Προγράμματα κατάρτισης «νέας γενιάς» και σύνδεση της επιδότησης ανεργίας με την ενεργή αναζήτηση εργασίας αποτελούν τις δύο κομβικής σημασίας ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η χρηματοδότηση της εφαρμογής τους θα γίνει μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.
Οι βασικές αρχές του νέου καθεστώτος κατάρτισης θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση τόσο των παρόχων κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων.
Τα νέα προγράμματα κατάρτισης που θα «τρέξει» ο ΟΑΕΔ και τα ΚΕΚ το φθινόπωρο θα επικεντρωθούν στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, για μακροχρόνια άνεργους και εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας. Επίσης σε «πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία.
Τα προγράμματα θα έχουν θεματικό προσανατολισμό, σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης αλλά υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα (για το λεγόμενο skills matching).
Αιτήσεις στο πρόγραμμα του αγροτικού τομέα
Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο νέο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης 100 ανέργων του ΟΑΕΔ, για την θεματική ενότητα «Καινοτόμες Μέθοδοι στον Αγροτικό Τομέα».
Η διάρκεια του είναι 70 ώρες και σχεδιάστηκε για την ενίσχυση των δεξιοτήτων ανέργων αποφοίτων γεωπονικής κατεύθυνσης ή νέων ανέργων οι οποίοι είναι γνώστες πληροφορικής και αυτοματισμών και ενδιαφέρονται για την εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων στην αγροτική παραγωγή.
Το πιλοτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους 18-60 ετών, αποφοίτους δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πτυχίο σε συναφείς ειδικότητες με το αντικείμενο, καθώς και γνώση Η/Υ.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, η υποβολή αιτήσεων γίνεται, μέχρι την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου www.gov.gr, στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/psephiakes-dexiotetes/programma-katartises-kainotomes-methodoi-ston-agrotiko-tomea
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο σύγχρονης εξ αποστάσεως κατάρτισης, με εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους καταρτιζόμενους και στην επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος.
Στους καταρτιζόμενους, που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα, χορηγείται πιστοποιητικό επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Έρχονται 10.000 θέσεις κατάρτισης στον πολιτισμό
Το δεύτερο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί μέσα στο φθινόπωρο αφορά 10.000 θέσεις ανέργων στον τομέα του Πολιτισμού. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 32 εκατ. ευρώ και εστιάζει στην απόκτηση ψηφιακών ή άλλων δεξιοτήτων, που συνδέονται με τον πολιτισμό, τη δημιουργία, τη διατήρηση, την αρχειοθέτηση, την προβολή, την αξιοποίηση και την επανάχρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και της σύγχρονης τέχνης.
Η κατάρτιση αφορά σε γνώσεις και δεξιότητες των παρακάτω ειδικοτήτων:
- Υπεύθυνος ηχητικού σχεδιασμού
- Ηχολήπτης Μοντέρ φιλμ/ βίντεο - Νέες τεχνολογίες στη διαχείριση τέχνης (λ.χ., Web 2.0, Κοινωνικά μέσα, Ιστοσελίδες, Βίντεο, Podcasting, Livestreaming, φορητές συσκευές)
- Ασφάλεια κοινού εντός των χώρων εκδηλώσεων
- Ψηφιακές τέχνες και σχεδίαση -Λογισμικό κινουμένων σχεδίων & ψηφιακής επεξεργασίας
- Πολιτιστική Διαχείριση / Μουσειολογία - SocialMedia και Πολιτιστική Διαχείριση
- 3D Graphic Designer
- Digital Content Creator
- Digital Content Manager
- Digital Education in Museum Applications for tour guides
- Εικονογράφηση-Σκίτσο-Cartoon με την χρήση νέων τεχνολογιών
- Δημιουργική γραφή με την χρήση νέων τεχνολογιών
Το φυσικό αντικείμενο του προγράμματος περιλαμβάνει:
- επαγγελματική συμβουλευτική σε δύο φάσεις,
- θεωρητική κατάρτιση σε εξειδικευμένες γνώσεις ψηφιακών δεξιοτήτων στον πολιτισμό, διάρκειας 100-140 ωρών με την μέθοδο της δια ζώσης κατάρτισης και
- πρακτική άσκηση, διάρκειας 200 ωρών, μέσω εξειδικευμένης σύζευξης των ωφελούμενων με επιχειρήσεις του κλάδου σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.