Πάνω από το επίπεδο των 700 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί από την Πρωτομαγιά ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, εν αναμονή της σύνταξης του τελικού Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης από το ΚΕΠΕ έως τις 15 Απριλίου.
Το πιθανότερο σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι αυτή την στιγμή είναι η νέα αύξηση να ανέλθει στο 6%, με τις ελάχιστες αποδοχές να φτάνουν τα 703 ευρώ (από 663 ευρώ που είναι σήμερα).
Εντούτοις η νέα αύξηση θα μπορούσε να ξεπεράσει το 11% (9%+2% τον Ιανουάριο) και ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 725 ευρώ, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όσο που είναι τα 1.005 ευρώ.
Ωστόσο αυτό που αναμένεται να επιφέρει στην αγορά εργασίας η αύξηση του κατώτατου, είναι η διάχυση (spillovers) της αύξησης σε μισθολογικά επίπεδα μεγαλύτερα από τον κατώτατο μισθό.
Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ μιας γενικότερης αύξησης των αμοιβών των μισθωτών, με τον ίδιο τον προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη να προτρέπει τους επιχειρηματίες «να αυξήσουν τους μισθούς», προκειμένου να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.
Ποια κλιμάκια συμπαρασύρονται
Επιδράσεις διάχυσης της αύξησης μπορούν να υπάρξουν σε τρία επίπεδα, όπως επισημαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος στο πόρισμα που κατέθεσε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό.
1. Μία αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνει την σχετική τιμή της μη εξειδικευμένης εργασίας. Αυτό πιθανόν να ωθήσει σε αυξημένη ζήτηση για κάποιους τύπους εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο μπορεί να υποκαταστήσει την μη εξειδικευμένη εργασία, αυξάνοντας έτσι τους μισθούς για εργαζομένους που αμείβονται με μισθό μεγαλύτερο του κατώτατου.
2. Μπορεί να αυξήσει τους μισθούς εργαζομένων που βρίσκονται σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα προκειμένου να διατηρηθούν οι μισθολογικές
διαφορές σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ως κίνητρο παραγωγικότητας.
3. Η αύξηση του κατώτατου μπορεί να αυξήσει τον μισθό επιφύλαξης (reservation wage) σε ορισμένους κλάδους για άτομα που αναζητούν εργασία, έτσι ώστε οι εργοδότες σε αυτούς του κλάδους να χρειάζεται να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζομένους.
Μάλιστα η ΤτΕ καταλήγει στο συμπέρασμα πως μια αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 1% οδηγεί σε αύξηση του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης στις επιχειρήσεις κατά 0,44%.