Ξορκίζουν τα «φαντάσματα» από τις λίστες με τους οφειλέτες του Δημοσίου – Εκκαθάριση χαρτοφυλακίου από ΑΑΔΕ και ΥΠΕΘΟ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξορκίζουν τα «φαντάσματα» από τις λίστες με τους οφειλέτες του Δημοσίου – Εκκαθάριση χαρτοφυλακίου από ΑΑΔΕ και ΥΠΕΘΟ
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται ο ταχύτερος αποχαρακτηρισμός των οφειλών που θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Στο «ξεσκαρτάρισμα» της λίστας των οφειλετών προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ προχωρούν το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με στόχο να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μπορούν -έστω και εν μέρει- να διεκδικηθούν από το Δημόσιο.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται ο ταχύτερος αποχαρακτηρισμός των οφειλών που θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης», ώστε να αδειάσει η λίστα των νομικών προσώπων από χρεοκοπημένες εδώ και χρόνια εταιρείες και η λίστα των φυσικών προσώπων από άτομα – φαντάσματα που είτε δεν διαθέτουν κανένα περιουσιακό στοιχείο γιατί ήταν απλά «μπροστινοί» σε κυκλώματα ή βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως συνέχεια της δημοσίευσης των λιστών των «μεγάλων οφειλετών» με 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά πρόσωπα στις αρχές του μήνα. Εκεί φάνηκε για άλλη μια φορά πως στις λίστες της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται πολλές περιπτώσεις για τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να δει ούτε ένα ευρώ. Μεταξύ αυτών εταιρείες που έχουν πτωχεύσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αλλά και υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις και οι υπεύθυνοι βρίσκονται στη φυλακή.

Στις λίστες ωστόσο βρίσκονται και πολλές πιο πρόσφατες περιπτώσεις χρεών και φοροδιαφυγής που τελικά χάνονται μέσα στα χιλιάδες ονόματα των «φαντασμάτων». Έτσι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για την άμεση εκκαθάρισης χρεών και οφειλετών ξεκινώντας από τα ληξιπρόθεσμα της Εφορίας που ανέρχονται στα 105 δισ. ευρώ ώστε να υπάρξει μία πιο σαφή εικόνα σχετικά με το ποια από αυτά μπορούν να εισπραχθούν και ποια να διαγραφούν μελλοντικά.

Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 26 δισ. ευρώ από τα 105 δισ. ευρώ που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των μεγάλων οφειλετών είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, δεν αποκλείεται ωστόσο το ποσό να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για να χαρακτηριστεί ένα χρέος «ανεπίδεκτο είσπραξης» θα πρέπει:

-Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων.

-Να έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

-Να έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος να πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.

-Να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν είναι δυνατή η υποβολή αυτής.

-Για χρέη εταιριών που τελούν υπό κρατικό έλεγχο και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, απαιτείται η αναγγελία του Δημοσίου στις διαδικασίες αυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: 12 νέα λουκέτα για φοροδιαφυγή σε Μύκονο, Πάρο, Χαλκιδική, Κύθηρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider