«Σπίτι μου»: Επανεκκίνηση αιτήσεων στο τέλος Αυγούστου με ελαστικότερα κριτήρια και περισσότερους δικαιούχους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σπίτι μου»: Επανεκκίνηση αιτήσεων στο τέλος Αυγούστου με ελαστικότερα κριτήρια και περισσότερους δικαιούχους
Ο νέος κύκλος αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η υποβολή τους θα γίνει απευθείας στο τραπεζικό ίδρυμα επιλογής των δικαιούχων - Τρεις αλλαγές στα κριτήρια ένταξης

Με ευνοϊκότερους όρους, νέα κριτήρια ένταξης, επιπλέον 10.000 δικαιούχους και με προϋπολογισμό 375 εκατ. ευρώ βγαίνει στο αέρα λίγο πριν τη ΔΕΘ, η β' φάση του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου».

Ο νέος κύκλος αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η υποβολή τους θα γίνει απευθείας στο τραπεζικό ίδρυμα επιλογής των δικαιούχων. Μάλιστα η επιλογή των νέων δικαιούχων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας, δεδομένης της υψηλής ζήτησης για το πρόγραμμα.

Όπως δήλωσε νωρίτερα η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα, στο νέο κύκλο θα υπάρξουν αλλαγές:

  • δεν θα απαιτείται δηλωθέν εισόδημα 10.000 ευρώ, αλλά θα μπορεί να προσμετράται και το τεκμαρτό εισόδημα στον υπολογισμό
  • ενώ αρχικά το ακίνητο έπρεπε να έχει οικοδομηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, πλέον η 15ετία υπολογίζεται από τον χρόνο έκδοσης της άδειας και όχι από τον χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής.
  • επιλέξιμα είναι τα διαμερίσματα που δεν υπερβαίνουν τα 150 τ. μ., χωρίς να προσμετρώνται όσα αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα – παρακολουθήματα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο του 2023, λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου», ενώ στα ύψη εκτινάχθηκε η τιμή των ακινήτων που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος, λόγω της υψηλής ζήτησης.

Το προφίλ των δικαιούχων

Ήδη οι πρώτες εκταμιεύσεις δανείων έχουν ολοκληρωθεί, ενώ συνολικά έως τις 19 Ιουλίου:

- Υποβλήθηκαν συνολικά 38.558 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 30.756, δηλαδή 8 στις 10 (80%).
- Έέλαβαν προέγκριση 21.132, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (69%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
- Εγκρίθηκαν 4.644 δάνεια (22%), ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί 53, με μέσο όρο ποσού έγκρισης περίπου 104.900 ευρώ
- Βρίσκονται υπό αξιολόγηση 3.168 αιτήσεις.

Το μέσο ποσό αίτησης είναι υψηλό και συγκεκριμένα στις 125.000 ευρώ (σημειώνεται ότι το μέγιστο ύψος δανείου που προβλέπει το πρόγραμμα είναι οι 150.000 ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 60% των αιτούντων είναι έγγαμοι (γεγονός που επιβεβαιώνει τον στόχο του προγράμματος που είναι η ενίσχυση των νέων ζευγαριών). Επίσης, τρίτεκνοι και άνω, οι οποίοι έχουν επιπλέον μπόνους καθώς παίρνουν το δάνειο εντελώς άτοκο, αποτελούν το 10% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί

Το 84% των αιτημάτων έγιναν από μισθωτούς, και το 13% από πελάτες με ατομική επιχείρηση. Όσον αφορά στους μισθωτούς, αυτοί κατανέμονται σε μεγάλο πλήθος επαγγελμάτων, με μεγάλες συγκεντρώσεις στα Σώματα Ασφαλείας (16%) και στην Εκπαίδευση (10%)

Οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονται από την ηλικιακή ομάδα 35 – 40 ετών (το 48,6% των αιτήσεων) και ακολουθεί η 30 – 35 ετών (το 28,5% των αιτήσεων).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αύξησε τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

«Σπίτι μου»: Πάνω από 4.600 εγκρίσεις και 21.000 προεγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων

«Σπίτι μου»: 33.000 αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο - Με σειρά προτεραιότητας η επιλογή των δικαιούχων στη β΄φάση

gazzetta
gazzetta reader insider insider