Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Χατζηδάκης: Νομοθετική παρέμβαση κοινής λογικής

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κλείνοντας τη συζήτηση, παρότρυνε την αντιπολίτευση, να συνεχίσει την κριτική της στο ίδιο μοτίβο, και μάλιστα «η κυβέρνηση της είναι ευγνώμων γι΄αυτό», διότι «εκτίθεται, δείχνει την κοινωνική της απομόνωση, δείχνει έναν φανατισμό άνευ προηγουμένου, πηγαίνοντας κόντρα σε μια σειρά από αυτονόητες ρυθμίσεις, ρυθμίσεις της κοινής λογικής».

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι με το νομοσχέδιο , «διαλύεται ο ΟΑΕΔ», ο Κωστής Χατζηδάκης αναρωτήθηκε πώς μπορεί να οδηγούν στην υποβάθμιση του ΟΑΕΔ, τα νέα ψηφιακά εργαλεία, το ψηφιακό μητρώο, η ψηφιακή κάρτα της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης. «Εσείς είστε κόμματα του 19ου αιώνος; Δικαίωμα σας», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και αναρωτήθηκε αν ίσως συνιστά υποβάθμιση και διάλυση του ΟΑΕΔ ο εκσυγχρονισμός της στεγαστικής του πολιτικής, με την αξιοποίηση του αποθεματικού του ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο επί χρόνια έμενε αναξιοποίητο.

Καθώς στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπήρξαν βουλευτές που επικαλέστηκαν το παράδειγμα της κυβέρνησης Ισπανίας που αξιοποιεί κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξει τη στεγαστική πολιτική, ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν πως σήμερα η Ελλάδα, μια χώρα με πληθυσμό 4 φορές μικρότερο από της Ισπανίας, αξιοποιεί 1,5 δισ. ευρώ, για να στηρίξει την στεγαστική πολιτική και μάλιστα σε συνδυασμό με ευρωπαϊκές πρακτικές όπως είναι το επίδομα επιτοκίου, το επίδομα ενοικίου ή και με το να μπορείς, στην αρχή, να πληρώνει φθηνό ενοίκιο και στη συνέχεια να μπορείς να αγοράζεις το σπίτι, δηλαδή «μια σειρά ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της στεγαστικής πολιτικής», ρυθμίσεις που «αγκαλιάζουν το εργατικό δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα τους νέους».

«Είναι διάλυση του ΟΑΕΔ όταν υπερδεκαπλασιάζονται τα κονδύλια που θα χρησιμοποιεί ο ΟΑΕΔ, από τούδε και στο εξής; Πώς στο καλό διαλύεται ένας Οργανισμός όταν ο προϋπολογισμός του, τα κονδύλια τα οποία θα αξιοποιεί από την ΕΕ, θα υπερδεκαπλασιαστούν; Τι είδους διάλυση και απαξίωση είναι που επιδιώκει η κυβέρνηση;», επέμεινε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την κατάρτιση, ρυθμίσεις δηλαδή που καταγγέλλονται από την αντιπολίτευση ότι στόχο έχουν την περαιτέρω ενίσχυση των κερδών γνωστών ομίλων, ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι ένα από τα σημαντικά προβλήματα στην ελληνική αγορά εργασίας, είναι οι δεξιότητες, και όλοι οι Οργανισμοί συστήνουν να στηριχθούν οι πολιτικές κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

«Εσείς που κάνετε αυτή την κριτική, για την προσέγγισή μας στην κατάρτιση, δεν βλέπετε ότι θέτουμε αυστηρούς κανόνες έτσι ώστε η κατάρτιση να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο; Ότι υψώνουμε τον πήχη, και για τους παρόχους και για τους καταρτιζόμενους, ώστε να υπάρχει διαδικασία σοβαρή, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας;», είπε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά στις δεξιότητες, στην Ευρώπη.

Σε σχέση με την κριτική ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις τιμωρητικές για τους άνεργους, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναρωτήθηκε «τι είδους τιμωρία είναι η εισαγωγή, για πρώτη φορά, του επιδόματος εργασίας; Δηλαδή η δυνατότητα, ένας άνεργος που προσλαμβάνεται να παίρνει το μισό επίδομα ανεργίας, μέχρι και τον χρόνο που θα έπαιρνε κανονικά, αν δεν προσλαμβανόταν».

Στο ίδιο κλίμα, αναρωτήθηκε αν είναι τιμωρία και το πριμ των 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, προκειμένου να φτιάξουν το ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης με τον ΟΑΕΔ, και προκειμένου να επαναπροσεγγίσουν τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Αντιστοίχως, αναρωτήθηκε αν είναι παράλογη και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, για εκείνους που είναι στη λίστα του ΟΑΕΔ, σε σχέση με ωφελήματα όπως ο Κοινωνικός Τουρισμός. «Γιατί τόσο καιρό, επί ΣΥΡΙΖΑ, το επίδομα θέρμανσης είχε εισοδηματικά κριτήρια; Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο γιατί έχει εισοδηματικά κριτήρια; Γιατί ειδικά όχι στον ΟΑΕΔ τα εισοδηματικά κριτήρια; Και θα πρέπει κάποιος με 40 ή 50 ή 100 χιλιάδες εισόδημα, να έχει και τα ωφελήματα του ΟΑΕΔ; Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;», είπε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε πως πρέπει όλοι όσοι επικρίνουν την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων να αποφασίσουν «αν θα είναι με την πλευρά της σοβαρότητας ή με την πλευρά της αστειότητας». Για μια ακόμα φορά, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι σήμερα 40.000 πολίτες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ είναι στις λίστες του ΟΑΕΔ, βρέθηκαν 1.232 πολίτες εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ πάνω δεκαετία, με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ. «Τι προτείνετε με όλους αυτούς; Προτείνετε όλους αυτούς να τους χαϊδεύουμε; Διαμαρτύρεται η αντιπολίτευση στον υπουργό που επιχειρεί να βάλει μια τάξη γιατί θεωρεί ο υπουργός όλους αυτούς τους ανθρώπους καταχραστές. Στη γλώσσα τής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, όλοι αυτοί οι τύποι λέγονται διαμάντια! Αυτό μας είπατε σήμερα!», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε σχέση με τις τρεις προσφορές που θα γίνονται στους εγγεγραμμένους ανέργους, για ανεύρεση εργασίας, και τη νομοθετική πρόβλεψη πως αν αυτές δεν γίνουν αποδεκτές τότε θα κόβεται το επίδομα και θα διαγράφονται από το μητρώο, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η διαδικασία αυτή ισχύει στην Ευρώπη, επανέλαβε ότι η προσφορά θα είναι αντίστοιχη με τα πτυχία, τις δεξιότητες, το προφίλ τού εργαζόμενου, με βάση τον τελευταίο του μισθό, με βάση τον τόπο κατοικίας του. Εμφατικά επίσης ανέφερε ότι «δεν μένει κανείς εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μένει εκτός των ρυθμίσεων που ισχύουν μέχρι σήμερα εντός του ΟΑΕΔ, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αλλά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως την γνωρίζουμε, παρέχεται σε όλους τους Έλληνες, στις δημόσιες δομές και άρα δεν θα απολαμβάνουν των ειδικών ρυθμίσεων που ίσχυαν μέχρι τώρα για αυτούς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Δουλειές ξανά»: Στέγαση νέων με προνομιακούς όρους - Με κριτήρια το επίδομα ανεργίας - Σε ΔΥΠΑ μετονομάζεται ο ΟΑΕΔ

Χατζηδάκης: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά» και τη μετονομασία του ΟΑΕΔ

gazzetta
gazzetta reader insider insider