Στην εκπνοή του πρώτου τριμήνου του 2023 αναμένεται να εκταμιευτούν τα πρώτα χαμηλότοκα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας σε 10.000 νέους έως 39 ετών και ευάλωτα νοικοκυριά, με ειδικό μπόνους σε ζευγάρια με παιδιά.
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» (το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε πρόσφατα) θα τρέξει από τις αρχές του έτους και αφορά στην αγορά πρώτης κύριας κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ, με ύψος δανείου που δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Βέβαια το ράλι στην αγορά των ακινήτων που καταγράφεται και στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα, κάνει ακόμη πιο δύσκολο το όνειρο απόκτησης ιδιόκτητης στέγης για τα νέα ζευγάρια, δεδομένου ότι και οι μισθοί τους κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον οι ανατιμήσεις στα υλικά κατασκευής/ανακαίνισης, αποτελούν έναν επιπλέον παράγοντα που θα οδηγήσει σε στάση αναμονής τους πιθανούς αγοραστές.
Επιπλέον το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90%) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80%. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι ανέρχεται στο 10% της αξίας του σπιτιού αντί για 20% που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.
Ωστόσο δεν υπάρχουν πολλοί νέοι με εισόδημα από 10.000 έως 16.000 ευρώ το χρόνο (όρος του προγράμματος) που να έχουν «στην άκρη» 15.000 ευρώ (για ένα ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ) προκειμένου να συνεισφέρουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής για να αποκτήσουν το νέο τους σπίτι.
Νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας και εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό (713 ευρώ μεικτά και 611 καθαρά), ακόμη και μετά τις αυξήσεις, θα βρεθούν εκτός προγράμματος, καθώς το μεικτό ετήσιο εισόδημά τους υπολείπεται του ελάχιστου ορίου των 10.000 ευρώ.
Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις
Δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
- διαθέτουν συνολικό ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο 10.000 ευρώ και όχι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, αντιστοιχεί στο εισοδηματικό κριτήριο που ορίζεται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), και
- δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.
Το ανώτατο όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Προτεραιότητα εξετάζεται να δοθεί στα νέα ζευγάρια που είναι ήδη γονείς (με ένα ή περισσότερα παιδιά), έναντι εκείνων που δεν έχουν οικογένεια, ή είναι ελεύθεροι.
- Διαβάστε επίσης: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο «Σπίτι μου» - Χατζηδάκης: Προσιτή και ποιοτική στέγη για νέους και ευάλωτους
Οι όροι δανεισμού
Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ για τους όρους του δανείου προβλέπονται τα εξής:
α) Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.
β) Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.
γ) Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη.
δ) Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).
ε) Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι τα 3 / 4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.
στ) Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.
ζ) Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.
η) Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975.