Την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση του κενού ΦΠΑ (διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από το φόρο) πέτυχε η Ελλάδα το 2020 μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, οι απώλειες εσόδων ΦΠΑ που κατέγραψε η Ελλάδα την πρώτη χρονιά της πανδημίας περιορίστηκαν κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθαν σε 3,178 δισ. ευρώ ή στο 19,7% των προσδοκώμενων εσόδων έναντι του 23,4% το 2019.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ε.Ε. η Ρουμανία κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς έχασε το 2020 το 35,7% των εσόδων ΦΠΑ και ακολουθούν η Μάλτα (24,1%) και η Ιταλία (20,8%). Τα μικρότερα κενά ΦΠΑ παρατηρήθηκαν στη Φινλανδία (1,3%), στην Εσθονία (1,8%) και στη Σουηδία (2,0%). Σε απόλυτες τιμές, τα υψηλότερα κενά ΦΠΑ καταγράφηκαν στην Ιταλία (26,2 δισ. ευρώ) και στη Γαλλία (14 δισ. ευρώ).
Συνολικά οι απώλειες εσόδων ΦΠΑ στην Ε.Ε. ανήλθαν το 2020 σε 93 δις. ευρώ. Το κενό ΦΠΑ μειώθηκε σε 20 κράτη μέλη. Οι πιο σημαντικές μειώσεις καταγράφηκαν στην Ουγγαρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία (μεταξύ -4,7 και -4,1 ποσοστιαίες μονάδες σε αυτές τις τρεις χώρες). Αντίθετα οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο κενό ΦΠΑ παρατηρήθηκαν στην Κροατία (+6,0 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Κύπρο (+5,0 ποσοστιαίες μονάδες).
Σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε πως «η Ελλάδα πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις ελλείμματος ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες εσόδων της, κυρίως λόγω φοροδιαφυγής.
Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ η έκθεση της Κομισιόν δείχνει πως «οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ψηφιοποίηση της οικονομίας, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αποδίδουν καρπούς.
Η φορολογική συμμόρφωση αυξάνεται.
Το κενό ΦΠΑ συρρικνώνεται.
Ενώ, αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ουσιαστική, μη συγκυριακή, πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ΦΠΑ».