Ηλεκτρονικό δίχτυ στα κρυφά εισοδήματα του διαδικτύου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ηλεκτρονικό δίχτυ στα κρυφά εισοδήματα του διαδικτύου
Όλες οι πλατφόρμες θα δίνουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Σε διαβούλευση οι νέες διατάξεις. Ηλεκτρονικό «μάτι» στα εισοδήματα που αποκτούν όσοι εκμισθώνουν ακίνητα ή πωλούν αγαθά.

Ηλεκτρονικό «μάτι» στα εισοδήματα που αποκτούν όσοι εκμισθώνουν ακίνητα ή πωλούν αγαθά (ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, αυτοκίνητα κ.α) και προσωπικές υπηρεσίες μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking.com, Amazon, ebay κ.α.), αποκτά η ΑΑΔΕ. Σήμερα, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο Εθνικό Δίκαιο Κοινοτική Οδηγία, η οποία υποχρεώνει όλες τις πλατφόρμες πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών σε Ε.Ε. και τρίτες χώρες να δίνουν αναλυτικά στοιχεία πωλήσεων από την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, είναι από τις λίγες χώρες που η φορολογική διοίκηση έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων για αποστολή στοιχείων, με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να χρησιμοποιεί τα δεδομένα για τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων. Το μέτρο αυτό έχει οδηγήσει σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην αύξηση των εν λόγω φορολογικών εσόδων από τα 50 στα 500 εκατ. ευρώ.

Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο, η χώρα μας αποκτά πρόσβαση σε ακόμη περισσότερες πληροφορίες για όσους δραστηριοποιούνται μέσω μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών. Για παράδειγμα, η Αmazon θα μπορεί να αποστέλλει τα στοιχεία των ελληνικών επιχειρήσεων που συνεργάζονται με την πλατφόρμα.

Κυρώσεις

Μάλιστα, όπως ορίζεται στην Οδηγία, οι πλατφόρμες που αρνούνται να συμμορφωθούν και δεν θα αποστέλλουν στοιχεία θα βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις, ακόμη και με παύση της λειτουργίας τους εντός της Ε.Ε.

Όπως προβλέπει η Οδηγία:

  1. Οι πλατφόρμες διαβιβάζουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο – επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού κ.ά.) του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής, τις προμήθειες που κατέβαλε κ.ά. στην φορολογική αρχή όπου έχει την έδρα του ο πωλητής.
  2. Τα στοιχεία διαβιβάζονται ηλεκτρονικά μέσω του υφιστάμενου κοινού δικτύου επικοινωνιών (CCN), που έχει αναπτύξει η Ένωση. Αν πρόκειται για μισθώσεις ακινήτων, διαβιβάζονται επιπλέον οι ημέρες που διήρκησαν αυτές, οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν και η διεύθυνση του ακινήτου. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δήλωσαν οι πωλητές με εκείνα που καταγράφηκαν στις πλατφόρμες.
  3. Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται στις διασυνοριακές πωλήσεις, αλλά αφορούν και τις υπηρεσίες που παρέχονται από αγοραστές και πωλητές που είναι κάτοικοι της ίδιας χώρας και πραγματοποίησαν μια συναλλαγή μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.
  4. Η καταγραφή των στοιχείων πωλητών, που ήταν ενεργοί την 1η Ιανουαρίου 2023, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2024.
  5. Με στόχο την πρόληψη της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής θα μπορούσε να θεσπιστεί η απαίτηση για τους φορείς εκμετάλλευσης πλατφορμών να δηλώνουν το εισόδημα που έχει αποκτηθεί μέσω ψηφιακών πλατφορμών σε πρώιμο στάδιο, πριν οι φορολογικές αρχές των κρατών μελών πραγματοποιήσουν τις ετήσιες φορολογικές εκτιμήσεις τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Επιθεώρηση στο νέο «ψηφιακό μάτι» της ΑΑΔΕ - Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή 6 εκατ. ευρώ από e-shop με ρούχα και παπούτσια - Τι δείχνουν οι έλεγχοι

Εφορία: Στενό μαρκάρισμα σε 4 εκατ. φορολογούμενους

gazzetta
gazzetta reader insider insider