Διευκρινίσεις σχετικά με τις παροχές που καταβάλλονται στους πολίτες που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, παραθέτει ο ΕΟΠΥΥ, με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε τη Δευτέρα (13/3).
Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι στο άρθρο 60 «ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ» του ΕΚΠΥ (σ.σ. Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας ) του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται -μεταξύ άλλων- πως «παροχές που δημιουργήθηκαν ενόσω ο δικαιούχος είχε ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλονται έστω και αν στη συνέχεια αυτός απώλεσε για οποιαδήποτε λόγο την ασφαλιστική του ικανότητα» και προχωρά στις απαραίτητες διευκρινίσεις:
Η παροχή δημιουργείται με την εκτέλεση της ιατρικής συνταγής/του παραπεμπτικού/ της ιατρικής πράξης ή με την υλοποίηση εκάστης συνεδρίας. Το εκδοθέν φορολογικό παραστατικό συνιστά αποδεικτικό, προκειμένου ο ασφαλισμένος να αξιώσει την απόδοση δαπάνης από τον Οργανισμό μέσα στο προβλεπόμενο από τον ΕΚΠΥ χρονικό διάστημα, ήτοι 6 μήνες και θα πρέπει να έχει εκδοθεί σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.
Στις περιπτώσεις αγοράς όπως π.χ. οπτικών, η απόδειξη αγοράς συμπίπτει με την ημερομηνία εκτέλεσης.
Στις περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών η απόδειξη υπηρεσιών μπορεί να εκδοθεί σε χρόνο που ο δικαιούχος έχει απωλέσει την ασφαλιστική του κάλυψη. Στην περίπτωση αυτή η αποζημίωση θα καταβληθεί εφόσον η υπηρεσία παρασχέθηκε ενόσω ο δικαιούχος είχε ασφαλιστική ικανότητα.
Ειδικότερα, καταβάλλονται οι δαπάνες για τις συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν σε ημερομηνίες κατά τις οποίες ο δικαιούχος είχε ασφαλιστική ικανότητα και δεν αποζημιώνονται οι συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν σε ημερομηνίες που ο δικαιούχος δεν είχε ασφαλιστική ικανότητα.
Η μη ασφαλιστική κάλυψη κατά την εκτέλεση αποτελεί αιτία περικοπής, εκτός και αν το ασφαλιστικό ταμείο χορηγήσει αναδρομικά ασφαλιστική ικανότητα και καλύπτει ασφαλιστικά το χρονικό διάστημα εκτέλεσης των πράξεων.