H κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση των συντάξεων και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές είναι οι φοροελαφρύνσεις που έχει ήδη «κλειδώσει» για το 2023 η κυβέρνηση παρά την ενεργειακή κρίση η οποία ρίχνει βαριά σκιά στην οικονομία και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει.
Τα συγκεκριμένα μέτρα, αναμένεται να περιλαμβάνονται στην ομιλία του Πρωθυπουργού το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έβαλε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, δεν αποκλείεται από τη Θεσσαλονίκη να σκιαγραφήσει το νέο οδικό χάρτη των φορολογικών ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Και ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι παρεμβάσεις κατά της ενεργειακής ακρίβειας που θα βοηθήσουν κυρίως τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να ανταπεξέρθουν στις βαρύτατες υποχρεώσεις τους ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να διαμορφώνει την προεκλογική φορολογική ατζέντα ενσωματώνοντας μέτρα που είχαν εξαγγελθεί για να εφαρμοστούν στην πρώτη κοινοβουλευτική θητεία αλλά η επέλαση της πανδημίας από τις αρχές του 2020 και η ενεργειακή κρίση σήμερα «πάγωσαν» την υλοποίησή τους.
Η λίστα με τα προτεινόμενα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών για το τελευταίο τρίμηνο του έτους και το 2023, τα οποία έχουν προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα και είναι πλήρως κοστολογημένα, βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, λίγες ώρες πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να οριστικοποιηθούν οι παροχές που θα παρουσιαστούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο φορολογικό πεδίο τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση προβλέπουν:
1. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Αυτό σημαίνει ότι μετά τους φορολογούμενους με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους, καθώς θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και από όλες τις συντάξεις.
2. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Μόνιμη εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους καθώς και την εστίαση
3. Διατήρηση του «παγωμένου» ΦΠΑ στην οικοδομή. Εξετάζεται παράταση της αναστολής ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022 που λήγει κανονικά το μέτρο. Οι αλλαγές στους κανόνες των συντελεστών ΦΠΑ που αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο το Εco/Fin δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να παρατείνει την αναστολή του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων για ακόμη δύο χρόνια, και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2024.
4. Ανακαίνιση ακινήτων. Στο τραπέζι βρίσκεται η παράταση της έκπτωσης φόρου για όσους προχωρούν σε ανακαίνιση των ακινήτων τους.
5. Φόρος υπεραξίας ακινήτων. Δρομολογείται νέα παράταση της αναστολής στην επιβολή φόρου 15% στην υπεραξία που προκύπτει από πώληση ακινήτων από φυσικά πρόσωπα.
6. Τέλος επιτηδεύματος. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος βρίσκεται στο τραπέζι με ένα από τα σενάρια να προβλέπει μείωση του τέλους για τις φορολογικές δηλώσεις του 2024 και πλήρη κατάργηση για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2025. Το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν σήμερα οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις ξεκινάει από 400 ευρώ και φθάνει έως 1.000 ευρώ τον χρόνο. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει απευθύνει συστάσεις στην κυβέρνηση για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Στην τελευταία έκθεσή της για την αξιολόγηση του προγράμματος σταθερότητας για την Ελλάδα τονίζει ότι το συγκεκριμένο τέλος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα. Η Κομισιόν ζητεί επαναξιολόγηση του τέλους επιτηδεύματος με στόχο τη βελτίωση της δομής των φορολογικών βαρών, την ενθάρρυνση της φορολογικής αυτοσυμμόρφωσης και τη στήριξη των επενδύσεων, εκτιμώντας ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.
7. Τεκμήρια διαβίωσης. Τα τεκμήρια διαβίωσης που ταλαιπωρούν κάθε χρόνο εκατομμύρια φορολογουμένους θα αργήσουν να σβήσουν από τον «φορολογικό χάρτη». Αυτό θα συμβεί όταν θα ενεργοποιηθεί ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση, το 2024 τα τεκμήρια θα μειωθούν κατά 50% και το 2025 θα καταργηθούν πλήρως.
8. Επιχειρήσεις: Στην προεκλογική φορολογική ατζέντα εξετάζεται να περιληφθεί η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (εταιριών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 22% στο 20%.
9. ΦΠΑ: Ένα από τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί για να εφαρμοστούν στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης αλλά δεν προχώρησε λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης ήταν και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11%. Το μέτρο αυτό θα βρεθεί ξανά στο κυβερνητικό τραπέζι.