Αυξήθηκε μέσα σε ένα έτος το πλήθος των μικρο-οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων. Η κατηγορία οφειλών μεταξύ 50 και 500 ευρώ σημείωσε άλμα κατά 71%, ενώ οι μισοί περίπου οφειλέτες χρωστούν ποσά από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΑΟ για το α’ εξάμηνο του 2022, οι οφειλές επιχειρηματιών που χρωστούν έως 500 ευρώ εκτοξεύτηκαν και ανήλθαν σε 330.655, έναντι 192.491 στο α΄ εξάμηνο του 2021. Σημειώνεται πως όλες οι κατηγορίες οφειλετών κατέγραψαν αύξηση, με την δεύτερη μεγαλύτερη να αφορά επιχειρηματίες που οφείλουν μεταξύ 10.000-100.000 ευρώ, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 34%.
Η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε για τους πολύ μικρούς οφειλέτες, με χρέη έως 50 ευρώ (αύξηση 20%), ενώ όσοι χρωστάνε μεταξύ 501 και 10.000 ευρώ αυξήθηκαν κατά 14%. Οι επιχειρηματίες που οφείλουν πάνω από 1.000.000 ευρώ αυξήθηκαν κατά 11% και όσοι χρωστάνε μεταξύ 100.000 ευρώ και 1.000.000 ευρώ αυξήθηκαν κατά 10%.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του Ιουνίου 2022 διαμορφώθηκε στα 43,4 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 590,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή προέρχεται τόσο από την αύξηση των κύριων οφειλών (κατά 180 εκατ. ευρώ), όσο και των πρόσθετων τελών (κατά 410,4 εκατ. ευρώ).
Διπλασιάζονται οι δόσεις των ρυθμίσεων
Σύμφωνα με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών αυξάνονται από 12 σε 24, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ. Η αίτηση ρύθμισης γίνεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ.
Με την προτεινόμενη διάταξη εξισώνονται οι δόσεις για πάγια ρύθμιση χρεών σε e-ΕΦΚΑ και Εφορία και διευκολύνονται οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στην τήρηση της ρύθμισης.
Παύει η ποινική δίωξη οφειλετών ρυθμισμένων χρεών
Εξάλλου, παύει υπό όρους η ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση, ενώ μέχρι τώρα αναστελλόταν. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη προσέλευση του συνεπή στη ρύθμιση οφειλέτη και των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ στο δικαστήριο προς επιβεβαίωση ότι η ρύθμιση τηρείται.
Διευκρινίζεται ότι οι σχετικές υποθέσεις τίθενται στο αρχείο και ανασύρονται με εισαγγελική διάταξη σε περίπτωση που η ρύθμιση δεν τηρηθεί.
Επιτυγχάνεται επίσης η ελάφρυνση των πινακίων και του αντίστοιχου φόρτου των δικαστηρίων, παράλληλα με τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των πολιτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 7, σε όλες τις περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως του ειδικότερου νομοθετικού πλαισίου που τις διέπει, επέρχονται οι παρακάτω συνέπειες, ως προς την ποινική μεταχείριση του οφειλέτη με την υπαγωγή στη ρύθμιση και εφόσον τηρούνται οι όροι της:
α) παραγράφεται το αξιόποινο, παύει η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη, κατά το άρθρο 1 του α.ν. 86/1967 (Α’ 136), και η σχετική δικογραφία τίθεται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Για την τυχόν απώλεια της ρύθμισης, ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης υποχρεούται να ενημερώσει αμελλητί, με σχετική βεβαίωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης και του υπολειπόμενου οφειλόμενου χρέους, τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ο οποίος με πράξη του ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο και συνεχίζει την ποινική διαδικασία. Ο διανυθείς χρόνος από την παύση της ποινικής διαδικασίας μέχρι τον χρόνο απώλειας της ρύθμισης, δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής της πράξης, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95), περί αναστολής της παραγραφής. Σε περίπτωση ρύθμισης από οφειλέτη, που έχει απωλέσει ρύθμιση στο παρελθόν, για την ίδια οφειλή, αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη, κατά το άρθρο 1 του α.ν. 86/1967, και αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα, και
β) αναστέλλεται η εκτέλεση ποινής που έχει επιβληθεί ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, αυτή διακόπτεται.