Με την οικοδομική δραστηριότητα να έχει πάρει «τα πάνω της» αφήνοντας πίσω τα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής στο κλάδο της οικοδομής δίνοντας φορο-μπόνους στους φορολογούμενους για να ζητούν και να λαμβάνουν e-αποδείξεις από τους επαγγελματίες που σχετίζονται με την οικοδομή.
Μετά την έκπτωση φόρου έως 6.400 ευρώ που κερδίζουν όσοι εξοφλούν με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες για τις εργασίες επισκευής ή ανακαίνισης του ακινήτου τους έρχεται και νέα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με επαγγέλματα που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η λίστα των επαγγελμάτων έχει εμπλουτιστεί με νέες κατηγορίες κυρίως από το χώρο της οικοδομής όπως οι πλακάδες, μαρμαράδες, σοβατζήδες, επιπλοποιοί, πατωματζήδες, σιδηρουργοί, κλειδαράδες και διακοσμητές.
Ήδη στο κατάλογο βρίσκονται υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, ψυκτικοί και αρχιτέκτονες. Επίσης στην λίστα βρίσκονται δικηγόροι, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.
Μέσω του κινήτρου της έκπτωσης κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την παροχή υπηρεσιών από συγκεκριμένα επαγγέλματα το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στον περιορισμό των κρουσμάτων απόκρυψης εισοδήματος και μη απόδοσης του ΦΠΑ.
Η ρύθμιση
Με τη νέα ρύθμιση οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα κατά 30% μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως για διάστημα 4 ετών. Από τον Ιανουάριο του 2022 έως και το Δεκέμβριο του 2025.
Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του φόρου θα φθάνει έως 450 ευρώ για φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.
Ανακαίνιση – επισκευή ακινήτου
Για τις εργασίες επισκευής ή ανακαίνισης ακινήτου η Εφορία «ξεκλειδώνει» την έκπτωση φόρου έως 6.400 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι έχουν λάβει τα τιμολόγια και έχουν εξοφλήσει τις δαπάνες που αφορούν τις εργασίες με ηλεκτρονικό χρήμα. Το φοροκίνητρο για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται έως και 31 Δεκεμβρίου 2022 είναι ενεργό και οι φορολογούμενοι που ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το σπίτι τους φέτος θα δουν την έκπτωση φόρου στον λογαριασμό της φορολογικής δήλωσης τους 2022. Η έκπτωση φόρου κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών για τα έτη 2020, 2021 και 2022 τα 16.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2021 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό του 2022, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2023, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2024 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2025.
Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι η απόδειξη των δαπανών με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Οι επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να μην έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, το μέτρο καλύπτει κτίρια τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης.