για ανέργους που επλήγησαν κατά τη μεταλιγνιτική περίοδο.
Υπό σχεδιασμό και για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκονται τα εξής προγράμματα:
- Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων / επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης.
- Στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης σε περιοχές υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.
- Στοχευμένο πρόγραμμα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με σημαντικά εμπόδια ένταξης / επανένταξης στην αγορά εργασίας.
- Βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους.
- Επέκταση πιλοτικών δράσεων «ανοιχτού τύπου».
- Πρωτοβουλία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πράσινη οικονομία.