Πώς το κοινωνικό μέρισμα θα οδηγήσει σε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς το κοινωνικό μέρισμα θα οδηγήσει σε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022
Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από τον -υψηλότερο των προσδοκιών- ρυθμό ανάπτυξη που «τρέχει» η ελληνική οικονομία, θα επιστρέψει ως κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη

Διπλή αύξηση εντός του 2022 περιμένει περίπου 700.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση, ή εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και απολαβές οι οποίες όμως εξαρτώνται απο το ύψος του κατώτατου μισθού.

Η πρώτη νομοθετημένη αύξηση κατά 2% θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου και θα «οδηγήσει» τον κατώτατο μισθό στα 663 ευρώ το μήνα (αύξηση 13 ευρώ).

Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχει «κλειδώσει» και δεύτερη αύξηση μέσα στο επόμενο έτος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά και ειδικά τα πιο ευάλωτα.

Το ποσοστό της νέας αύξησης θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς που θα «τρέξει» η οικονομία, καθώς οι αναθεωρημένες προβλέψεις για ανάπτυξη 5,9% (και οι ακόμη υψηλότερες εκτιμήσεις των ξένων οίκων) δημιουργούν προσδοκίες για αντίστοιχου μεγέθους βελτίωση των μισθολογικών απολαβών στον ιδιωτικό τομέα.

Μια αύξηση των κατώτατων απολαβών κατά 5% θα έφτανε τον μισθό στα 696 ευρώ, πολύ κοντά στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. που έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.

Το σενάριο της νέας αναπροσαρμογής των κατώτατων αποδοχών επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του.

«Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να «φύγει η οικονομία μπροστά» και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό» επεσήμανε.

Με άλλα λόγια, ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα επιστρέψει ως κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη, θα οδηγήσει -μεταξύ άλλων- στην περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μέσο ανάσχεσης της ακρίβειας

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί πως η αύξηση αποδοχών των χαμηλόμισθων είναι και για ακόμη έναν λόγο επιβεβλημένη: λόγω του κύματος ακρίβειας που πλήττει την αγορά.

Ο πληθωρισμός δείχνει τα «δόντια» του τις τελευταίες εβδομάδες και οι πολίτες έχουν αρχίσει ήδη να «αισθάνονται» τις επιπτώσεις του, βλέποντας μία σειρά από βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως είναι το γάλα, το ψωμί, το κρέας και γενικά τα τρόφιμα να ακολουθούν πορεία ανατιμήσεων.

Επιπλέον ηλεκτρικό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη κάνουν, επίσης, υψηλές «πτήσεις» και ο φόβος όλων είναι τι θα συμβεί το χειμώνα και ειδικά στην περίπτωση που αυτός είναι βαρύς.

Ουσιαστική και συντονισμένη απάντηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, πέραν των μέτρων απορρόφησης των αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος, αλλά και την αύξησης του επιδόματος θέρμανσης. Δεν αποκλείεται στην κορύφωση του κύματος ακρίβειας, να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την κυβέρνησης για την ενίσχυση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων, όπως είναι οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν μισθό της τάξης των 650 ευρώ (μικτά)

Το χρονοδιάγραμμα της αναπροσαρμογής

Η νέα διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος αρχικά θα τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι , τα επιστημονικά ινστιτούτα και η Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια θα παραδοθεί το πόρισμα στον υπουργό Εργασίας ο οποίος στα μέσα Ιουλίου 2022 θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό.

Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού έχει τα ακόλουθα 6 βήματα :

- Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Μαρτίου 2021.

- Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως την 30ή Απριλίου 2021

- Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαΐου 2021.

- Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 31η Μαΐου 2021.

- Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται, το αργότερο έως την 30ή Ιουνίου 2021.

- Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιουλίου 2021.

Η ημερομηνία εφαρμογής του νέου μισθού τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 και όλα δείχνουν ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς και από την πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Την Πρωτοχρονιά η πρώτη αύξηση

Από 1η Ιανουαρίου 2022 θα ισχύσει η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, ώστε ο κατώτατος μισθός να φτάσει από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, στα 663 ευρώ το μήνα.

Από 1-1-2022 ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ το μήνα, ενώ με τις τριετίες φθάνει έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα. Το κατώτατο ημερομίσθιο από 1-1-2022 διαμορφώνεται σε 29,62 ευρώ.

  • Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30 .
  • Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.
  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861.60.
  • Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928.20 .

Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, με σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ο κατώτατος μισθός και οι βάσεις κλείδωσαν το «όχι εκλογές»

Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider